Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: mitjans i manipulació
a santa coloma es censura!!
11 des 2003
ahir va haver la primera d'una serie d'accions en protesta per la censura que esta fent el full informatiu de l'ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. El primer text es la cronica de El Punt, el segon es la nostra carta oberta a l'ajuntament
lli_2.jpg
L'Ajuntament de Santa Coloma censura diverses entitats per la seva crítica al govern

JOSUÃ GARCIA . Santa Coloma de Gramenet

Foto: J.G.

L'Ajuntament de Santa Coloma ha censurat la informació de les activitats de l'Ateneu Popular Julia Romera -on s'apleguen diverses entitats de diferents àmbits- al butlletí municipal que publica setmanalment, el Full Informatiu. Els membres de l'Ateneu es van concentrar ahir al migdia a les portes de l'Ajuntament per denunciar aquesta situació, que es repeteix des del 14 de novembre. Les entitats afectades consideren que el consistori ha vulnerat el principi de transparència informativa del Col·legi de Periodistes i per aquest motiu pensen denunciar-ho tant a l'entitat col·legial com al Consell Audiovisual de Catalunya (CAC).
Segons ha pogut saber aquest diari, ha estat el mateix alcalde, el socialista Bartomeu Muñoz, el que ha permès aquesta censura de les activitats de l'Ateneu al butlletí municipal -el més antic de tot l'Estat-. Des del gabinet d'alcaldia, la seva cap, Helena Royes, va declinar ahir fer cap declaració sobre aquesta censura, que s'hauria produït amb anterioritat dues vegades.
L'Ateneu no troba justificació per a aquesta actitud del consistori i sospiten que està relacionada amb la campanya que va començar fa un mes un dels seus grups, Democràcia Participativa, en què denunciava un augment de sou dels regidors i càrrecs de confiança colomencs. Durant la protesta, van repartir octavetes en què recorden a l'alcalde «que no pot manar com ho va fer el seu pare [Blas Muñoz] en la dictadura».


Carta oberta al govern municipal


En aquestes entranyables dates, volem fer-vos una petita reflexió en veu alta sobre un tema de salut que ens comença a preocupar, i molt. Ens referim concretament a la salut democràtica que, en qüestió dâinformació municipal ciutadana, practica aquest Ajuntament des de fa un temps. Com ja sabeu, lâAteneu Popular Julia Romera dâaquesta ciutat realitza cada setmana diferents activitats lúdiques, socials i culturals que són producte de la diversitat dâentitats i de persones que el componen. Lògicament, entre aquestes accions nâhi pot haver algunes que no siguin del gust dâaquest consistori o dâuna part dâaquest. Lâacceptació de la pluralitat ideològica i de la crítica, malgrat la incomoditat que suposa per a qui la rep, és un dels petits inconvenients que qualsevol Administració hauria dâassumir. El que no entenem és que, en coincidència amb algunes activitats crítiques de lâAteneu o amb la publicació dâalguns articles al nostre mitjà de comunicació, lâInfograma, aquest Ajuntament hagi reaccionat diverses vegades de forma visceral, censurant les activitats de lâAteneu en el full informatiu.
Hi ha molts aspectes a la vida pública que últimament ens recorden massa els darrers anys de la dictadura, aspectes que, en comptes de ser anecdòtics, comencen a esdevenir endèmics. Però no ens podíem imaginar que, des dâaquesta administració local (que ningú no pot confondre amb una administració de finques), que hauria de ser exemplar en la seva transparència, en la proximitat a les entitats i els ciutadans, sâexercís la censura informativa contra les entitats considerades non grates, pel sol fet que no volen ballar al compàs que marca la direcció de lâorquestra municipal. Resulta summament preocupant per a la salut democràtica de la nostra ciutat que la casa gran faci una política informativa de barra de bar, on un convida i la resta de la ciutadania paga. Aquesta política reflecteix que les instàncies municipals no han assimilat encara, dâuna manera sincera i noble, conceptes tan volàtils com la participació ciutadana, ni accepten la crítica com a valor dâactivació i transformació de la societat. No és bo per a ningú fer de lâexercici dâalguns càrrecs un privilegi personal, bé sigui per acció o per omissió. Els mals hàbits potser seâls pugui permetre gent de base, però quan aquests mateixos hàbits sâinstal·len en els qui exergeixen tasques de representació política, la credibilitat democràtica en queda ressentida.
Teòricament els ciutadans dâaquest Ajuntament hauríem de gaudir dâuna política progressista; però no és el cas, si ens atenem a alguns aspectes de la política local, i ara en concret a les publicacions municipals. Suggerim que potser hauríem dâanar pensant a canviar la capçalera del full informatiu i dir-ne âNodo Informatiu Municipalâ?, âLâAjuntament no informaâ? o algun altre nom més pròxim a la trista realitat.
A qui correspongui de lâAjuntament li transmetem el nostre desig més sincer perquè la febrada que pateix pel control dels mitjans de comunicació li baixi a nivells suportables per al conjunt de la ciutadania. Esperem també que, a partir dâara, la necessària transparència que han de tenir els mitjans de comunicació locals de titularitat pública es converteixi de debò en pluralitat dâopinions i en participació de totes les entitats, i no pas com fins ara en la invisibilitat dels qui no agraden, que és tot un altre concepte. Per part nostra, en el paisatge dâaquest pessebre municipal ple de figures decoratives, i malgrat la censura oficial, no renunciarem a fer de caganers, amb lâeducada irreverència de qui vol adobar aquesta terra amb els nutrients de la inconformitat, un tret que, algun dia llunyà, potser també va ser vostre.

Desembre de 2003

Ateneu Popular Julia Romera
C/ Santa Rosa 18, Santa Coloma de Gramenet
lli_4.jpg
Sindicato Sindicat