Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
votacions a Andorra
22 des 2003
El PS deixa el soci i es queda amb Andorra la Vella

A Jaume Bartumeu li va sortir bé lâ aposta. Pels pèls. Però els socialdemòcrates van aconseguir retenir el comú de la capital. I en solitari. I era això el que comptava. En un duel fraticida amb lâ exministre Pere Cervós, un dels homes de confiança del primer secretari del Partit Socialdemòcrata (PS), el graduat social Francesc Xavier Mora, va aconseguir la victòria. Ell i el seu equip. Perquè el candidat dels socialdemòcrates, que no va perdre les formes en tota la nit, va reiterar la voluntat decidida de continuar treballant a partir dâ accions col·legiades. El triomf va anar dâ una banda a lâ altra a mesura que es feia lâ escrutini. Mentrestant, el centrista Antoni Riestra va deixar de fumejar i va esdevenir espectador. La lluita del CDA es va limitar a mirar dâ obtenir representació a Casa Comuna. Però ni així.

Els membres del Partit Liberal (PLA) tenien clar que seria una pugna molt equilibrada. En això fonamentaven el seu possible èxit. Les travesses eren unes altres en el PS. Si el CDA aconseguia entre 500 i 750 vots, podrien respirar més o menys tranquils. Si Riestra i els seus companys quedaven per sota, tocaria patir. I si els centristes superaven els 750 vots, la balança gairebé estava decantada a favor de lâ equip de Cervós. Lâ equilibri va ser màxim. Fins al punt que en qüestió de minuts lâ alegria i la decepció van canviar de propietari en tres ocasions. Al final, el PS, amb una candidatura íntegrament socialdemòcrata, es va ficar la victòria a la butxaca. Per cinquanta-dos vots. Pocs, però suficients per certificar el triomf i deixar sense cadira els hereus dels que fins ara havien estat els seus socis.

Un cop tancat el comú i iniciat el recompte, les dades que anaven apareixent, en comptagotes, donaven marges molt curts. El primer indicador va ser a favor del candidat liberal. Riestra va quedar fora de combat aviat. I ben aviat Mora va remuntar el vol. Però no amb prou força per desfer-se dâ un Cervós que el vigilava de prop (35 vots dâ avantatge com a molt). Gairebé a les onze de la nit, es van donar a conèixer les dades un cop escrutades el 75% de les 3. 306 paperetes dipositades en les tres urnes que es van emprar. I van girar la truita. Els liberals avantatjaven de 22 vots els contrincants. Lâ alegria era evident a lâ hotel on sâ aplegava la delegació del PLA. Tots menys el candidat, que va seguir els resultats des de casa estant. Bartumeu semblava enfonsat en lâ establiment hoteler on sâ allotjaven els seus. Vint minuts després, però, la situació va tornar a canviar. Primer 39 vots favorables per als socialdemòcrates a manca de 300 vots. Després, 52. Els definitius. Amb una participació gairebé dos punts per sota respecte de fa quatre anys, però amb un augment considerable del cens electoral, es mantenien els nuls i els blancs. No van canviar gaires coses. Ni tan sols el cognom del cònsol major. La nit, però, sí que va acabar portant el primer revés electoral per a Pere Cervós, que fins ara havia vençut en els diversos comicis en què havia estat candidat. El PS retenia la capital. I sense soci.

Mora: â Estic molt content, i ara hem de complir el que hem promèsâ? â Estic molt content. La satisfacció que tinc és molt gran. Però va per dins. Per bé o per mal, em costa exterioritzar les coses. â? El candidat del PS, Francesc Xavier Mora, es va mantenir anit impertèrrit, com durant tota la campanya. Amb el to moderat de sempre. Sense alçar la veu, el futur cònsol de la capital va â donar les gràcies a tot lâ electorat que ens ha votat, també a tot el comitè dâ Andorra la Vella, el comitè local, que ha fet una tasca esplèndida, amb un porta a porta en què sâ ha arribat al màxim de casesâ? .

Mora se sabia el vencedor de la dura batalla dâ Andorra la Vella, però li va costar demostrar-ho. Ben diferent era lâ actitud dels seus companys, que entre abraçades i petons cridaven â cònsol, cònsolâ? al cap de llista socialdemòcrata i â campions, campionsâ? . â Ara treballarem per complir tot allò que hem compromès en el nostre programaâ? , va afirmar el candidat del PS abans de ser felicitat pels dos rivals, Pere Cervós i Antoni Riestra.

Cervós va valorar positivament â el suportâ? rebut i, després de felicitar â el senyor Moraâ? i â el PSâ? , va â assumir el resultatâ? i va afirmar que â ara ens toca treballar per canviar la tendència dâ aquí a quatre anysâ? . Més rotund va ser el candidat del Centre Demòcrata, Antoni Riestra, que va admetre sense embuts el que va considerar â un fracàs. Em sento decepcionat. I assumiré les meves responsabilitatsâ? . Riestra va assegurar que â no sâ han acomplert cap de les expectatives que teníem. No sortíem com a favorits, però tampoc no ens havíem posat el llistó tan baixâ? . Tanmateix considera que el programa que presentava â era bo, tot i que no lâ hem sabut fer arribar a lâ electoratâ? .

Font: Diari d'Andorra

Desesperació: la dreta arrasa a les eleccions andorranes

El Partit Liberal Andorrà guanya a 5 parròquies. Queda doncs, demostrat que la dreta té una organització corporativista espectacular. L'esquerra fragmentada se'n ressent

No és d'extranyar el resultat obtingut a les eleccions comunals 2004. Aquests demostren un cop més (igual que a la resta d'Europa) la demagògia i unificació de la dreta neoliberal que lluita per aconseguir incrementar les desigualtats socials i vetllar pels interessos d'un grup reduït.

Cal reconèixer que la fragmentació de l'esquerra ha perjudicat un cop més. el bloc polític CDA, un bloc indecís i mal organitzat, ha promocionat l'ús del vot blanc otorgant la victòria al PLA i oblidant-se de la possiblitat de pactar amb PS i conseguir una mínima representació.

FALTA COHESIÃ A L'OPOSICIÃ. FALTA CULTURA POLÃ?TICA, FALTA PARTICPACIÃ DELS RESIDENTS DEFINITIUS ANDORRANS I EL PITJOR ÃS QUE FALTA DEMOCRÃCIA. N'ESTEM FARTS DE LA CORRUPCIÃ DESCARADA QUE UTILITZA EL PAÃ?S.
Sindicat Terrassa