Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : especulació i okupació
El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
09 gen 2004
La vivenda de protecció oficial és un dels assoliments de les societats que intenten contrarrestar el salvatgisme capitalista.
La vivenda de protecció oficial és un dels assoliments de les societats que intenten contrarrestar el salvatgisme capitalista. Bàsicament proporcionen l’oportunitat de llogar i comprar pisos a un preu raonable. Les administracions públiques financen part de les construccions de VPO , generalment a través de la cessió de terra urbanitzable. Tot i això, l’escassetat d’aquestes vivendes fa que un número molt petit de persones puguin gaudir d’un dret que és bàsic: tenir un sostre digne on ficar-se.

La meva gran sorpresa ve quan anem més enllà. Què passa quan els afortunats llogaters d’un VPO decideixen vendre?

A priori la llei estableix que, transcorreguts uns anys depenent de la comunitat autònoma, el pis en qüestió es pot vendre fixant un preu que resulta de la suma del preu de compra més la pujada de l’IPC dels anys transcorreguts. Si posem un exjemple serà més clar: Un pis de VPO que va ser adquirit per 12.000.000 de pessetes després dels anys estipulats el seu preu màxim de venda no podrà superar els 16.000.000. Fins aquí tot bé. Però la mala sort és que el llogater en qüestió és un especulador de baixa intensitat, que decideix no ser tan ruc de no treure el profit corresponent. És quan decideix vendre aquell pis per 32.000.000 i demanar a l’al·lucinat comprador l’astronòmica xifra de 16.000.000 de pessetes en diners negres. Qui té aquests diners disponibles en aquestes circumstàncies? Està clar que un altre especulador, que ja ha fet això en ocasions anteriors.

Aquest és un cas real que vaig sofrir en les meves pròpies carns quan estava buscant pis. Mentres tant, les administracions públiques es renten les mans. Un cop construides, ja tenen el que buscaven: estadístiques electoralistes. “Hem fet 4.000 VPO en aquesta legislatura. Qui dóna més?� Tot i això aquestes vivendes passen a ser un altre focus més d’especulació per l’abandonament de la seva vigilància. Haurien de ser les pròpies administracions públiques les que re-compressin aquestes vivendes o tutelessin la seva compravenda, assegurant-se a més que els futurs propietaris siguin també persones que compleixin els requisits per accedir a aquest tipus de vivendes. Tot i això, això no és rendible electoralment, perquè es convertirien en un problema pels que volen vendre i treure profit i pels constructors que esperen com a taurons ser adjudicatàries de futurs projectes de VPO.

Està clar que el que si no et lucres és perquè no vols. Llàstima que un territori tan sagrat com la vivenda de VPO, pagada amb l’esforç de tothom, serveixi com a benefici d’uns quants. No és que la cosa segueixi igual, és que anem a pitjor.

Raquel Sobrino

L’Altraveu

Comentaris

Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
12 gen 2004
Tens tota la raó. Si t'interessa denunciar-ho, treballar en grup er fer-ho un grup de gent hi hem començat. La meva adreça es:
dcompanyon ARROBA hotmail.com
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
26 gen 2004
hi ha un munt de vivendes de protecció oficial a l'hospitalet que estan buides desde fa temps perque entre la generalitat, l'ajuntament i la constructora hi han problemes ...qui paga els disfuncionaments burocratics...els treballadors de renda baixa que necesitem accedir a vivendes de protecció oficial perque amb 600€ mensuals no et pots pagar ni lloguer ni hiopteca en lloc

ya basta tots a la plaça Sant Jaume el 15 de febrer 2004 a les 17h per denunciar la situació catastrofica de la vivenda...
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
23 feb 2004
baixeu de l arbre abans que caigueu. Segurament us agradaria que os donessin a vosaltres una i que fareu?.
Cal perseguir a qui te capacitat economica o capital per poder estafar i no al currant que li han donat merescudament una despres de mil i un papers i comprovants una vivenda.
¿y si el currant despres es torna especulador?
23 feb 2004
aixo tambe pot pasar per desgracia.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
04 mar 2004
Amics, deixeu-vos de históries. Les vivendes de protecció pública, ara per ara, costen una fortuna a l'estat i és un luxe que no ens podem premetre. El que s'ha de fer és lluitar per a millorar les expectatives de cojuntura econòmica i d'aquesta manera, donar tranquilitat, sobretot als joves, per a poder comprar-se una vivenda. Peró si tal i com està l'Euribor, els tipus reals són zero o fins i tot negatius? Els diners ens els regalen...
Fora idealismes, currem tots per aixecar el país i ja veureu com les coses aniran millor per tothom.
I deixem als promotors i especuladors que facin la seva feina, es guanyen la vida tant dignament com qualsevol de nosaltres.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
04 mar 2004
no sé si riure o plorar.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
04 mar 2004
Ja n'hi ha prou de falàcies, home. Resultarà ara que promotors i terratinents (porcs capitalistes, oi?) tenen la culpa de tot. Menys donar al culpa als altres i més intentar trobar una solució al problema social de la vivenda. O és que qualsevol de vosaltres es veu capaç de trobar finançament, aconseguir un terreny, fer un projecte, comercialitzar el producte... com si estigués tirat! I pobre del desgraciat del promotor, que encara intenti fer algun caler! Amb lo fàcil que és la seva feina, quina barra! Segons l'amic Joan, l'hauríem de perseguir. I que fer, codemnar-lo per ser un bon home de negocis? Venga hombre, menos guasa! Ell no ha obligat a ningú a comprar-li els immobles. I dels riscos que assumeix a l'operació ni en parlem... només la part més criticable surt a relluir.
Estic d'acord en que hi ha un problema social amb la vivenda, però per favor, no culpem els promotors, si us plau, ja n'hi ha prou de mentides.
Tirem endavant inciatives polítiques per aconseguir resoldre el conflicte de la vivenda, si us plau, però fem-ho des del centre, sense els idealismes de l'esquerra ni els llibertinatges de la dreta i sobretot, gestionem-ho amb l'eficàcia de l'empresa privada si no volem que qualsevol projecte estigui ja d'entrada condemnat al fracàs. No obllidem que, per molt que ens estimem Catalunya, estem molt més a prop de la incompetència espanyola que de la supereficàcia escandinava.
I com diria aquell del dinamita (gran Lluís Marco): Reflexionem-hi, si us plau, reflexionem-hi.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
22 mar 2004
Els grans culpables de que hi hagi aquestes especulacions amb els pisos de protecció oficial són els governs, que tenen l'eficiència a un puesto...
Hi han coses que em costa entendre
16 abr 2004
em costa entendre qui fixa el preu d'una vivenda,aqui al raval et compres un pis que té mes de cent anys i que probablement abans d'acabar-lo de pagar (30 milions per 60m2 de mitjana)et tocarà refer-lo. No entenc tampoc pq no hi ha cap entitat inspectora de l'habitatge, quan es la despesa mes important de la nostra vida, ningú supervisa uns barems mínims (llum, aillament, qualitat dels materials, distribució, situació, etc.)Ara per ara el desconcert es total, aquests 8 anys de aznarisme han posibilitat aquesta bogeria, que es tan sols un negoci inmoral del que treuen profit els bancs (ja voreu quan pugin 2 punts els interessos, pq 30 anys son 30 anys d'hipoteca...) les immobiliàries (et diuen: compra ara pq la setmana que vé valdrá 2 milions més) i tot plegat jo em pregunto... si a Espanya la població prácticament no ha augmentat des que va morir franco, com es que el nombre d'habitatges i el preu dels mateixos no ha deixat de créixer??? Potser trobem la resposta en el gran nombre d'habitatges tancats, en la quasi nul.la diferenciació estadística d'habitatge habitual, segones residències, habitatges rurals..etc. Hem de començar a plantejar una nova cultura de l'habitatge, que no consumeixi els nostres sous en la seva pràctica totalitat. Hem de pensar-ho. l'habitatge es un dret i s'ha d'evitar l'especulació.
Nova cultura de l'habitatge
16 abr 2004
molaria crear un forum o grup amb gent preocupada per aquest tema per tractar de buscar informació al respecte , si algu es vol apuntar o directament sabeu d'algun grup o web interessant agrairia informació. Ara per ara us puc dir que es tota una odisea tractar de cercar a internet informació sobre oferta de VPO a barcelona, la veritat es que tampoc es gens facil trobar alternatives com subvencions per a rehabilitació , etc. si algú té informació util...podriem compartir-la entre tots.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
04 jun 2004
Prou de xarrameca!!! L'habitatge es un dret. Algú havia de controlar això i no ho ha fet. Per tant S� que hi han culpables. Però penso que aquest deuen estar vivint tan bé....
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
15 jun 2004
Perdó per la rectificació, però, l'habitatge no és un dret, és, sencillamente, una ""Necessitat Bàsica"", al igual que menjar cada dia, o la medicina per curar les malalties. Com que és una necessitat bàsica, per molt cara que estigui, la necessites per poguer tirar endavant. Imagineu-vos que us esteu morint degut a una malaltia, i treuen una vacuna per salvar-vos la vida, però carai, la vacuna val 3 Milions. I si valguès 10 milions qui la compraria?. Ohi que este d'acort amb mi de que qui es fa ric avui en dia és perquè juga amb les ""necessitats Bàsiques"". És pot posar qualsevol preu a una necessitat humana, no importa el preu, perquè, com és una cosa que ja de per sí, hi ha demanda, doncs hi haurà comprador. No val dir que si tots ens posem d'acord a no comprar pisos, els preus baixarant, perquè els necessitem per no morirnos de fred a l'hivern ni de calor a l'estiu. Fixeu-vos en lo que es veu al marqueting d'avui en dia. Per vendra't qualsevol xorrada, t'intentan conven-ça't de que és algo que necessites, t'intentan fer veure que és una necessitat, i si ho aconsegueixen, doncs ja han fet la fortuna.
Desgraciadament, la via de sortida de la problemàtica de la vivenda és molt difícil. Potser si pujan les hipoteques, baixin una mica els pisos, però ja està l'estat per tal de que no pugin gaire perquè sinó el seu principal motor económic del país, se l'enfonça. Támbé està l'opció d'avolir l'estat Capitalista (l'estat monarquic és una altre opció), però la gent que té pisos i s'estan fregant les mans perquè estant fent fortuna, no els interessa. hi ha més opcións???
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
06 oct 2004
La vivenda està transferida, no? Que te a veure l'azanarisme.
O ara que a Barcelona hi ha el Clos a Catalunya Maragall i al gobern central Zapatero baixaran els preus? Aquests que no saben mes que apujar el preu de les coses o fer-nmos pagar per qie fins ara era gratuït.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
11 nov 2004
Si quieres encontrar vivienda económica ven al Berguedà (prov. Barcelona) Pisos para entrar a vivir desde 35000€ (compra) o 120€/mes (alquiler). Pueblos recomendados: Vilada, Borredà, Espunyola, Montmajor, Casserres, Olvan, Avià. La capital (Berga) tampoco está mal.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
08 feb 2005
estafadores! ke empieze la puta revolucion por la vivienda ya! hay ke salir a la kalle, y vosotros en el sofá o delante del ordenador...kagontó!hay ke luxar por ñp le se kiere
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
23 mar 2005
la culpa és de l'estat per no haver controlat els preus que han pujat. Però això seria una mida que atenta contra l'arrel de nostre sistema, el lliure mercat. Qui té collons de controlar els preus d'algo avui dia, de ser intervencionista en un sector que mou tanta pasta?
La culpa és tb de la gent, de tots. Tots hem especulat, ningú que no tingui pis ha desaprofitat el fer uns kilets de més amb la pujada de preus dels últims anys. Hi ha una responsabilitat col.lectiva. Per això no hi ha hagut una revolució com hauria d'haver hagut, pq molta gent és propietària.
Re: El negoci de les Vivendes de Protecció Oficial
16 nov 2005
algu em pot iluminar una mica en el tema de les VPO i dirme on puc veure les noves vivendes que vagin treient (a kina web)? Es que mirant pel gencat nomes veig VPO de fora de barcelona. Potser es q ara mateix no n'hi ha cap a concurs a barcelona?
Gracies!!
Sindicat Terrassa