Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
ENS OPOSEM A LA CONSTRUCCIÓ D'UNA CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT AL PORT DE BARCELONA
17 des 2003
El projecte de construcció d'una Central Tèrmica de Cicle Combinat (CTCC) de 800 megawats de potència, promogut per l'empresa GAS NATURAL, SA, a les 70 hectàrees de terrenys guanyats al mar, a la zona d'ampliació del Moll d'Inflamables del Port de Barcelona, significa un greu impacte sobre la qualitat ambiental de la ciutat i l'àrea metropolitana, talla d'arrel les possibilitats de desenvolupar les energies renovables, i no es justifica des del punt de vista de la capacitat de generació elèctrica.
ctccbcn.gif
La central empitjorarà la qualitat de l'aire a Barcelona.

- Per cada hora de funcionament amb gas natural els grups de generació elèctrica emetran 290 tones de diòxid de carboni, 220 quilograms de òxids de nitrogen, 14,9 quilograms de diòxid de sofre, 33,3 quilograms de compostos orgànics volàtils, 82 quilograms de monòxid de carboni i 21,6 quilograms de partícules de diferent tipus.

- Si en comptes de gas natural utilitza gas-oil, cada hora de funcionament significa emetre 438 tones de diòxid de carboni, 435 quilograms de òxids de nitrogen, 533 quilograms de diòxid de sofre, 29 de compostos orgànics volàtils, 126 de monòxid de carboni i 76 de partícules.

- Tots aquests residus provoquen greus impactes:

El diòxid de carboni és el principal gas responsable del procés de canvi climàtic.

Els òxids de nitrogen, especialment el diòxid de nitrogen, són gasos precursors de la formació d'ozó troposfèric que afecta als teixits de les vies respiratòries, provoca cansament i irritacions diverses, potencia l'aparició d'al·lèrgies i malalties respiratòries en combinació amb altres contaminats. Els efectes més negatius de l'ozó es donen sobre les espècies vegetals, afectant a l'activitat de la fotosíntesi, el que significa inhibició del creixement i trastorns del metabolisme de la planta. És també un dels gasos precursors de la pluja àcida.

El diòxid de sofre és el gas més perillós per a la formació de la pluja àcida.

Les partícules en suspensió són perjudicials tant per la salut humana i animal, com per a la vegetació. La seva acumulació en els teixits pulmonars, o sobre les fulles de les plantes, provoquen efectes perjudicials en funció de la seva composició, però que tenen el comú denominador d'afectar als processos de respiració i provocar malalties cròniques.

- En el cas de la conurbació de Barcelona cal destacar l'increment que aquesta central provocarà en la formació d'ozó, per la combinació del diòxid de nitrogen amb les emissions del tràfic rodat i la gran quantitat de dies de sol de la ciutat.

- També s'ha de tenir en compte que la central se situaria en una zona en que la component majoritària dels vents portaria els contaminants cap a Barcelona i l'àrea metropolitana.

La central destrueix els tímids intents de control de les emissions contaminans engegats des de les institucions de la ciutat.

El Pla de Millora Energètica de Barcelona, que és la tímida aposta de l'Ajuntament per reduir les emissions contaminants, es veurà greument afectat en la seva consecució si tira endavant aquesta central. El funcionament de la tèrmica ens allunya encara més d'aconseguir l'objectiu del Protocol de Kioto de reduir a 4,5 milions de tones les emissions equivalents de la ciutat per l'any 2010. També fa imposible de complir els compromisos adquirits per l'Ajuntament de Barcelona a Heidelberg (1994) i a l'Associació Klima Bündis (1997)

- Aquest projecte deixa en mera retòrica les propostes contingudes a l'Agenda 21 de Barcelona en els temes d'energia i contaminació.

- El projecte mostra la hipocresia ambiental de GAS NATURAL. SA , una empresa que, per una banda, ha signat el "Compromís ciutadà per la sostenibilitat - Agenda 21" i es membre del Consell Municipal de Medi Ambient, i per l'altra, promou una central que contradiu aquestes iniciatives.

- De fet, el projecte no està contemplat en cap de les previsions formulades per l'Ajuntament o la Generalitat, posa de manifest la manca d'ordenació del sector energètic a Catalunya i mostra la contradicció existent entre aquesta situació caòtica i la urgència de donar compliment als acords internacionals sobre la protecció de la salut humana i els ecosistemes (Protocol de Kioto), així com les normatives europees sobre qualitat de l'aire.

La central, que perpetua un model energètic centralitzat, ineficient, obsolet i bassat en els combustibles fòssils i nuclears, l'aprofitament de les energies renovables de Barcelona.

L'energia solar que rep Barcelona permetria, amb la tecnologia actual, satisfer les necessitats d'aigua calenta sanitària cobrint aproximadament un 10 % de les teulades amb plaques solars, i satisfer les necessitats d'electricitat de consum directe domèstic cobrint amb plaques fotovoltàiques una tercera part de la superfície de teulades.

La construcció d'aquesta central fa que es descartin automàticament les possibilitats d'aprofitament energètic renovable que ofereix Barcelona (no tan sols d'energia solar, també l'eòlica i la biomassa). Amb projectes irracionals d'aquest tipus es talla de soc arrel qualsevol possibilitat de desplegament d'aquestes energies.

La central no és necessària, implica mantenir l'actual política de malbaratament energètic i suposa un nou incentiu a l'increment irracional de la demanda energètica

- L'aposta per tecnologies energètiques no renovables demostra la manca de democràcia de la política energètica de les administracions, que cedeix davant de grups d'interessos minoritaris enfront de l'interès col·lectiu. La construcció d'aquesta central, que s'afegiria al parc energètic actual sense substituir cap de les antigues (nuclears o tèrmiques), no aporta cap millora a la problemàtic a energètica de Catalunya.

- Els problemes ambientals i tècnics del sistema elèctric mostren la urgència d'avançar cap un sistema elèctric descentralitzat, basat en la generació distribuïda, amb equipaments petits i mitjans propers als consumidors. A la irracionalitat que suposa construir plantes centralitzades d'aquesta potència, s'afegeix la manca d'eficiència en el seu funcionament.

- A menys de 10 kms de distància de la ubicació d'aquest projecte es troba la CTCC de 800 Mw recentment construïda a Sant Adrià del Besòs; una central que malbarata més d'un 40 % de la seva capacitat de generar calor escalfant la mar Mediterrània, quan es podria aprofitar per generar aigua calenta o refrigerada, fent servir cogeneració i sistemes d'aprofitament del calor residual.

- Aquest projecte implica un nou incentiu al creixement irracional de la demanda d'electricitat, en un moment en que hi ha un consens generalitzat sobre la urgència i la necessita de polítiques d'estalvi i eficiència en el consum energètic.

Demanem a les diferents administracions implicades (Ajuntament, Generalitat, Ministeris d'Economia i Medi Ambient, etc.) que facin servir les seves competències per impedir la construcció d'aquesta central, i apliquin polítiques coherents amb els compromisos que han subscrit.

Ens oposem a la construcció de la CTCC del Port de Barcelona, no tan sols per l'impacte que provocarà sobre la ciutat i tota la seva àrea metropolitana, també perquè barra el pas a totes les alternatives que formen la nova cultura de l'energia que la situació ambiental reclama.

Barcelona a maig del 2003

PLATAFORMA CIUTADANA CONTRA LA CENTRAL TÈRMICA DEL PORT DE BARCELONA

Més informació : Alfons López, portaveu de la Plataforma. 93 412 69 85
Mira també:
http://ecologistesenaccio.org/temes/energia/termiques/ctccbcn.htm

Comentaris

Re: ENS OPOSEM A LA CONSTRUCCIÓ D'UNA CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT AL PORT DE BARCELONA
17 des 2003
Si, i després que ens possin una nuclear també, en nom de l'ecologia i la sostenibilitat. Una pregunta: els terrenys del port a que us referiu són al port de BCN o seran al port també de BCN però expropiat i robat al Prat, on es contruirà el ZAL i que ara considereu de BCN?

No és per res, però em sembla que ara hi ha gent que comença a moure el cul perque els hi possen una tèrmica, i no se que han estat fent durant tots aquests anys que ens han destrossat el Delta del Llobregat, i ens han posat una tercera pista, una pota sud, una depuradora, un port industrial i de mercaderies, autopistes, zones de negoci, i ara volen talar més pineda (22 hectarees), posar-nos l'AVE i una llarguíssima llista d'infraestructures tan perjudicials i irreversibles com la termica. A que ha vingut aquest silenci continu? Si esteu en contra de la termica com que no ho heu estat de la resta d'obres?

M'agradaria saber que penseu els d'ecologistes en acció del que ens fan al Delta els anomenats "ecologistes" d'IC, i si ara us esteu queixant de coses simplement perque van a BCN, sense tenir en compte les demandes de molts pobles que es queixaven de les infraestructures que patirien per culpa de BCN? o perque arribeu ara al tema del Pla Delta on aquest projecte està indisolublament associat? En definitiva, us queixeu perque el Pla Delta afectarà ara a BCN i no us heu queixat fins ara quan afectava als demés pobles i al Delta?

PD: Que consti que estic totalment en contra de la tèrmica però hi ha coses que em desesperen, com que ecologistes en acció demanés a les darreres eleccions el vot per IC quan estan destrossant el Delta del Llobregat.
Re: ENS OPOSEM A LA CONSTRUCCIÓ D'UNA CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT AL PORT DE BARCELONA
27 des 2003
- La central es vol ubicar a l'ampliació del Moll de regasificació de ENAGAS. Per tant em penso que ha estat sempre part de BCN. Tot i que molt aproo de El Prat.

Moltes persones d'aquesta plataforma van col.laborar per aturar el projecte de la 3ª pista per exemple, no em semblen justes les teves acusacions. També podriem preguntar-nos que va fer la majoria de la població del teu poble per aturar el Plà Delta.

I mai he escoltat que Ecologistes en Acció hagin demanat el vot per IC. Si tens proves si us plau enviame-les.

Salut
Re: ENS OPOSEM A LA CONSTRUCCIÓ D'UNA CENTRAL TÈRMICA DE CICLE COMBINAT AL PORT DE BARCELONA
27 des 2003
La majoria de la meva població viu en el silenci, en la manipulació imposada pels mitjans oficials, en el desconeixement de la realitat del Prat, una de les causes passa per ser una població on la majoria de gent ha nascut fora i de l'antic Prat o de que era això hi ha molt poca sensibilitat, com pot passar amb la història de qualsevol poble de les mateixes característiques, la qual es desconeguda per la majoria. La població en general ha assumit com a seus els grans projectes d'infraestructures, perque quan es parla únicament dels grans plans sense parlar-ne de les conseqüències nefastes d'aquests tot queda descafeinat i sense un debat seriòs i sensat.

La lluita contra el pla delta s'inicia a la dècada dels setanta en època franquista, amb manifestacions massives contra el desviament del riu que era l'amenaça principal llavors. En aquesta lluita es va sumar el PSUC i va arrasar a les primeres eleccions, i des de llavors aquí els tenim ara anomenats IC. Durant tots els vuitanta i principis dels noranta des de l'ajuntament es va plantar cara a l'anomenat pla delta que començava a agafar forma, amb nombrosíssimes i inacabables actes contra el pla d'infraestructures. Tot va canviar un dia de 1994 quan es va presentar Pujol a l'ajuntament del Prat i junt amb l'alcalde Tejedor van donar llum verda al Pla traint la voluntat d'aquest poble. Pocs dies abans s'havia iniciat pel propi ajuntament una recollida de signatures contra el Pla en la que vaig signar que va dissipar-se com per art de màgia.

El que ha passat després clama al cel, és el mateix que ha pogut passar amb la guerra d'Irak, Prestige o qualsevol lluita que semblava anar més enllà i que en el fons s'ha quedat en el no-res, apart de la satisfacció personal de moltes persones de sortir algun dia a manifestar-se i prou. El propi ajuntament va iniciar una campanya de "donde dije digo..digo diego", donant-li la volta absolutament a tots els arguments que abans havien defensat, les coordinadores i entitats que estaven en contra del Pla, moltes formades per membres d'IC van veure com es reduia de sobte el seu recolzament, gràcies a la criminalització d'aquestes, a la sortida de tots els iniciativeros, a la manca absoluta d'un mitjà on contestar les mentides oficials i a la desmotivació produida per un fet que ja es veia consumat. I El Prat que va fer? doncs simplement seguidisme de l'alcalde i creença absoluta en que el que ahir fou dolent ara era bo.

La gent del Prat són els principals culpables del que succeeix en el seu poble, però molts hem continuat cridant contra aquest ecocidi que ha destrossat literalment el Delta del Llobregat. Les mentides sobre els llocs de treball i les nombroses oportunitats, la possició del Prat a Catalunya com a eix de comunicació, la modernització i el disseny en que s'amagava tot, el constant bombardeig en les revistes municipals, etc. Arguments que han calat en la mentalitat d'un poble que en la seva majoria no coneixia ni el Delta. No t'ha d'estranyar que així continuin fent el que els hi doni la gana, davant un poble que s'empassa tot el que li diguin. I no parlo des de la soberbia de tenir la raó, sino des de la realitat evident d'una destrossa irreversible i la nula reacció de la gran majoria de la població.

Sobre la central tèrmica del Port insisteixo en que és absolutament necessari aturar aquest projecte, però com molts més que encara queden per fer: les tales de la pineda, l'arribada del TAV, la construció del ZAL al port, les carreteres i eixos viaris interns com en un mapa d'Àfrica fets amb regla sobre un mapa...D'altres són irreversibles. En definitiva no entenc la lluita contra una cosa sense lluitar contra tot el pla, perque la Tèrmica és també una conseqüència d'aquest pla. No vull dir que això ho feu tots els que esteu en aquesta plataforma, perque la veig necessària i valoro el possicionament, però em fa ràbia pensar que cadascú lluita per lo seu i s'oblida de la resta, aquí i a Pekin, i realment no he sentit a ningú de fora del Prat, excepte Greenpeace, Depana, Seo/Birdlife i alguna entitat ecologista més, queixar-se de la situació de destrossa d'un Delta, però només amb paraules. En això, m'ha mogut més la ràbia dels fets tan tristos i l'impotència davant la resposta minoritària que la realitat de saber-me al vostre costat contra la central, i per tant si en algun cas he ferit a algú demano disculpes perque no era l'intenció.

Per últim dir-te que durant les darreres eleccions en un acte fet a Barcelona per Joan Saura, algunes entitats van apareixer donant suport a aquesta candidatura a diverses cadenes de televisió, i especialment a TV3, de fet aquesta notícia ha estat publicada també a Indymedia i les entitats que apareixien foren Escoltes catalans i ecologistes en acció. Sobre aquesta notícia va haver-hi la reacció d'una portaveu d'Escoltes que es disculpava perque havia sorgit aquesta notícia a TV3 i molts associats s'havien queixat, ella es va disculpar dient que havia estat un recolzament personal que l'havia fet com a membre d'una entitat i que s'havia confòs a ella amb l'entitat i demanava perdó pel mal fet a la seva entitat. D'ecologistes en acció ningú va sortir a dir el contrari ni va haver-hi cap explicació ni disculpa, per tant em quedo amb l'última versió dels fets.

Res més, simplement dir que enteneu que vivim en un silenci absolut i en un menyspreu constant cap a la nostra lluita, estem carregats de multes, hem tingut judicis, també hi ha presentades alguns recursos a instàncies judicials europees i catalanes, i continuem veient als d'Iniciativa dient-se ecologistes i d'esquerres quan cada dia veiem que menteixen. No volia criticar a la plataforma contra la tèrmica sino als polítics mentiders que ens han empresonat en les seves mentides i a tots aquells que s'apunten a un ecologisme de moda però buit de contingut. Saps que passarà amb el tunel de Bracons? Jo crec que ja ho se i em fa acumular encara més ràbia.

Una salutació.
Sindicato Sindicat