|
|
Notícies :: educació i societat |
alternativa estel
|
|
per anonima |
22 des 2003
|
|
Valoracions i reflexions
El passat 18 de desembre de 2002 tingueren lloc a la Universitat de Lleida les eleccions de representants de l’estudiantat en els òrgans de govern de la universitat. Des d'Alternativa Estel es tingué clar des d’un principi de presentar-se exclusivament a Claustre i per a fer-ho, en una fase inicial, es temptejà d’altres associacions més o menys properes als nostres punts de vista (CEPC, 20 L’ADN 02) per bastir una llista àmplia en quant a la procedència dels seus membres. La resposta obtinguda fou totalment negativa per part de la CEPC i negativa parcialment amb 20 L’ADN 02, doncs amb aquesta llista finalment ens presentarem junts a la Junta d’Escola d’ETSEA i per separat al Claustre de la UdL.
Alternativa Estel presentà quatre llistes de representants en diferents centres de la UdL, obtenint diferents fruits en cadascun dels casos:
- A ETSEA (Agrònoms): AE obté 4 representants gràcies als 99 vots obtinguts, mentre que l’altra llista que es presentava, 20 l’ADN 02, obtingué 9 representants amb 192 vots.
- A Lletres i Història (Rectorat): AE obté 2 representants gracies als 38 vots obtinguts, mentre que l’altra llista que es presentava, CEPC, obté dos claustrals més amb 49 vots.
- A EUP (Informàtica i Industrials): AE no obté cap representant tot i obtenir 26 vots, quedant-se a tan sols un vot d’obtenir representació. Conseqüentment, els cinc claustrals del centre sel’s adjudica el Grup Neutre d’Universitaris/ries, amb 132 vots.
- A Dret i Economia: AE no obté cap representant en quedar invalidada la llista presentada per deficiències en l'elaboració de la llista. Els 14 claustrals del centre es reparteixen entre la CEPC, 4 representants i 83 vots, i el Grup d’Estudiants Independents (GEI), amb 7 representants i 150 vots.
- A Infermeria: L’única llista, el GEI, es fa amb els dos representants amb 70 vots.
- A Medicina: L’única llista, el Col·lectiu d’Estudiants de Medicina, obté els tres representants amb 159 vots.
- A Ciències de l’educació: L’única llista, l’Associació d’Estudiants Despertaferro, obté els set claustrals amb 49 vots.
Fent una mica de memòria, en les anteriors eleccions dutes a terme el 13 de desembre de 2000, AE presentà candidatures a ETSEA, on obtingué 3 claustrals amb 128 vots, a Ciències de l’Educació, on obtingué 3 claustrals més amb 117 vots, i a Lletres on obtingué 2 claustrals amb 55 vots. La participació global de llavors fou d’un 17 %. Per tant, AE ha baixat de 8 a 6 claustrals en aquestes recents eleccions. Aquest fet, però, no ens preocupa en excés, doncs entenem que estem supeditats a la militància existent i el lloc on cursa i acaba estudis en cada moment. Això no vol dir, però, que a partir d’ara AE no vulgui ser present en tots els centres de la UdL, i per mirar de tenir contacte amb la realitat de tots ells, es procedeixi properament a establir relacions amb les diferents llistes sorgides en els centres.
Deixant de banda ara ja les xifres dels resultats, convé posar el dit en la llaga i preocupar-se seriosament pel baix índex de participació, de l’estudiantat en general, a l’hora d’escollir els seus representats. Enguany la participació total fou només del 14% (Medicina: 28%, Lletres: 12%, Dret: 13%, Educació: 6%, ETSEA: 12%, EUP: 20%, Infermeria: 26%). És moment de reflexionar si aquests percentatges es deuen a una manca d’identificació amb els projectes presentats o al simple passotisme que predomina entre els estudiants així com la seva escassa cultura participativa. També entenem que la mateixa Universitat té part de culpa en la baixa participació per haver instal·lat les urnes de votacions en llocs de difícil accés o allunyats del pas habitual dels estudiants de ETSEA i Lletres.
Des de AE es valoren els esforços que una part de la seva militància ha dedicat en aquestes eleccions, però també es critica la manca d’implicació d’alguns altres membres de l’organització. Això ha ocasionat una menor incidència en els estudiants alhora de fer conèixer la celebració d’eleccions i el fet que AE es presentava amb un projecte propi amb 5 punts clarament fixats en els que treballar (català, participació, estatuts, privatització, investigació). Ara és moment, de què un cop dut a terme el teatre de les urnes (la formalitat), es dugui a terme la feina real per aconseguir abastar els cinc objectius marcats. Per a fer-ho cal no només la implicació de la militància de l’estel sinó també la de totes aquelles persones que se sentin identificades amb qualsevol dels cinc eixos de treball i vulguin col·laborar per aconseguir-los, ja sigui treballant en un de sol o en la totalitat dels cinc punts marcats. |
Comentaris
Re: alternativa estel
|
per curiós |
22 des 2003
|
eps, fa més d'un any d'això... |
Re: alternativa estel
|
per Assembleari |
22 des 2003
|
L'única representativitat de l'estudiantat hauria de basar-se en les assemblees d'estudiants, allà podrieu estar també representats, vosaltres i tots els que assistissin, però no us queixeu de la desmobilització dels estudiants quan poc a poc entre tots els anomenats sindicats d'estudiants heu arrencat d'arrel la lluita assemblearia per les vostres ansies de poder, fent desapareixer en pocs anys les nombroses assemblees que eren l'autèntic embrió d'una lluita estudiantil conscient i no delegada.
Ara ni els que us repartiu el pastís esteu contents. |
Re: alternativa estel
|
per jo |
22 des 2003
|
Escolta Assembleari, em sembla que afirmar amb tanta contundència que els responsables de la desmobilització estudiantil són els sindicats d'estudiants és, com a mínim, agosarat. O és que fa temps que no et passes per la universitat? em pots dir quines assemblees de facultat han desparegut o s'han vist minvades per l'existència de sindicats d'estudiants? i de quines ànsies de poder estàs parlant? i, que jo sàpigui, els sindicats sempre han estat a favor d'unes assemblees vives i dinàmiques. I què vols dir amb que les assemblees eren "l'autèntic embrió d'una lluita estudiantil conscient"? és inconscient potser la feina feta pels sindicats?
Au va, home, menys parlar i menys ànsies d'intel·lectualillo, eh! |
Re: alternativa estel
|
per Assembleari |
23 des 2003
|
Escolta intel·lectualillo
Com a estudiant a l'UAB entre la dècada dels 80 i els 90, vaig veure nombroses assemblees que desapareixien. Durant l'anomenada transició de finals dels setanta a la majoria de facultats dels Països Catalans l'orgue decissori eren les assemblees d'estudiants, i en aquella època la dinamització i la lluita en aquestes fou prou evident. El procès iniciat a partir de finals dels setanta i inicis dels vuitanta fou la progressiva substitució d'aquestes assemblees per sindicats d'estudiants que s'encarregarien de gestionar la lluita estudiantil, és a dir, aprenents de polítics que substituien la veu de les assemblees. Tot aquest procès iniciat llavors, s'aprofundí en l'època PSOE.
Actualment als Països Catalans l'única facultat que conec que manté el seu caràcter assembleari és la de Lletres de l'Autònoma, en la qual vaig tenir el gust de participar, i a la que li dec molta de la meva formació com a esser polític conscient dels seus drets. Tanmateix, a cada elecció han de competir amb els de sempre, que volen substituir l'assemblearisme per un sindicalisme de del·legació en els seus mateixos representants.
En aquesta trista història de la perdua de la democràcia directa en moltes facultats hi ha hagut sindicats que s'han cobert de glòria i d'altres que s'han anat adeqüant a una situació de facte, no tothom té la mateixa responsabilitat ni per activa ni per passiva, que tu desconeguis aquesta història no vol dir que no s'hagi donat. Moltes sigles i molts noms darreres dels quals es movien trepes de totes les calanyes. En aquest sentit la facultat de lletres de l'Autònoma continua resistint els atacs que des de fora els llencen nombrosos sindicats com l'Alternativa Estel i d'altres.
Per sort, els estudiants mantenen l'assemblea viva. Que aquests sindicats siguin internament assemblearis no vol dir el mateix que tota una facultat es regeixi per l'assemblearisme, uns fan assemblees entre el seu cercle tancat per decidir, sempre i quan siguis del sindicat és clar i els altres aposten perque la decissió sigui oberta i fora de qualsevol sigla oportunista. Per un lloc que manteniem amb una autèntica democràcia directa entre tots l'heu assassinat i continueu fent-ho.
La teva frase final que m'insta a callar i m'insulta com a intel·lectualillo diu molt de la teva intolerància cap a les idees dels demés, poca assemblea oberta has viscut tu, és una llàstima. |
|
|