Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
SOS Racisme promou un recurs contra la nova llei d'estrangeria espanyola per anticonstitucional
26 des 2003
Coincidint amb l'entrada en vigor de la quarta reforma de la Llei d'Estrangeria, la Federació estatal d'associacions de SOS Racisme ha demanat al Defensor del Poble que interposi un recurs de anticonstitucionalitat contra la nova Llei i ha fet una crida a associacions jurídiques i de drets humans perquè se sumin a la proposta. Segons la Federació, la nova llei vulnera diversos principis de la Constitució, com el d'igualtat, i els drets a la presumpció d'innocència, a la defensa o a la intimitat, ja que la confidencialitat de les dades personals és infringida al poder accedir la policia a dades dels estrangers dels censos municipals.

Davant l’entrada en vigor de la quarta modificació de la Llei d’Estrangeria, el 22 de desembre, la Federació Estatal d’Associacions de SOS Racisme va anunciar la presentació de petició de recurs de inconstitucionalitat davant el Defensor del Poble, com a institució legitimada per allò i amb representativitat de la societat civil, per considerar que la nova llei, que accentua les restriccions de drets de les anteriors, és contrària als següents principis que la Constitució garanteix per a tots els ciutadans, amb independència del seu origen:

- Dret a la presumpció de innocència: la nova llei contempla l’expulsió de persones que es vegin acusades d’un delicte abans que es dicti sentència, és a dir, sense que hi hagi condemna ferma i la denegació de qualsevol sol·licitud de permisos amb l’única obertura d’expedient d’expulsió.

- Dret a la defensa (tutela judicial efectiva): aquestes persones no podran defendre els seus drets en haver estat expulsades prèviament. Aquestes expulsions poden executar-se en un termini de tres dies, el que a la pràctica impossibilita la presentació de recurs i el dret a la defensa.

- Dret a la intimitat: la confidencialitat de les dades personals serà vulnerada en poder accedir la policia a les dades dels estrangers dels censos municipals. Aquest accés, que en general solament és permés en cas de indici de delicte i amb l’autorització judicial, es preveu pels estrangers sense autorització judicial i per altres motius. L’accés policial a aquestes dades pot provocar la retirada del cens de les persones en situació irregular per por a l’expulsió, amb el que quedarien en la pràctica privats dels drets vinculats a l’empadronament: assistència sanitària, educació dels fills i accés als serveis socials.

- Principi de igualtat: Els anteriors punts que mostren una greu discriminació als ciutadans estrangers, i el caràcter discriminatori general de la llei d’estrangeria, violen la Normativa Europea Antidiscriminatòria. A això s’ha d’afegir el fet de que segons la nova llei les persones estrangeres tindran drets diferents i inferiors davant l’Administració, en aplicar-se la Llei de Procediment Administratiu solament en defecte de la Llei d’Estrangeria, pel que les persones estrangeres es veuran obligades a presentar personalment qualsevol tràmit administratiu, no poguent realitzar-ho a través de representants (particulars, gestories, associacions o sindicats) com la resta de ciutadans.

Per aquests motius, SOS Racisme ha decidit demanar al Defensor del Poble que interposi recurs de inconstitucionalitat contra la nova Llei d’Estrangeria. Llancem així mateix una crida a les associacions jurídiques, a les organitzacions de defensa dels drets humans, i a tots els col·lectius que tinguin la possibilitat de sumar-se a aquesta proposta, que es dirigeixin al Defensor del Poble per frenar aquesta greu vulneració dels principis democràtics i dels drets humans.

SOS Racisme

Comentaris

I pq no passar-ho per dret penal?
27 des 2003
Em sembla molt bé continuar amb la idea de tombar lleis oposades a drets fonamentals de les persones (treball de prevenció de cara al futur). Però ja és hora de reclamar per tot el mal que ja s'ha fet (treball de memòria i no impunitat). Tota la gent expulsada, empresonada arbitàriament bé mereix sortir de l'anonimat i reclamar la seva dignitat. És hora doncs de denunciar l'Estat español i tots els funcionaris que han tingut responsabilitat en aquesta política sistemática de delictes de lesa humanitat, y portar-ho als tribunals on faci falta, però per la vía penal.
I si els afectats no poden legalment demandar, pq aquest món considera que no són persones, nosaltres sí que podem demandar com a part de la humanitat vulnerada per aquesta salvatge actuació.
Sindicato Sindicat