Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Practica Kittin'
09 gen 2004
Practica Kittin' és un projecte que sorgeix de la iniciativa d'un grup de veïns del barri de Gràcia a Barcelona, un projecte d'acció al carrer, en què la comunitat reclama els seus carrers en front a la invasió de cartells falsos i trampes retòriques que difonen sense escrúpols els especuladors immobiliaris en l'espai públic.

Joystick s'uneix a aquesta iniciativa, difonent aquest projecte. Esperem que el Kittin' es propagui per tota la ciutat, per tota Espanya...
poster1.gif
Practica kittin' és una crida a revisar l'estat de la maquinària del negoci immobiliari.

KITTIN': Arrencar els cartells de les immobiliàries i inversors que trobem arreu, com a expressió pràctica i simbòlica de recuperació dels carrers per part de la ciutadania.


¿QUINA ÃS LA SITUACIà DE LâHABITATGE...

.A lâEstat Espanyol?

*Els últims 5 anys el preu dels pisos sâha duplicat. (Font: The Economist).
*10 milions de famílies viuen hipotecades per una mitjana de 25 anys. (Font: Ministeri de Foment).
*El 60% del sou dâuna família es destina a pagar una hipoteca o un lloguer. (Font: Associació Hipotecària dâEspanya).
*Lâhabitatge protegit ha passat de representar el 49% dels pisos construïts el 1993 a un 7% el 2002. (Font: Banc dâEspanya).

.I a Barcelona?

*A la Ciutat Comtal gairebé és impossible trobar un lloc on viure per les múltiples estafes i abusos il·legals que dia a dia perpetren les agències immobiliàries i dâaltres especuladors:
-Com a norma general sâanuncien com a particulars els que en realitat són agències.
-Sâinventen pisos âtxollosâ? que fan servir com a reclam.
-Sâoculta el mal estat de la finca on es troba el pis.
-Es modifica el preu dâun pis prèviament pactat perquè ha aparegut un altre comprador disposat a donar més diners.
-Pel que fa als lloguers sâexigeixen en alguns casos fins a 12 mesos de fiança i diferents avals que amb lâactual precarietat laboral pocs tenen a lâabast.
-Algunes pseudo-agències demanen fins a 180 euros per accedir a una borsa de pisos que en realitat no existeix.

QUINS SÃN ELS CAUSANTS DâAQUESTA SITUACIÃ TAN ALARMANT?

.Ho són:

*Lâespeculació de molts inversors que a partir de lâ11 de setembre de 2001 i la conseqüent davallada de la borsa han passat a invertir en el sector immobiliari.
Dâaquesta manera, es dediquen a comprar pisos, reformar-los i vendreâls a un preu molt més alt, o simplement els compren, esperen i uns mesos més tard els venen aprofitant-se de la pujada dels preus.
*La proliferació dâagències immobiliàries que cobren sucoses comissions per la tramitació de pisos (a Barcelona el negoci dâaquestes agències és el que més va créixer el passat any 2002, segons lâúltim balanç municipal).
*Els Ajuntaments i dâaltres Administracions que pugen al carro de lâespeculació i venen el sòl disponible per edificar a preus astronòmics, a més de fer moltes altres pràctiques especulatives totalment alienes a la transparència democràtica.
*El Govern, finalment, que de manera irresponsable permet tot això molt conscient que en abandonar un element dâestabilització social com és el de lâhabitatge genera un creixement econòmic artificial que tapa les conseqüències dâuna crisi econòmica que a Espanya esclatarà amb retard i de manera totalment imprevisible.

.No ho són:

*La manca de sol edificable a Barcelona com diuen els constructors i dâaltres sectors empresarials amb interessos prou evidents.

Perquè:
-Encara hi ha 70.000 pisos sense ocupar només a Barcelona (Institut d'Estadística de Catalunya).
-El mateix fenomen dâencariment de lâhabitatge està passant a tot lâEstat espanyol més o menys en les mateixes proporcions: per exemple a la perifèria de Madrid, on no manca sòl.

*Que la gent te una situació econòmica molt bona i per això pot comprar, com diu insensible i cínicament el govern de lâEstat Espanyol.

Perquè:

-El poder adquisitiu dâuna família mitjana ha baixat des de lâentrada de lâeuro, com tots hem pogut comprovar.
-La precarietat i inestabilitat laboral han augmentat els últims anys, i més des que va començar lâactual crisi econòmica.
-La majoria de les transaccions econòmiques relacionades amb la compra-venda de pisos no són degudes a lâadquisició d'habitatge familiar sinó a âinversionsâ? de corredors de borsa, bancs, agències immobiliàries etc, que sâhan apuntat al riu revolt del mercat immobiliari.QUà PODEM FER ELS

CIUTADANS?:

-Kittinâ:

Arrencar els cartells de les immobiliàries i inversors que trobem arreu, com a expressió pràctica i simbòlica de recuperació dels carrers per part de la ciutadania. Perquè els teus carrers són dels que hi viuen i no de cap especulador.

-Borsa de pisos alternativa:

Crear a les nostres associacions de veïns i centres de barri una alternativa social als interessos privats del mercat immobiliari, on els ciutadans puguin buscar o oferir habitatge sense haver de passar pel llastimós laberint dâintermediaris i dâaltres lladres de guant blanc.

-Autoorganització en front de la passivitat institucional:

Perquè la participació ciutadana és i sempre ha estat lâúnic motor vertaderament democràtic i efectiu de transformació i construcció social. Estem convençuts que ningú no ens regalarà res pel que fa als nostres drets com a ciutadans. La democràcia es construeix cada dia i molts, cada vegada més, estem decidits a conquerir lâespai que ens correspon .

Animem a tothom a conquerir des dâara mateix el futur de tots i totes amb iniciatives populars espontànies com la nostra, i per descomptat us convidem a exercir el vostre dret legítim de practicar Kittinâ.** Compro piso en esta zona. No importa estado. Pago al contado.
Bombonera. 50m2. Finca rehabilitada. Reforma de diseño. 150.000 Euros.
Particular vende precioso piso. 2 hab. Cocina equipada. Hay que verlo! **

En la farola, en el coche, en el metro, en la cabina telefónica, en las esquinas...
Nuestra mirada no puede escapar de los infinitos anuncios de compra-venta que hoy inundan las calles de Barcelona. Nos sorprende cómo el número de carteles ha aumentado en los últimos meses. Ahora se cuentan por cientos (de miles). Prácticamente nos hemos acostumbrado a ellos aunque no acabamos de entender porqué están ahí. Muy pocos saben que detrás de ellos se encuentra un auténtico entramado de ávidos inversores, pseudovendedores y agencias inmobiliarias dispuestos a sacar una buena tajada de la dramática situación en la que se encuentra la vivienda....

contactar con el proyecto PRACTICA KITTIN' practicakittin ARROBA yahoo.es
Mira també:
http://www.joystickbcn.org/proyectos/kittin/catala.html

Comentaris

Re: Practica Kittin'
10 gen 2004
No al kiting,que la merda inundi el carrer!!!!!!Cal redescubrir el film "Brazil".
Re: Practica Kittin'
22 gen 2004
Fem Kittin' de ota mena de cartells...
Banx,Inmobiliarie´s,Ajunta,Partits...TELEFONICA!
Recomano addbusters.com i les seves practiques de "guerrilla-desing"
Re: Practica Kittin'
28 jun 2004
ep crankel, això d'addbuster.com: com ho faig per trovar lo de la guerrilla-design
quieres comprar o vender una vivienda, mundoanuncio.com
11 nov 2004
Si quieres comprar o vender una vivienda, Te recomiendo que pongas la oferta en Habitaciones y pisos de particulares A mi me ha funcionado bien. He conseguido un piso en Barcelona bastante barato. Ya me comentarás que tal te ha funcionado. Ignacio C Ignacioccv@terra.es
Sindicat Terrassa