Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : corrupció i poder : laboral : especulació i okupació
La vivenda, un dret social o un privilegi prohibitiu?
08 gen 2004
<b>Llegeixo a les estadístiques que estem tots, cada dia, més endeutats, que cada vegada hi ha més morositat i que la meitat de les famílies tenen sempre problemes per poder arribar a final de mes.

Per altra banda, els beneficis dels bancs no paren d’augmentar, i són un dels negocis que sempre té beneficis. Sempre. Mai perden i em pregunto si una cosa té a veure amb l’altra i quin paper hi juga la hipoteca en l’ofegament d’uns i l’increment de guanys d’altres.</b>
Segons la seva constitució, tots tenim dret a un habitatge digne cosa que és, no ja constitucional, una necessitat bàsica de l’ésser humà. L’especulació immobiliària dels nostres dies va en contra d’això i és, per tant, anticonstitucional. Il.legal. Pero va més enllà i tot, en contra dels drets humans ja que et condiciona la vida, perquè no tens la llibertat de triar com vols viure.

L’especulació salvatge que patim impossibilita a milers de famílies veure cobert el seu dret a un habitatge digne. A això i hem de sumar l’altíssima taxa de precarietat laboral i els salaris baixos que fan impossible fer front a un lloguer o una hipoteca. El jovent no pot avui en dia pagar amb els sous que cobren la majoria de lloguers i, molt menys, una hipoteca. Adquirir un habitatge avui dia per una persona joves és… Un somni. Especialment si viu a la costa o en una gran ciutat, o no, tan gran.

Les opcions són limitades, compartir pis amb més persones, viure eternament a la llar familiar o emigrar cap a alguna altra ciutat o poble on el robatori legal de l’especulació no hagi arribat encara. En cap de les maneres podem triar ni com,ni on, ni amb qui viure.

Si vols tenir fills i pagues un lloguer o hipoteca estàndard, és a dir, desmesurat, en relació al teu sou no podem decidir lliurement el numero de fills que volem tenir. Prou n’hi ha de poder decidir si s’hi cabrà a casa o si s’arribarà a final de mes.

És molta gent la que a causa de l’especulació i dels desmesurats lloguers i hipoteques que paguen van pel carrer amb la sensació de viure per treballar, i treballar pel lloguer o la hipoteca. I que s’arriben a privar de coses bàsiques o de menys bàsiques com ara la cultura o el lleure.

Des d’internet són diverses les iniciatives per crear plataformes antiespeculació, que tenen com a objectiu que l’especulació sigui delicte i es castigui en el codi penal.

El tema es plantejar totes les injustícies que comporta el fet de l’especulació i cercar solucions al problema. En particular es vol controlar amb aquestes iniciatives que no es pugui, sobretot, especular en projectes emblemàtics per a les ciutats. Que els grans projectes urbanístics siguin sotmesos a processos de participació ciutadana i alguns volen actuar contra l’edificació excessiva, la falta d’estudis sobre els impactes ambientals, la desaparició d’equipaments i la destrucció del patrimoni.

Una de les solucions que es proposa és que el preu de l’habitatge estigui controlat per llei. La idea és lluitar contra l’especulació del sòl per posar fi a que uns pocs siguin cada dia més rics al preu de de fer desgraciats i empobrir la majoria.
Sindicat Terrassa