Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
PARTICIPA! A Catalunya hi ha molt de moviment per aconseguir una educació pública de qualitat
11 des 2003
Arrel d'un manifest redactat per una quinzena d'intel·lectuals catalans, aparegut el juny en diversos mitjans de comunicació, s'està montant un gran debat sobre l'educació a Catalunya. El moviment començarà aquest febrer amb una roda de premsa, i tindrà un gran moment al novembre del 2004 amb un Fòrum sobre l'educació que espera agrupar a mils de persones del món educatiu: mestres, professors, associacions de pares, sindicats d'educants, sindicats d'estudiants, assemblees d'estudiants, tot tipus de col·lectius, etc...

Si ets d'algun col·lectiu, adhereix-te a la crida a la web www.forumeducacio.org

I participa a la pròxima reunió el dimecres 14 de gener a l'Associació Rosa Sensat (Av. Drassanes, 3). L'informació sortirà a la web.
CRIDA A UN DEBAT SOBRE L'EDUCACIÃ A CATALUNYA


Lâeducació és un dret universal i un bé públic al qual tota la ciutadania té dret a accedir i lâAdministració té el deure de garantir en condicions de qualitat i dâigualtat. A més, hi ha consens en la nostra societat sobre el fet que lâeducació, a més de ser una necessitat per al progrés social, és la condició per a fer possible una societat cohesionada i justa.

Ara bé, els profunds canvis socials experimentats al nostre país durant la darrera dècada no han anat acompanyats de lâatenció que les administracions públiques haurien hagut de posar en lâensenyament públic, de manera que lâactual sistema educatiu a Catalunya no garanteix prou una educació de qualitat per a tothom.

Davant dâaixò es fa imprescindible tornar a recordar que lâeducació és una prioritat social i, per tant, considerem que cal iniciar una reflexió col·lectiva i un ampli debat social que ens porti a fer possible el canvi de model educatiu necessari en aquestes noves circumstàncies. Un canvi que ha de contemplar lâensenyament públic com a eix vertebrador de tot el sistema educatiu, que ha de garantir la seva funció social dâajudar a compensar desigualtats, i que ha de ser propi i adequat a la realitat de Catalunya.

Ãs per això que proposem la realització dâun Fòrum-Debat que iniciï un procés de discussió en profunditat sobre quin model educatiu necessita la nostra societat, que aporti propostes, complicitats i estratègies per tal de poder pressionar els poders públics fins a aconseguir un compromís dâactuació per al redreçament de lâactual sistema educatiu a Catalunya, dotant-lo de tots els recursos materials, però també del reconeixement necessari per a fer-ho possible.

Un Fòrum obert a tothom, amb la implicació de tots els sectors socials, organitzacions ciutadanes, moviments socials, sindicats, associacions, municipis, intel·lectuals, estudiants, professorat, pares i mares i ciutadania en general que tingui com a eixos de discussió els següents punts:

Primer: la importància de garantir un sistema públic dâensenyament, laic, que compti amb un gran prestigi, que possibiliti la cohesió social i aconsegueixi ser lâopció majoritària dâamplis sectors, incorporant tota la diversitat social, econòmica i cultural de la nostra ciutadania.

Segon: la conveniència de redefinir el concepte de âpúblicâ?, entenent-lo com allò que pertany a la comunitat i està gestionat i supervisat democràticament.

Tercer: la necessitat dâaturar la creixent privatització de lâensenyament, revisant lâactual política de concerts i els criteris de planificació educativa per tal que no posin en perill la garantia del dret a la igualtat dâoportunitats.

Quart: la discussió sobre quin model educatiu necessita la nostra societat; sobre la funció de lâescola tenint en compte els canvis que hi ha hagut en els últims temps; sobre els condicionaments que han afegit lâexistència de diferents models de família; sobre la incorporació massiva de les dones al treball remunerat; sobre el conflicte dâhoraris laborals, escolars i familiars a lâhora de donar resposta a les necessitats dels infants i joves; sobre el paper de les noves tecnologies...

Cinquè: la necessitat dâintroduir canvis organitzatius i metodològics perquè, dâacord amb la comprensivitat de les etapes dâeducació obligatòria, faci compatible lâobjectiu dâassolir nivells dâexcel·lència educativa amb la consecució dâuns objectius mínims comuns a tota la ciutadania, que permetin la participació efectiva i democràtica en igualtat de drets i deures.

Sisè: la recerca de mesures adequades de prevenció general del fracàs escolar, del tractament de lâalumnat amb necessitats educatives especials i dâacolliment de lâalumnat de recent incorporació, amb propostes dâactuació i la implicació de tots els professionals que hi tenen relació.

Setè: la necessitat urgent dâampliar les partides pressupostàries, prioritàriament a lâensenyament públic, amb lâobjectiu de situar la despesa educativa de Catalunya, com a mínim, al nivell de la mitjana europea.

Vuitè: lâanàlisi sobre el paper de lâeducació més enllà de lâàmbit escolar i la interrelació entre tots els elements que intervenen en el fet educatiu: família, mitjans de comunicació, educació en el lleure, ciutat educadora...

Juny del 2003Oriol Bohigas, arquitecte i urbanista; Victòria Camps, catedràtica de filosofia moral i política; Eudald Carbonell, director del programa dâAtapuerca; Jaume Carbonell, director de Cuadernos de Pedagogía; Salvador Cardús, professor de sociologia; Dolores Juliano, antropòloga; Marta Mata, pedagoga; Montserrat Minobis, degana del col·legi de periodistes de Catalunya; Arcadi Oliveres, president de Justícia i Pau; Jordi Porta, president dâOmnium Cultural; Joaquim Prats, catedràtic en didàctica de la història; Pep Riera, excoordinador dâUnió de Pagesos; Joan Subirats, catedràtic de ciències polítiques; Josep Maria Terricabras, catedràtic de filosofia; Maria Rosa Virós, rectora de la Universitat Pompeu Fabra.
Mira també:
http://www.forumeducacio.org

Comentaris

Re: PARTICIPA! A Catalunya hi ha molt de moviment per aconseguir una educació pública de qualitat
11 des 2003
Superinteressant.
Mirare que el meu col.lectiu s'hi adhereixi.
Endavant.
Re: PARTICIPA! A Catalunya hi ha molt de moviment per aconseguir una educació pública de qualitat
11 des 2003
Molt be. Ara volem veure que aquest govern del canvi serveixi per a alguna cosa. No els hem de deixar tranquils i hem de fer propostes i pressionar constantment.
A veure els d'ERC que estaran a la Conselleria d-Educacio...
Sindicato Sindicat