Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
2.000 persones es manifesten a Palma pel català.
10 gen 2004
Unes 2.000 persones reclamen al Govern Balear que canviï la seva política lingüística
fotoweb1.jpg
Els concentrats rebutgen el tancament de Som Ràdio i la rebaixa de l'exigència de la llengua als funcionaris

Unes 2.000 persones reclamen al Govern Balear que canviï la seva política lingüística

Denuncien el retrocés del català a causa del model bilingüe que practica l'executiu de Matas

Josep Pons
PALMA

La manifestació convocada per l'Obra Cultural Balear (OCB) per demanar al govern de les Illes que rectifiqui la seva política en matèria lingüística i cultural va aplegar ahir unes 2.000 persones, un miler segons la policia municipal. Els participants es van concentrar davant l'edifici del Consolat de Mar, seu del Govern Balear, per exigir la rectificació de la política que van qualificar d'anormalització lingüística i denunciar la rebaixa dels pressupostos dedicats a cultura i normalització del català, el tancament de Som Ràdio, el projecte de biligüisme per a la ràdio i la televisió autonòmiques i el decret del català per als funcionaris que rebaixa l'exigència de coneixement de la llengua pròpia.
Diverses entitats i associacions cíviques van donar suport a aquest acte de protesta contra el govern del PP de les Illes, que presideix l'exministre Jaume Matas. La manifestació va tenir lloc sota el lema "Rectifiqueu", consigna que van corejar els manifestants juntament amb d'altres com ara "No volem que ens llevin el català" o "PP no llevaràs el català". El manifest que van llegir la cantant Maria del Mar Bonet i l'actor de la companyia Cucorba Francesc Aguiló denuncia que "el retorn de Jaume Matas a l'executiu illenc ha significat un trencament amb els principis que han regit la política lingüística del nostre país des de la recuperació de l'autonomia. Els ciutadans de les Balears no acceptem negociar ni subhastar els nostres drets lingüístics".
El manifest també va expressar una forta crítica contra el bilingüisme, ja que "suposa la supremacia del castellà en els àmbits en els quals és majoritari i la imposició del castellà on la llengua pròpia és la dominant. El PP ha modificat el bilingüisme defensat durant la campanya electoral un cop arribat al Consolat de Mar, sense demanar permís als seus votants que van elegir igualtat i no asimetria. Es tracta d'una política que pot abocar a èpoques anteriors, una tendència al monolingüisme, disfressat de bilingüisme".
Per altra banda, el portaveu del Govern Balear, Joan Flaquer, va instar ahir l'expresident de l'OCB i futur secretari general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Antoni Mir, a "aplicar un major sentit institucional en les seves actuacions dins de l'administració catalana, ja que a Balears no ho ha fet mai".
Flaquer va afirmar: "Compartim les inquietuds lingüístiques de l'OCB, però des del més absolut respecte cap a les modalitats de cadascuna de les illes. El govern ha de vetllar per la llibertat dels ciutadans, ja sigui a través de l'ensenyament o d'un lloc a la funció pública". El Govern Balear, va afegir, considera que la llengua ha de ser un instrument de convivència i diàleg, i no de confrontació política o social.

10-01-04, Avui.

Comentaris

Aviso a los catalanistas
11 gen 2004
Los catalanistas, tan entusiastas de la "enriquecedora" variedad lingüística cuando no afecta a su propio país, quieren para los "Països Catalans" un solo y único idioma. Las variedades lingüísticas y dialectales están bien para "enriquecer" al "Estado Español". En "casa nostra" más vale ser lingüísticamente pobres pero monolíticos. Cuando los mallorquines y los valencianos se rebelan contra las normas inventadas por aquel ingeniero metido a gramático aficionado que se llamaba Pompeu Fabra, los catalanistas, con su miopía habitual, dicen que todo es una conspiración de "Madrid". Atreveos a invadir Valencia y Mallorca, catalanistas, que saldréis transquilados. Valencia y Mallorca serán vuestra tumba.
Re: 2.000 persones es manifesten a Palma pel català.
11 gen 2004
Els teus arguments fan tanta pena com fàstic, vosaltres, espanyolistes de merda, sou capaçoa d´anar fins i tot contra la ciència i les universitats de tot el món, ke diuen ben clarament ke el català va de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó, i ke, com diu la sociolingüística, una llengua minoritzada com el català, si no esdevé predominant, acaba morint, ja n´hi ha prou, Bilingüisme=Mort del català!
Català Única Llengua Oficial a tots els Països Catalans!!!!!
Re: 2.000 persones es manifesten a Palma pel català.
11 gen 2004
Si Mallorca i València estan com estan es per la tàctica que utilitza el PP per Crear Odi entre les Diferents regions dels Paisos catalans . I els retrasats mentals com tu i tota la colla de feiistes ignorants us creieu les seves mentides . Estudia una mica fills deputa i potser sabràs que la història és com és !

PPCC Lliures i Socialistes !
Re: 2.000 persones es manifesten a Palma pel català.
11 gen 2004
Per què eixim al carrer? Senzillament perquè la manera de fer d'en Matas i del seu govern és inacceptable, tan inacceptable com la política carronyaire dels empresaris i hotelers mallorquins. Perquè n'estam farts i fartes d'aquesta demagògia que s'omple la boca amb les paraules "llibertat" i "progrés", que les envileix i les embruta, que fa creure a la gent que s'han encarregat de sumir en la misèria cultural, que la més menyspreable de les mentides és la veritat.
Perquè la seva "llibertat" és un feixisme mal dissimulat, i el seu "progrés" la visió del món més retrògada que mai ens haguéssim pogut imaginar.

La seva lògica és només la lògica racional capitalista, que no accepta més argumentació que la de fer més i més doblers, al preu que sigui. I si el preu és destruir Mallorca, és igual. Perquè això ocorrerà en un futur, i el seu enteniment no és capaç de veure què passarà més enllà de d'aquí a dos anys. I en aquest futur, qui heretarà Mallorca serem nosaltres. I en aquest futur potser qualsevol altra regió de la Mediterrània serà un atractiu millor pels turistes nord-europeus. Simplement perquè aquesta altra regió serà una oferta millor que nosaltres, i perquè una Mallorca de ciment, senyor Matas, no interessarà a ningú. N'ets conscient, que el ciment no es menja? Estan construint unes illes on el que importa no són les persones, sinó els doblers. Nosaltres volem el contrari. Però el feixisme dels qui governen ens tira a sobre multes multimilionàries quan intentam dir les coses pel seu veritable nom. És la política de tractar-nos com objectes, i a veure de què i de qui se'n treu més benefici. I és que de fet, aviat ens sentirem com animals exòtics, i ens podran exposar en una vitrina de museu. Com es poden fer miques vuit-cents anys de cultura catalana senzillament perquè el passa pels nassos dir que no ha existit mai?
Només volem, com deia en Joan Fuster, dir "bon dia" en aquesta terra que volen que ja no sigui nostra, i que se'ns entengui. Qui és aquí ciutadà de segona?
Si no ens donau ni el dret a expressar-nos en la nostra pròpia llengua.
Sí, realment estam suficientment preocupats pel món i el futur que ens estan construint; ens l'estan hipotecant, aquest futur, junt amb l'illa i amb la dignitat. La dignitat sí, una cosa que aquest poble sembla que fa anys que no sap què és. I potser ja és hora de despertar-la d'una vegada. Perquè potser és hora de començar a acceptar que si nosaltres no ens movem, no ho farà ningú.
Sindicat Terrassa