Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : pobles i cultures vs poder i estats
El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
22 des 2003
El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana'
lluitallengua_15.jpg
La Generalitat Valenciana acaba de prendre una decisió històrica. Ha aprovat els estatuts de la Universitat Jaume I de Castelló (UJI), però substituint la denominació 'País Valencià', com deia el text de la universitat, per 'Comunitat Valenciana', i l’expressió 'acadèmicament llengua catalana' passa a ser, per decret i al marge dels criteris universitaris, 'valencià'.

El conseller de Presidència i portaveu del Consell, Alejandro Font de Mora ha reptat la Universitat Jaume I a anar a la jurisdicció ordinària 'si no estan d’acord amb la resolució' i ha defensat que la Generalitat ha pres aquestes determinacions per 'defensar la legalitat'.

Font de Mora ha dit també que la Universitat 'té l'autoritat acadèmica', però que el Consell 'té l'obligació de vetllar perquè el control de la legalitat s'efectue, i s'hi introduïsquen les modificacions per a ajustar el text aprovat per la universitat a allò que establixen les lleis'.

Podeu trobar la postura del rectorat de la UJI davant la primera sentència desfavorable en aquest vincle:

Comunicat de l'equip rectoral sobre la sentència del Tribunal Superior de Justícia desestimatòria del recurs de l'UJI contra el decret del Consell de la Generalitat Valenciana que no aprovà el text original dels Estatuts

--------------------------------------------------

L'Equip de Govern de la Universitat Jaume I, davant de la sentència 1275/2000 del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana que desestima el recurs contenciós administratiu interposat contra el Decret del Consell de la Generalitat Valenciana que no va aprovar el text original dels Estatuts redactats pel Claustre Constituent, ha mostrat la seua sorpresa per la decisió judicial en quant que els arguments de la sentència són pràcticament còpia del dictamen del Consell d'Estat -sol·licitat per la Generalitat Valenciana- i obvia la sentència 75/1997 del Tribunal Constitucional que, amb posterioritat, va resoldre un cas semblant plantejat per la Universitat de València-Estudi General. Aquesta última sentència, que creà jurisprudència vinculant per a la jurisdicció ordinària -com s'estableix en l'article 5 de la Llei Orgànica del Poder Judicial-, no ha sigut observada en aquest cas pel TSJCV, ja que, i en clara relació amb un dels aspectes del recurs plantejat per l'UJI, la sentència del TC estableix que "llengua pròpia de la Comunitat Valenciana i per això, de la seua Universitat, podrà ser també denominada «llengua catalana», en l'àmbit universitari, sense que això contradiga l'Estatut d'Autonomia ni la Llei de les Corts Valencianes mencionades al principi. La Universitat de València no ha transformat la denominació del valencià i s'ha limitat a permetre que en el seu si puga ser conegut també com català, en la seua dimensió «acadèmica», segons els propis Estatuts. No s'ultrapassa, doncs, el perímetre de l'autonomia universitària, tal com es configura legalment, i per tant és indubtable la validesa dels preceptes en tela de juí". (Fj.4)

Així mateix, l'Equip de Govern de la Universitat Jaume I vol recordar que l'ús del terme "País Valencià" en els Estatuts se circumscriu a la referència cultural, històrica i social, i que per a referir-se al ens públic territorial evidentment s'utilitza la denominació "Comunitat Valenciana", com s'arreplega, entre altres, en els articles 17 i 24. Per tot això, l'Equip de Govern considera que tant en aquesta qüestió com en la de la denominació de la llengua pròpia des del punt de vista acadèmic i cultural, no s'ha portat a cap una lectura en profunditat i completa del text aprovat pel Claustre Constituent.

Finalment, l'Equip de Govern de la UJI considera que les qüestions plantejades en la sentència del TSJCV ja van ser abordades pel Claustre, que ja en el seu dia va prendre la decisió de continuar aquest procés únicament per la via jurisdiccional. En aquest sentit, la Universitat Jaume I, en compliment del mandat del Claustre ratificat per la Junta de Govern, interposarà recurs de cassació contra la sentència del TSJCV davant del Tribunal Suprem.
Mira també:
http://www.racocatala.com

Comentaris

Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
23 des 2003
des de quan els valencians accepten i reconeixen qe parlen català??¿¿!!El valencià és 1 dialecte originat en l'antiguitat per les relacions comercials existents entre les dues societats; això mateix explica-l'hi a 1 valencià aviam qe et diu; ara bé qe prohibeixin l'ús d'1 denominació hem sembla ridícul i una falta de llibertat d'expressió mooolt característica d'aquest govern esppan!ol que aplica a tot el que no li agrada el que ells diuen democràcia, jo li dic feixisme!!!!
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
23 des 2003
Posats a prohïbir; que prohïbeixin el prohibir!!!!
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
23 des 2003
Hi ha algun científic, algun lingüista d´alguna universitat del món que reconegui que el valencià i el català són llengües diferents? Ho dic pel primer que ha escrit. I jo no sé quins valencians coneixes tú, pero jo en conec moltíssimes que no s´autoodien i reconeixen que parlen català, i que a més, s´assembla molt més el català parlat a València amb el de Tortosa, que no pas el de Tortosa o Lleida amb el de Barcelona. O és que el que es parla a Lleida no és català tampoc? Es flipant que encara quedi gent q pensa així en aquesta comunitat autònoma anomenada Catalunya, que avui hem descobert gràcies al primer convidat, que els únics lligams que té amb la Comunidad Valenciana, son els comercials. Gràcies tiu, hem après molta història amb tu, ens has obert els ulls. Per cert, dius que és un dialecte, dialecte de què, de l´espanyol??? Juas juas.
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
24 des 2003
La lingüística no és política: per molt que un yankee s'entesti en que aprla swahili, parla angles i punt.
D'altrabanda, aquesta polèmica és bàsicament de la Ciutat de València on, curiosament, ningú parla valencià. A la zona entre València i Alacant i Castelló, on encara parlen aquesta llengua en lent desaparició no hi ha problema
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
15 gen 2004
A ver señores,

Ninguno de ustedes es valenciano, que yo sepa, yo sí, de Castellón, y les puedo asegurar que en mi pueblo, Vila- Real, en el que TOTS PARLEM EL VALENCI� DES DE QUE MOS ALCEM FINS QUE MOS ACHITEM, les puedo decir que consideramos que el valenciano es una lengua. Aparte, el tema de la lengua, más que político, o linguístico,es de sentimientos : dos personas que hablan vasco en valles diferentes , si hablan cada uno su dialecto , no se entienden... y ambos consideran que hablan vasco. Sin embargo, el checo y el eslovaco, siendo prácticamente lo mismo, se consideran lenguas separadas....recordeu, amics del nord... no som catalans , mosatros no volem gens de Paisos de merda, i encá que respectem la seua regió, mai tindram una llengua comú.... fóra de l'eixida 3 cap a Tortosa..

un valenciá
llengues
17 gen 2004
se fiquen criteris per fer les divisions. ¿son els correctes?.... pero en els actuals... el valencia es un altre dialecte, com el barceloni, del catala. i no va d nacionalisme, es simplement on se han ficat els llimits per a la clasificació. cap llinguiste internacional amb un minim d coneximents dirie lo contrari.
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
04 mai 2005
Els Valencians ni parlem català, ni som catalans, ni volem ser catalans, ni volem saber res de la merda dels Països Catalans ni dels paiasos catalans. A vore si vos ho fiqueu dins del cap.

Un Valencià de la Plana Baixa
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
28 jul 2005
Ya que son los catalanes quienes consideran que ambas lenguas son, en realidad, la misma y no al revés, sería bastante coherente que el catalán pasase a llamarse valenciano...
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
16 set 2005
Jo soc d'alberic (VALENCIA), i parle CATALÀ, I SEMPRE LLUITARE PER QUE ALGUN DIA HO ACONSEGUIM

PAÃ?SOS CATALANS
Jo soc valenciana pq visc asi a Valencia pero la meua llengua es catalana.

Salutacions
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
04 gen 2006
Quant temps de la seva vida perd un austríac en dir que no parla alemany, i no per això es alemany. Els valencians son això, valencians, però parlen català. La ciencia diu que parlen català i el cor els hi diu que son valencians.Podríem dir-li valencià a la llengua que tots parlem, però no seria el correcte lingüísticament.
Re: El Govern valencià prohibeix a la Universitat Jaume I parlar de 'llengua catalana' .
15 mar 2006
Jo soc d´alberic tb i pense q no teniu gens de rao...
Si tant cregueu q es la mateixa llengua...
QUE EN CATALUNYA ES PARLE VALENCIA!!!!!!!!!
I que vos quede clar, Valencia esta per a ofrenar noves glories a ESPANYA!!!
Amunt Valencia!!! ARRIBA ESPAÑA!!!!
Sindicat Terrassa