Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
una família espera resposta
08 gen 2004
Els pares del pres de Brians diuen que no se'ls ha informat de la causa de la mort

La família de Manuel Valencia Jorge, que va ser enterrat ahir, reclama que Justícia aclareixi els fets
MIQUEL A. LUQUE . Mataró

La família del reclús del centre penitenciari de Brians que va morir dilluns a la matinada després d'una baralla amb un altre intern, encara no ha estat informada de les causes de la mort. Manuel Valencia Jorge, de 36 anys, va ser enterrat ahir a les quatre de la tarda al cementiri de Mataró, on residien els seus pares i germans.
Els portaveus de la secretaria de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació van assegurar ahir que encara està oberta la investigació per saber les circumstàncies de la mort del pres, que va patir una aturada cardíaca. També s'estan esperant els resultats de l'autòpsia.


Un portaveu de la família va apuntar ahir que els pares del pres, Manuel Valencia i Aurea Jorge, es van assebentar de la mort del seu fill a les tres de la matinada de dilluns. Els responsables de la presó de Can Brians els van informar mitjançant una trucada telefònica que Manuel Valencia «havia mort després d'una baralla». La família va encaixar aquesta notícia amb sorpresa perquè la mateixa tarda l'havien visitat i no havien notat cap indici que es trobés malament. «No ens ho crèiem», va subratllar. Per aquest motiu, els pares van criticar que des que es va produir la baralla fins que es va certificar la mort no se'ls informés del que havia passat. En aquest sentit, van confirmar que ni tan sols els van avisar quan el pres va ser traslladat a l'hospital de Martorell, on va morir. A més, van dir que fins ara només han tingut coneixement del cas a través dels mitjans de comunicació.
Els familiars van indicar que la informació facilitada per la secretaria de Serveis Penitenciaris i Rehabilitació «no és gens clara». D'aquesta manera, van assenyalar que el fet que s'expliqués que després de la baralla el reclús havia estat reduït pels funcionaris els fa dubtar de les causes de la mort. A més, quan els pares van visitar el cos al tanatori, un funcionari els va aconsellar que no entressin a veure'l perquè «estava ple de sang a la cara i al cos». D'aquesta manera, els pares van especular que aquesta sang podia haver estat provocada per la baralla, però no per l'aturada del cor.
Així mateix, el portaveu familiar va destacar que Manuel Valencia no patia cap malaltia que li pogués afectar el cor. «Estava a la unitat d'infermeria psiquiàtrica perquè tenia depressions i perquè deia que s'hi trobava millor que no pas als mòduls.» Per això, tenen previst iniciar en els propers dies els tràmits judicials per intentar aclarir les circumstàncies de la mort.
Sindicat Terrassa