Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Català, única llengua oficial: La CAL omple les Cotxers de Sants
21 des 2003
Unes 650 persones (segons el Punt) van omplir de gom a gom les Cotxeres de Sants en l'acte convocat per la Coordinadora d'Associacions per la Llengua.
En l'acte es van anar intercalant les intervencions de diferents persones amb el passi d'un video que ha editat la CAL on es repassa des del procés de minorització del català fins el bilinguisme com a part d'aquest procés, tot apuntant les propostes per una sobirania lingüistica, comparant-les amb altres processos reixits de normalització, des de la perspectiva de fer del català un "punt de trobada" per la cohesió social i nacional.

Les intervencions foren les de l'escriptor Victor Aleixandre, el catalanoalemany Til Stegmann, el filòleg eivissenc Bernat Mari, el sociòleg Salvador Cardús i un aplaudit Aureli Argemí, fundador de la Crida, el Ciemen i la mateixa CAL. En paraules d'aquest darrer, no es pot esperar que el marc legal i politic canvii sino que cal que la voluntat popular pressioni a les diferents administracions que actualment existeixen als Països Catalans per a la normalitació lingüistica efectiva que passar per l'oficialitat única del català. En aquest sentit Til Stegmann recordava la inmoralitat d'una Constitució espanyola que obliga als catalans a saber l'espanyol i no fa el mateix a l'inversa, es a dir als espanyols a saber el català, el gallec o l'euskera.

Un dels moments més aplaudits fou la intervenció en el video del sindicalista Saoka Kingolo. El catalanoafricà plantejava les situacions absurdes que es trobava en virtut de la seu pais d'origen: moltes vegades es troba com en una conversa els catalanoparlants d'origen se li adrecen en castellà, mentre ell es manté en la llengua del pais on viu. En un mateix sentit s'expressava el metge Salah Jamal.

Al mig del desenvolupament de l'acte, el rei Joan Carles-Alba feu una divertida intervencio retransmesa on parlar del discurs "recordartori" que l'espanyol no era una llengua imposada. Segons sembla els amics dels bigotis l'obligaren a llegir el discurs, "amigos de altos vuelos, como Carrero Blanco" va recordar.

Finalment l'actriu Carme Sansa va recitar un aplaudit "Ara mateix" de Miquel Marti i Pol. El grup valencià Al Tall va finalitzar l'acte, tocant l'himne nacional del poble català, la Muixeranga.

vegeu
http://nosaltres.vilaweb.com/info/vilaweb/elpunt.noti_elpunt?p_id=-73083
Mira també:
http://www.racocatala.com/articles/3234
http://www.cal-llengua.org/20D/programa.cfm
Sindicato Sindicat