Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre a Palma de Mallorca.
31 des 2003
Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre
La Diada de Mallorca guanya en intensitat per la manera de governar de Jaume Matas

Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre

AINA VIVES / Palma

La Diada Nacional de Mallorca es va deixar sentir ahir amb més intensitat que mai pels «atacs» de què són objecte els ciutadans dels Països Catalans i més en concret els de Mallorca d'ençà que Jaume Matas presideix el govern de les Illes Balears i Maria Antònia Munar, el Consell de Mallorca. Defensem la terra, autodeterminació és el lema de la pancarta que va obrir la tradicional manifestació independentista de la diada, on no mancaren els reclams d'una «terra lliure» i els crits en contra de les autovies i a favor d'una televisió autonòmica en català i de la reobertura de Somràdio.

+ La manifestació va transcórrer pacíficament pels carrers més cèntrics de Palma. / A.V.

La manifestació de la diada va recórrer, pacíficament, els carrers més cèntrics de Palma. En acabar i com és costum, els independentistes es varen traslladar fins a la plaça d'Espanya on té lloc l'ofrena floral al rei Jaume I. Allà, els independentistes van rebre els polítics del PP i UM amb crits de «feixistes». El president del govern no hi va assistir, en lloc seu va enviar-hi el conseller més espanyolista, José María Rodríguez. Les veus de rebuig cap al PP es van fer més intenses quan els polítics van abandonar l'escena.
Enguany, l'escriptor Pere Morey ha estat l'encarregat de llegir el manifest del 31 de desembre. Morey, a més de reivindicar els drets dels illencs com a poble «trepitjat des de fa 289 anys», va fer una dura crítica al PP i a UM perquè volen convertir les illes «en un immens escalèxtric entre adossat i adossat» i per les agressions que està exercint sobre la seva llengua. «Els pitjors botxins, els més odiosos de tots aquells judes són els que se diuen mallorquins i menyspreuen la llengua d'aquesta terra», va assegurar. Després va acusar «aquesta gent» de «criminalitzar la discrepància ciutadana mitjançant la repressió».
Per la seva part, el rector de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Avel·lí Blasco, va ser l'encarregat de llegir el pregó de la Festa de l'Estendard del 2003 que commemora el 763 aniversari de la conquesta de la ciutat de Mallorca pel rei en Jaume I i les seves tropes. Blasco va recordar que els estatuts de la UIB diuen que «la tasca de normalització lingüística de la llengua catalana és una de les lluites que no es pot aturar». I ho va fer perquè la festa ens recorda d'on prové el patrimoni lingüístic i cultural de les Balears.

El Punt, 31/12/03
Mira també:
http://www.vilaweb.com/elpunt/
http://paisoscatalans.org/muixerangaendavant

Comentaris

Re: Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre a Palma de Mallorca.
31 des 2003
Si us plau, corregiu-me si estic equivocat, però em sembla que aquesta festa es fa amb motiu de la conquesta de Mallorca per part de Jaume I. O sigui, la conquesta d'un país independent, habitat per musulmans, que van ser expulsats del país o obligats a assimilar-se a una població colonitzadora procedent de Catalunya. Si això és motiu de celebració, aleshores amb quines raons es pot protestar que altres (l'estat espanyol) faci res de semblant?
A Granada, els elements més espanyolistes i conservadors celebren cada 2 de gener la conquesta de la ciutat per part dels reis catòlics, i l'expulsió o assimilació forçada dels musulmans que hi vivien. Ara bé, des de fa uns anys determinats colectius protesten contra la vergonya que suposa aquesta festa, la festa d'una conquesta militar i una neteja ètnica.
Re: Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre a Palma de Mallorca.
01 gen 2004
Aquest comentari d´en Pep és el millor exemple de la indiferència i l´autoodi que hi ha en alguns sectors del país. Primer de tot, les Balears eren un país independents habitat pels musulmans, o havien OCUPAT els musulmans també aquelles terres abans??? Segon de tot, l´únic que tens a dir davant aquesta manifestació és això? És a dir, que 2000 persones es manifestin en favor de l´autodeterminació i contra la política del PP, és equiparable al 12-O?? Tens idea, per exemple, de quina és la política d´immigració que proposen les organitzacións participants? Com es pot atrevir algú a comparar la reclamació d´uns drets (poder viure en la teva llengua, el dret a decidir el teu futur), amb festes xenòfobes, com la del dia de La Raza, que proclamen la superioritat de la raza española??

Per acabar t´apunto una diferència amb Granada: saps quantes emisores de Radio hi ha a Granada en castellà???? Saps que a Mallorca, el govern del PP acaba de tancar L´ÚLTIMA emisora que emetia en català?? Creus que si a Granada (o a qualsevol lloc), la cultura castellana patís només una milèssima part dels atacs que rep la cultura catalana a Mallorca, els Granadins no es manifestarien???
Re: Unes 2.000 persones van participar a la manifestació convocada per la Plataforma 31 de Desembre a Palma de Mallorca.
04 gen 2004
La diada de mallorca rememora el començament del que avui és mallorca, i els seus habitants, llengua i cultura provenen d'aquella conquesta, que és un fet històric, i l'han recordat sempre. A més són els únics que queden. És el que va passar fa 800 anys i no té volta enrera, ni gaire sentit discutir-hi.

És força penós que l'únic argument dels ultraespanyolistes anticatalans com el racista d'en PEP sigui anar a discutir això, és com si els nazis que van envair polònia argumentessin per justificar-se que els polonesos també provenien d'una invasió eslava de fa 2000 anys, i això els treia el dret a ser lliures, és que s'ha de tenir caradura!

En canvi el fet que els mallorquins reclamin ara els seus drets és ben vigent.
Sindicat