Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
27 des 2003
Por Lenz

Los próximos 16 y 17 de enero se celebran en Barcelona estas jornadas, en cuya organización participa la Associació per a la comunicació social.

En nuestra llamada «sociedad de la comunicación», los medios de comunicación configuran un espacio de articulación social y, por lo tanto, de producción económica. La información, de un hecho relacional, socializador y educativo, se torna en una mercancía y una herramienta de control social. Concentraciones y formación de grandes monopolios de hecho, la precarización-«proletarización» de la labor de periodista, el predominio de las funciones de entretenimiento en menoscabo de las de formación, sustitución de los espacios clásicos de encuentro y de intercambio social (el agora) por la televisión, la ventana desde la que la sociedad puede tener una visión deformada de sí misma sin que pueda no obstante intervenir.

A todos estos elementos hay que añadir en Cataluña el papel indefinido de los medios públicos, las dificultades para normalizar la presencia del catalán y la asignatura pendiente del llamado «tercer sector», carente de un reconocimiento legal adecuado por la desconfianza/incomprensión de todas las administraciones y la hostilidad del sector privado, a pesar de la manifiesta capacidad de la sociedad civil catalana para generar proyectos comunicativos innovadores y necesarios para la supervivencia misma de nuestra cultura, así como de los valores propios de una sociedad libre y justa.

Con estas jornadas queremos, con la participación de personas procedentes del ámbito empresarial, académico y de los movimientos sociales, y a partir de experiencias comunicativas concretas y muy distintas, nuestras y de fuera, ir desgranando (y generando) debates presentes en la cotidianidad del trabajo comunicativo: ¿Qué criterios de eficacia empresarial o de control democrático inspiran la gestión de los diferentes medios? ¿Qué retos comunicativos plantea el periodismo a la prensa escrita, a la radio o la televisión? ¿Cómo resistirse a las imposiciones del mercado o a las llamadas «rutinas» periodísticas y tratar la información como lo que es: un derecho humano?

PROGRAMA

* Viernes por la tarde (16 enero):

(18:00) Conferencia

Franco Berardi (Bifo), filósofo y sociólogo de la comunicación

Joan Manuel Tresserres, profesor de periodismo en la UAB y miembro del CAC.

<19:30) Primera mesa redonda: PRENSA. Modelos de gestión.Berria (EH)

Modera y dialoga Jordi García, de la revista Illacrua.

Sábado por la mañana (17 enero):

(10:00) Segunda tabla redonda: RADIO. Modelos de medio.

Mariá Arborés, Radio Punt 6 Baix Camp (PPCC)

Raúl Sánchez, Global Radio-Madrid (EE)

Modera y dialoga Laura Bergés, miembro de l’Assemblea per la Comunicació Social i profesora de periodismo en la UAB.

(12:00) Tercera mesa redonda: TV y nuevas tecnologías. Función del medio de comunicación.

Vicent Partal, Vilaweb (PPCC)

Matteo Pasquinelli, Rekombinant (I)

Olivier Azam, ZáleaTV (F)

Modera y dialoga Carme Mayugo, miembro de l’Assemblea per la Comunicació Social y ex-coordinadora de Clot RTV-Sant Martí.

* Sábado por la tarde (17 enero):

(17:00) Seminaris transversals:


Potencialidades y funciones de cada medio. Dinamización a cargo de Francesc Deó (AulaMédia).

Lenguas “minorizadas" y medios de comunicación. Dinamización a cargo de Mónica (Ciemen).

(20:00) Cierre: moderadores/as mesas y seminarios.

* Durante las jornadas:

Exposición activa de proyectos comunicativos: revistas y periódicos, nuevas tecnologías...

Emisión en directo de las jornadas a través de radio y TV.

Emisión en directo a través de Global Radio (satélite e Internet)
Mira també:
http://www.televisio.ws

Comentaris

Re: contexto de capitalismo social cognitivo
27 des 2003
¿En qué criterios de eficacia empresarial i de control democrático se inspira la gestión de los diferentes medios?

(digno de ser patrocinado por Berlusconi y Polanco)
Tonteria o mala fe?
27 des 2003

Si et fixes amb els ponents (Bifo, Global ràdio, Pasquanelli, Berria, Illacrua...) veuràs que aquestes jornades estan molt lluny de padrinos comunicatius a l'estil de Polanco and co. Si no saps qui son, visita els sites de rekombinant o ràdio sherwood que potser et donen alguna idea de per on van els trets.

Crec que aquesta conjunció de persones i idees que es trobaran a Barcelona el proper mes de gener serà una oportunitat força interessant per repensar formes de reapropiar-nos la comunicació com a excedent de cooperació social. Tot i ser extern a l'organització de les jornades m'ha sobtat la gratuïtat del teu atac i l'ús demagògic d'una frase descontextualitzada. Si no t'interessen aquests temes, em sembla bé, però no cal que donis la tabarra. T'ho agrairem.

Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
27 des 2003
ea ea ea

el fumador y la orelluda se mosquean
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003
Molt interessant.
El que no em queda gaire clar es qui ho organitza. Suposo que es l'Assemblea de Comunicacio Social (ACS) dels moviments socials de Barcelona, no? Es que hi diu l'Associacio per la comunicacio social... Que jo sapiga l'ACS no es una associacio sino un espai de confluencia de moltes associacions.
Aupa Jornades.
Jo m'hi apunto.
Molt importants les jornades, pero...
28 des 2003
Penso que el tema de les jornades es altament interessant. La "batalla" social en els propers anys sera mediatica i els moviments socials necessitem tenir canals, pero jo veig als moviments socials una mica tancats en les seves cosetes i no pensant en plan estrategic en el que ha de ser una eina fonamental com els mitjans de comunicacio, o tambe un altre tema: tenir canals legals per a exigir certes coses, sempre ens quedem en les manifestacions i no denunciem judicialment els abusos que anem veient... Igualment, no teixem ponts cap als partits politics per no embrutar-nos, pero llavors desaprofitem l'oportunitat de produir mes canvis, tot i el risc de ser manipulats, pero vam venir al mon per correr riscos, no? (I mes ara que tenim un tripartit d'"esquerres" els hem d'atosigar amb cents de demandes i acorralar-los, perque si no, en quatre dies deixaran de ser d'"esquerres").
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003
me apunto a las jornadas.
espero que no queden en humo como muchas veces.
hay alguna iniciativa respecto a los medios de comunicacion en Catalunya? que es esto de l'Assemblea de Comunicacion Social? donde se puede encontrar informacion de esta movida?
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003
Que es aixo del capitalisme cognitiu?
Sona molt be pero no tinc ni idea perque es cognitiu...

Lo de l'ACS es una assemblea de gent i col.lectius dels moviments socials que estan iniciant una moguda bastant canyera per crear una tele i una radio dels moviments socials, pero no se quina web tenen, ni com esta el tema...
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003

Quan es parla de capitalisme cognitiu es fa referència a les transformacions ocorregudes al sí del règim d'acumulació capitalista que ha passat d'un sistema organitzat a partir de la producció i circulació de mercaderies (físiques) a una composició informacional regida per la seva artículació lingüística i comunicativa.

Aquesta transformació ha estat possible tant pel salt tecnòlogic causat per la introducció de les NTIC (Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació) com per la reestructuració i desmantellament de la precedent organització fordista de la producció (crisi del contracte capital treball, abandonament de les tesis keynesianes, hegemonia del capital financer i del capital informacional,...). Així ens trobem la paradoxa que és el llenguatge i la comunicació, un bé creat pel conjunt de la societat, el que continuament és encerclat i convertit en font de valorització del capital. En aquest sentit, s'han iniciat estratègies de reapropiació de la comunicació des de baix (que tant poden adoptar formes de guerrilla de la comunicació com iniciatives polítiques de crear esferas comunicatives al marge de l'estat i el capital lucratiu que privilegien la transversalitat i la horitzontalitat, Indymedia en seria un exemple.)

Si vols llegir un article sobre la qüestió del capitalisme cognitiu traduït al castellà pots adreçar-te a: El capitalismo cognitivo : du déjà vu ? d'Enzo Rullani. (Malgrat que hi ha molt material sobre el tema en italià, francès, anglès i castellà, no n'he trobat en català. Potser estaria bé que comencessim a traduir, o encara millor dit produir, material propi. No us sembla?

Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003

Quan es parla de capitalisme cognitiu es fa referència a les transformacions ocorregudes al sí del règim d'acumulació capitalista que ha passat d'un sistema organitzat a partir de la producció i circulació de mercaderies (físiques) a una composició informacional regida per la seva artículació lingüística i comunicativa.

Aquesta transformació ha estat possible tant pel salt tecnòlogic causat per la introducció de les NTIC (Noves Tecnologies de la Informació i la Comunicació) com per la reestructuració i desmantellament de la precedent organització fordista de la producció (crisi del contracte capital treball, abandonament de les tesis keynesianes, hegemonia del capital financer i del capital informacional,...). Així ens trobem la paradoxa que és el llenguatge i la comunicació, un bé creat pel conjunt de la societat, el que continuament és encerclat i convertit en font de valorització del capital. En aquest sentit, s'han iniciat estratègies de reapropiació de la comunicació des de baix (que tant poden adoptar formes de guerrilla de la comunicació com iniciatives polítiques de crear esferas comunicatives al marge de l'estat i el capital lucratiu que privilegien la transversalitat i la horitzontalitat, Indymedia en seria un exemple.)

Si vols llegir un article sobre la qüestió del capitalisme cognitiu traduït al castellà pots adreçar-te a: El capitalismo cognitivo : du déjà vu ? d'Enzo Rullani. (Malgrat que hi ha molt material sobre el tema en italià, francès, anglès i castellà, no n'he trobat en català. Potser estaria bé que comencessim a traduir, o encara millor dit produir, material propi. No us sembla?

Re: EL LLENGUATGE I LA TRANSORMACIO SOCIAL
28 des 2003
Si cuidem el llenguatje afavorirem l'enteniment pero de vegades mimant les paraules sembla que vacilem a la gent.

No dic aixo xfer la rima tonta. Vinc a dir es que la forma com ens expresem no indica sempre -per se- l'us o les pretensions d'aquest llenguatje.
No tots hem llegit a Enzo Rullani, ni a Paolo Birno per exemple; ni tots som amants de determinats llibres o deixebles de certs persontatges molt "in" de l'altermundialitzacio o l'antiglobalització, digueu-ne com volgueu.
I que? Dons que per aixo passa el que passa. Hom sospita de coses que no enten be i embesteix amb tonteries; es clar, com el que suscriu el primer breu comentari al article que encapcala aquesta página.

Trobo molt bones les aclaracions, diria "pedagogiques"!, que fa el Jordi i crec que si bé uns ens hem de fer mes entenedors i no cultivar "retóriques i metáfores de marca", uns altres ens hem d'espavilar i llegir i sentir, una mica més, tots aquests textes, webs i programes radiofonics que son (o pretenen ser), el motor ecosocial d'una nova dinamica informativa, la qual revertirá poc a poc en una transformacio social real! i no en mers accessos dialectics, poc trascendents! o epifenomens de diversa índole, que es el que estem vivint i celebrant de forma periódica amb aplausos i altres diversos "graus d'excitacio cognitiva" (per seguir el joc de la terminologia). Epifenomens o falsos fenomens que ens plenen de forca, si!, cert, pero q despres ...Ens trobem com GILIPOLLES, de nou en la estacada (com quan desde certes regidories d'esquerra, o desde certes emisores... Ens inviten a parlar de llibertat i democracia participativa, per exemple, i tot es veu molt GUAY i molt maco)

Ajudar a canviar el mon a través dels canals comunicatius i de les dinamiques comunicatives existents mateixes, és un repte molt dificil, sense dubte!!, pero potser en el fons no sera tan difícil -i sense dubte MES UTIL!- que posar continguts, diguem: revolucionaris nous, en uns espais vells, saturats ja de comunicacio purament banal i de tonteria varia.

Salut i endavant.

1(*)ecosocial es una paraula que m'invento pero que suposo q intuiu que vull dir amb ella: "de tots entre tots de forma horitzontal i armonica" Ha quedat bé?
2(*)epifenomen: Fenómen molt poc important (pero de vegades visible i sensacionalista) q acompanya a un altre de principal.
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003

Estic d'acord amb el text d'en Mark, és més, el document que em va arribar per correu sobre la convocatòria de les jornades es titulava "Societat civil i mitjans de comunicació: nous escenaris" (donat que no l'he trobat a la web d'ACS l'he penjat en format pdf perquè us el podeu descarregar) i el llenguatge era més planer que l'utilitzat per Lenz en el correu que va enviar a l'acp i que ha estat penjat a la web d'Indymedia BCN. El fet que aquest correu estigui escrit per una persona de fora, crec que explica algunes relliscades com la de escriure Associació envers d'Assemblea.

Personalment, ni participo de l'ACS ni tan sols sé si disposaré de temps d'anar a les jornades, tanmateix em sembla una iniciativa força interessant per introduir aire nou i repensar el paper de la comunicació social suara ara.

Tanmateix, la qüestió que apuntaves al voltant del llenguatge són figues d'un altre paner. Armar la crítica, al meu entendre, significa reinventarla, adoptar termes, categories que ens permetin anar més enllà dels límits establerts per un llenguatge empobrit. En el fons, tot pensament crític ha necessitat reinventar el llenguatge i dotar-se de paraules noves. Ara és un lloc comú emprar termes com neoliberalisme, desregulació social, pensament únic,... categories que fa quinze anys formaven part del club de lectors de teoria política i que ara empra "todo hijo de vecina".

De la mateixa manera, hem de perdre la por a termes com capitalisme cognitiu, esfera pública no-estatal, multitud,... termes que ara semblen "el més in del moviment global" però que no són altra cosa que eines per desarmar els procesos existents. Per què seguint utilitzant un mall per obrir un forat a la paret si disposem d'una llança tèrmica?

Una altra cosa, és que aquests termes s'usin a tort i dret com a llengües de drap. El seu abús, desmereix el seu potencial crític i pot portar-nos a nivells d'ininteligibilitat considerables. En aquest sentit, intento ser caut en el seu ús i evitar emprar-los com a lluïment personal.

Malauradament, als Països Catalans (deixeu-me que utilitzi aquest terme malgrat que em considero antinacionalista;) hi ha una manca de cultura política considerable, fruït de les múltiples desercions de la Transició, la fractura generacional i el "progressime guai" que infecta els departaments universitaris. Som un moviment alternatiu jove (i amb una potència que sovint ignorem), que frisa per refer la seva guia de navegació per enfrontar-nos a la tempesta global. En aquest senit tot espai de reflexió, intercanvi, contraban d'idees i producció crítica crec que ha de ser benvingut.

Re: contexto de capitalismo social cognitivo
28 des 2003
¿En qué criterios de eficacia empresarial i de control democrático se inspira la gestión de los diferentes medios?

(digno de ser patrocinado por Berlusconi, Polanco y Solá)
Re: Jornadas en Barcelona: 'Repensar la comunicación en un contexto de capitalismo cognitivo'
28 des 2003
"Quan es parla de capitalisme cognitiu es fa referència a les transformacions ocorregudes al sí del règim d'acumulació capitalista que ha passat d'un sistema organitzat a partir de la producció i circulació de mercaderies (físiques) a una composició informacional regida per la seva artículació lingüística i comunicativa".

Pues la verdad, con esta explicación, no es que uno se entere de mucho. Estoy convencido de que hay un lenguaje más comprensible que ese metalenguaje. En ese aspecto, en el de la poca claridad de los conceptos, si que se parece mucho al resto de medios de manipulación de masas. Se trataría de hacer un "mínimo esfuerzo", para explicarlo de una forma comprensible y en un lenguaje más popular y menos tecnocrático. Gracias!.
Sindicato Sindicat