Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Sentència condemnatòria per l’obertura de camins i les molèsties provocades a una parella d’Àliga cuabarrada
27 des 2003
parlant amb gent d castelló q s'esta currant lo de la defensa del desert d les palmes, me van preguntar per situacions similars on s'ha guanyat. fiqe aqesta noticia per animar a aqesta gent i per si poden dependre algo q les ajude a gunyar. si algu mes sap d mes casos, per favor publiqeu-los aci :)

6 mesos d preso per al fabra??? jo con un dia ja m'alegrarie :DD
Barcelona 24/11/03. La sentència del jutjat nº 2 de Granollers, reconeix com autors criminalment responsables d’un delicte contra la fauna protegida, a l’alcalde i el regidor d’obres i serveis del municipi de Bigues i Riells (Vallès Occidental), amb una condemna de sis mesos de presó per a cadascun dels acusats. I ratifica la mesura cautelar del tancament dels camins d’accés a les cingles de Bertí, reoberts l’any 2001 i que van ser la causa de la denúncia.



La Societat Espanyola d’Ornitologia, SEO/BirdLife com a entitat que va denunciar l’actuació al Servei de Protecció de la Natura (SEPRONA), considera molt important aquest veredicte donat que reconeix la gravetat de l’actuació feta pels acusats i considera que aquesta va ser la causa que posteriorment va provocar que la parella d’àliga cuabarrada abandonés el niu. Encara que reconeix que la pena imposada, ha estat producte de la lentitud de les Administracions, catalana i estatal que no han revisat encara la Llei de protecció dels animals (on es considera espècie "sensible") i el Catalogo Nacional de Especies Amenazadas (on està categoritzada com "Vulnerable"), ja que l’any 2002 la revisió del "Libro Rojo de las Aves de España", considera l’espècie "En Perill".

L’any 2001 es van reobrir uns camins d’accés a les cingles de Bertí en plena època d’aparellament i reproducció de l’espècie, el que va provocar l’abandonament del niu per estar aquest molt a prop de les obres. Després de denunciar al Departament de Medi Ambient les actuacions, aquest va donar ordre d’aturada de les obres, donat que no tenien els permisos pertinents i donat que afectaven a una espècie en perill a Catalunya. L’ajuntament, malgrat rebre aquesta ordre, va continuar amb les obres fet que va provocar l’abandonament del niu.

Espècie vulnerable

L’àliga cuabarrada (Hieraaetus fasciatus) és una espècie en "Perill a Europa" (Tucker i Heath, 1994) i "En Perill" a l’Estat Espanyol, de la que només queden unes 60 parelles a Catalunya, i que presenta un acusat declivi. La progressiva pèrdua d’efectius de les seves poblacions a tota Europa, va portar l’any 1997 a desenvolupar un Pla d’Acció per a l’espècie, encarregat per la Comissió Europea a BirdLife International . I en el que destaquen com a principals amenaces les línies elèctriques (en les que moren electrocutades un bon número d’individus), les molèsties als nius i la persecució directa, com ara la caça.

Les obres de reobertura de camins fetes a Bigues i Riells s’agreuja pel coneixement que tenia l’Ajuntament de l’existència de la parella reproductora i el fet de no fer cas de l’ordre de paralització de les actuacions. SEO/BirdLife considera que aquestes obres, d’haver comptat amb els permisos necessaris i d’haver-se desenvolupat fora del període reproductor, no haguessin ocasionat cap problema, sempre que els camins resultants estiguessin ben senyalitzats i es regulés l’accés pels mateixos fora de l’època reproductora.

SEO/BirdLife no s’oposa a l’excursionisme com una activitat de lleure, és més la considera molt important per gaudir, descobrir i estimar la natura, però si que és conscient de la importància que el compliment de la legislació per a espècies protegides té, de cara a assegurar la seva conservació. En aquest sentit considera la sentència del jutjat de Granollers molt important donat que ve a assenyalar i a reconèixer la necessitat de protegir i actuar amb prudència davant una espècie protegida, que forma part del patrimoni natural català.

Per a més informació, Cristina Sánchez delegada de SEO/BirdLife a Catalunya. Tel 932892284, catalunya ARROBA seo.org
Mira també:
http://www.pangea.org/aeec/phpnuke/html/modules.php?name=News&file=article&sid=173

Comentaris

una plataforma ciutatana que va guanyar
27 des 2003
PINYA DE ROSA

La Plataforma Ciutadana "Salvem Pinya de Rosa" es va fundar el 23 de juny de 2002 amb l'objectiu d'evitar la urbanització del paratge Pinya de Rosa.

Més de 18.000 ciutadans varen donar el seu suport a aquesta iniciativa.

Ara, tot just 1 any després, la presentació al Parlament d'una Proposició de Llei per incloure aquest espai dins del PEIN com a Paratge Natural d'Interès Nacional, és una gran victòria. Tanmateix, aquest fet representa un repte per continuar treballant fins a aconseguir que Pinya de Rosa s'esdevingui un paratge públic i ben gestionat, del qual en puguin gaudir, amb respecte, tots els blanencs. Volem celebrar amb els més de 18.000 membres de la Plataforma el nostre primer aniversari.

http://www.blanesportal.com/pinyaderosa/Presentacio.htm

molt interesant el seu material didactic
http://www.blanesportal.com/pinyaderosa/Didactica/Default.asp
Sindicato Sindicat