Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: amèrica llatina
Bolívia: la treva s´està acabant
07 gen 2004
La Paz, gener 5, 2004.- Els sindicats i organitzacions socials i populars de Bolívia estan perdent la paciència amb el president Carlos Mesa. El missatge presidencial d´ahir, en el que s´anuncien nous sacrificis i més càrregues econòmiques sobre el poble, generà molèstia i malestar en els sectors populars, que estan acabant d´arribar a la conclusió de què no serví per res la treva que li concediren fa dos mesos i mig per a què abandonés el neoliberalisme i impulsés la re-nacionalització del gas i el petroli.

"Mesa no ha aprés res en aquest temps. No ha aprés res del que succeí a octubre (quan una rebel.lió popular va fer fora del govern i del país l´aleshores president Gonzalo Sánchez de Lozada). Mesa segueix mantenint el model econòmic que ha empobrit a Bolívia i ha creat grans nivells de corrupció", ha dit l´executiu de la Central Obrera Boliviana (COB), el miner Jaime Solares, un dels principals líders de la revolta social d´octubre.

"El poble s´ha barallat per la derogació de la Llei d´hidrocarburs, del Decret 21060 (que posa en vigència el lliure mercat) i de la Llei de Pensions, però Mesa insisteix en mantenir-les", ha afegit tot convocant als sectors laborals per a què s´organitzin per a les futures lluites per les seves reivindicacions laborals.


"Els treballadors hem d´estar alertes i organitzar una protesta social en contra d´un govern que no fa altra cosa que lamenta el que passa al país", digué després de qüestionar el to del missatge presidencia (veure: http://www.econoticiasbolivia.com/documentos/notadeldia/mesasacri.html), en el que es parla de nous sacrificis per al poble, la vigència de la lluita frontal contra la coca i un acord de lliure comerç amb Estats Units, polítiques considerades com a contràries a les demandes populars.

En aquest mateix to de crítica, un altres de la insurrecció popular d´octubre, l´executiva de la Central Obrera de El Alto, ha afirmat que el missatge del Cap de l´Estat va ser demagògic, ja que no parla de temes vitals com la derogació de la Llei d´hidrocarburs i altres. "Les mobilitzacions d´octubre foren per canviar el model econòmic i per a la derogació de la Llei d´hidrocarburs i no per a modificar-la, però lamentablement Carlos Mesa és el continuisme de Sánchez de Lozada". El portaveu també informà a la premsa que a les propores hores convocarien una reunió ampliada del moviment per a avaluar la situació política i social del país i adoptar mesures contra el govern.

Similars reaccions es produïen a la resta d´organitzacions socials i laborals. A Potosí, el dirigent camperol Teodoro Mamani qüestionà, per exempla, la proposta de Mesa de convocar al març un referèndum per a decidir si s´exporta o no el gas com a matèria primera. "Ja no és necessari realitzar un referèndum, perquè el poble ja digué la seva paraula a octubre, després de demanar que el gas torni a ser propietat dels bolivians i no de les transnacionals".

"Hi ha una sobèrbia de part del President", afegí el dirigent agrari, que coincidí amb el representant obrer d´aquesta mateixa regió. "El missatge presidencial ha desenmascarat Carlos Mesa, que només obeeix als mandats del Fons Monetari Internacional (FMI)", assenyala Freddy Gutiérrez, de la Central Obrera de Potosí.


A Cochabamba, al centre del país, el dirigent de la Coordinadora de Defensa del Gas, l´operari Oscar Olivera digué que Mesa no vol canviar la política econòmica. "Aquest missatge no està dirigit a la solució dels problemes polítics i econòmics".


A La Paz, José Luís Alvarez, representant del professorat urbà, qualificà de demagògic el missatge presidencia perquè se segueix demanant sacrifici al poble per beneficiar les transnacionals. "A Bolívia qui governa és l´embaixador nord-americà, no tenim un govern sobirà que pugui resoldre els nostres problemes. Mesa ha continuat amb la política i els missatges dels anteriors presidents en sentit de continuar exigint sacrificis als treballadors per a què les transnacionals continuin enriquint-se a costa de la nostra misèria. "Alguna cosa certa té Carlos Mesa quan diu que l´Estat capitalista ha fet fallida, sinó es modifica la política neoliberal continuarem passant gana", va dir fermament. Continuà dient que "la crisi fiscal que pateix Bolívia no passa per més sacrificis del poble sinó per l´expropiació de les empreses transnacionals que operen al país".


Des del camp, l´executiva de la Confederació Sindical Única de Treballadors Camperols de Bolívia (CSUTCB), el "Malku" Felipe Quispe anuncià mobilitzacions a partir del 20 de gener si Mesa no atenia les demandes sectorials. "El President demana sacrificis als treballadors i no així als grans empresaris, als superintendents, que guanyen a vegades més que el propi President (...) Ha de solucionar els 72 punts que plantejà la CSUTCB o cas contrari hi haurà vàries mobilitzacions".

Entre els cocalers, la reacció tampoc es deixà esperar. A La Paz, el diputat cocalero i cap del Movimet al Socialisme (MAS), Evo Morales, assegurà que el president Mesa tenia un pensament semblant a Sánchez de Lozada. "En el tema de la coca continua afirmant el que deia Sánchez de Lozada i està totalment equivocat (...) hem vist que el govern no té personalitat ni dignitat per actuar en contra del que diu l´ambaixada d´Estats Units", diu tot remarcant que Mesa no tenia interés en canviar el model econòmic.

L´allunyament entre cocalers i govern es fa cada cop més evident, encara que no succeeix el mateix amb el MAS. Des de la brigada parlamentària s´assegurà que en relació a Mesa el MAS "no era oposició ni oficialisme. Som oposició al model neoliberal, però no oposició al govern de Mesa. No som enemics de Mesa".


El distanciamiento entre cocaleros y gobierno se hace cada vez más evidente, aunque no ocurre lo mismo con el MAS. En la brigada parlamentaria se aseguró que con relación a Mesa el MAS "no era oposición ni oficialismo. Somos oposición al modelo neoliberal, pero no oposición al gobierno de Mesa. No somos enemigos de Mesa".
Mira també:
http://www.econoticias.com

Comentaris

Re: Bolívia: la treva s´està acabant
07 gen 2004
Los beneficios del suelo boliviano, para el pueblo boliviano!!!
Sindicato Sindicat