Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió : especulació i okupació
INICIATIVA POPULAR CONTRA UN ACORD ENTRE ADMINISTRACIONS
28 des 2003
12.700 cartes demanen a Maragall replantejar el trasllat de les presons

• Els veïns de la Model censuren que el tancament de penitenciaries es pagui amb patrimoni de BCN
• Les missives denuncien que la Generalitat de Pujol forcés la cessió de solars per a un hotel i oficines
CARLES COLS
BARCELONA

Els veïns d'Eixample Esquerra, especialment els que viuen més a prop de la presó Model, tenen a punt 12.700 cartes amb el nou president de la Generalitat, Pasqual Maragall, com a destinatari. Li demanen la revisió del conveni que al maig del 2001 van firmar la Generalitat i, de mala gana, l'Ajuntament de Barcelona per traslladar fora del terme municipal els tres centres penitenciaris de la ciutat. En aquell conveni, la Generalitat convergent va forçar un pacte pel qual el trasllat es finançaria a costa del rendiment que obtindria l'Administració autonòmica de la venda de part dels solars alliberats. No només això: l'ajuntament va acabar cedint a la Generalitat dos solars addicionals, un d'ells a la cotitzada avinguda de la Diagonal, per portar-hi a terme la construcció d'oficines o un hotel.
És tota una paradoxa, però les cartes que s'ha encarregat de recollir l'Associació de Veïns de l'Eixample Esquerra diuen exactament allò que sostenia l'Ajuntament de Barcelona el 1999, quan des de la Generalitat ja es plantejava la possibilitat de treure partit dels solars de la Model, Wad-Ras i Trinitat Vella. "La ciutat no ha de pagar la nova presó", sentenciava llavors el primer tinent d'alcalde, Xavier Casas. Al firmar el conveni el 2001, col.loquialment es pot dir que l'ajuntament s'ho va empassar. És més, fonts municipals van admetre aquesta mateixa setmana que no entrava en els seus plans revisar l'acord malgrat que hi hagi hagut un relleu al capdavant de la Generalitat.


Al solar de la Model, per exemple, el conveni va preveure destinar la façana que dóna al carrer de Nicaragua a la construcció d'un conjunt d'hotel i oficines. El panòptic central i els sis inconfusibles braços de la presó, en canvi, es va acordar que serien destinats a equipaments. Aquí radica, de fet, part del conflicte que ara ha ressuscitat l'associació de veïns. Dos dels sis braços quedaran en mans de la Conselleria de Justícia amb el propòsit de destinar-los a instal.lacions penitenciàries de règim obert. Equipaments sí, però no de barri. Als veïns no els sembla bé aquesta solució.
"Fa 100 anys que som solidaris amb la resta de la ciutat", explica Trinidad Capdevila, presidenta de l'associació. Efectivament, la presó Model complirà un segle el 2004, i per això els firmants de les 12.700 cartes defensen que, si es tracta de mantenir en part serveis penitenciaris dins de la ciutat a pesar del trasllat de les presons, es faci en altres barris.

DÈFICIT CRÒNIC D'EQUIPAMENTS
Dels cinc barris que componen el districte de l'Eixample, el de l'Esquerra és el que, amb distància, ha de fer front a un dèficit més gran d'equipaments socials. Suporta la presència de la presó, l'Hospital Clínic, la central dels bombers i part de les instal.lacions de la Universitat Politècnica de Catalunya, però només disposa, per exemple, d'una guarderia i un centre geriàtric, dos equipaments que estan més que saturats. En aquestes condicions, l'associació de veïns considera un despropòsit la construcció d'hotels i oficines en una part de la Model i el manteniment de serveis penitenciaris en dos dels braços.
Des de l'òptica de l'actual equip de govern municipal, no obstant, es defensa que el trasllat de la presó Model ajudarà en part a resoldre el dèficit d'equipaments. Sense haver d'alterar l'estructura externa dels braços del panòptic --segons destaquen fonts del districte de l'Eixample-- es poden arribar a guanyar uns 10.000 metres quadrats addicionals a l'interior d'aquestes construccions amb una simple redistribució de l'altura de cada planta. Serien metres quadrats de més que estarien destinats íntegrament als equipaments.


Noticia publicada a la pàgina 32 de l'edició de Diumenge, 28 de desembre de 2003 de El Periódico

Comentaris

Re: INICIATIVA POPULAR CONTRA UN ACORD ENTRE ADMINISTRACIONS
04 gen 2004
Vosaltres dieu que heu estat solidaris durant quasi bé 100 anys.El que no dieu és que quan la Model es va construir, no hi havia cap vivenda al seu costat, sinó que eren terrenys sense construir. Que fareu de forma solidària amb las plusvàluas de les vostres vivendes quan enderroquin la Model?, ja que sense cap dubte es revaloritzaran de forma important.Desprès parleu de civisme, solidaritat, drets humans, reinserció, rehabilitació; però voleu les presons fora de la vostra ciutat, molt lluny, ja es faran càrrec altres localitats.
Vosaltres podeu seguir especulant amb els vostres pisos
Sindicato Sindicat