Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
El preu de l'habitatge continua creixent imparablement a Barcelona
04 gen 2004
Els pisos de segona mà de Barcelona s'encareixen un 16,8%, més que els nous

Un estudi revela que el preu de l'habitatge de compra i de lloguer va continuar pujant el primer semestre del 2003

Els barcelonins van contractar 49.598 hipoteques més, i les cases més cares de la ciutat són al Passeig de Gràcia
MAITE MONTROI . Barcelona

El preu de l'habitatge continua creixent imparablement a la ciutat de Barcelona. Segons un estudi publicat per l'Ajuntament amb dades del primer semestre del 2003, els pisos nous es van encarir un 16,5%. Els habitatges de segona mà i els de lloguer també són més cars que el 2002 (un 16,8% i un 6,9%, respectivament). Per barris, Sant Andreu i Ciutat Vella són els que s'han encarit més. L'informe explica que la dinàmica dels preus es manté «aliena» a l'evolució de l'IPC i dels sous, i que respon al ritme del sector de la construcció i al de la contractació de crèdits hipotecaris, ja que les famílies barcelonines van contractar gairebé 50.000 hipoteques més.

L'estudi Barcelona Economia analitza en profunditat el sector immobiliari des de diverses perspectives. Pel que fa als preus, hi ha poques novetats. Continuen encarint-se els pisos nous, els de segona mà i els de lloguer. En aquesta evolució ascendent que sembla que no té aturador, els habitatges de segona mà són els que es van encarir més. Van pujar un 16,8%, fins a situar-se en els 2.814 euros per metre quadrat. L'obra nova es paga a 3.282 euros per metre quadrat, un 16,5% més que el 31 de desembre del 2002. El lloguer també s'encareix, però menys que la compra. El metre quadrat es paga a 9,2 euros per metre quadrat, un 6,9% més que el 2002. El mercat de lloguer continua sent «residual», ja que la percepció que els preus no baixaran converteixen l'habitatge en una inversió segura per als ciutadans.

L'estudi apunta que unes perspectives dolentes en el mercat laboral i la contenció del creixement econòmic podrien traduir-se en un fre de la demanda en els pròxims mesos, però el mateix informe reconeix que «l'anunciada estabilització dels preus, després de quatre anys seguits amb augments -en el cas de Barcelona han voltat el 15% anual-, es torna a revelar inexacta».
Quant a la possibilitat que es produeixi un esclat de la bombolla immobiliària, l'informe es limita a dir que hi ha un debat social i econòmic sobre la idea d'un possible enfonsament dels preus i que una part d'aquests preus no correspongui al valor real dels actius.
Les diferències entre barris són notables. Els preus mitjans oscil·len entre els 264.000 euros de Nou Barris i els 850.000 de Sarrià-Sant Gervasi, si bé el màxim correspon a uns habitatges de gairebé 400 metres quadrats al Passeig de Gràcia que costen més de 3,6 milions d'euros. Sense aquests pisos, la mitjana de la ciutat baixa a 370.000 euros. Els districtes on més han augmentat els preus durant el primer semestre del 2003 són Sant Andreu i Ciutat Vella.

El treball constata que l'expansió del mercat immobiliari barceloní -que contrasta amb el retraïment de l'europeu- és «aliè» a l'evolució de l'IPC i dels sous i es guia pel ritme constructiu i per la demanda de crèdits hipotecaris. En aquest sentit, cal assenyalar que gairebé 50.000 barcelonins es van hipotecar en els primers sis mesos de l'any passat, nombre que representa un increment del 9,4%.

Comentaris

Re: El preu de l'habitatge continua creixent imparablement a Barcelona
05 gen 2004
Quina és la solució? OKUPACIÓ!!!!

No als desallotjaments dels espais lliberats com la hamsa, ateneu de KNY, ...

RESISTENCIA!
Sindicat