|
|
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats |
Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
|
per veus |
10 des 2003
|
Jordi Argelaguet i Argemí. President d'ERC-Sabadell (dimissionari) i conseller nacional d'ERC elegit per congrés |
|
ERC ha decidit pactar amb el PSC i, de retruc, amb ICV. Per tant, ERC ha posat fi a la política malanomenada de l'equidistància, enviant CiU a l'oposició. Com que la decisió de la direcció d'ERC de voler fer un govern amb el PSC i ICV-EA costa tant d'entendre sota una òptica política mínimament racional (no ja nacional catalana), em sembla adient formular al secretari general d'ERC un seguit de preguntes perquè d'aquesta manera, a partir de les seves respostes, hom pugui entendre una mica més allò que costa d'entendre.
De veritat creu, i per què, que un govern PSC, ERC, ICV-EA és, en conjunt (sumant i restant tots els àmbits), més catalanista i de progrés que un govern CiU-ERC? La decisió de pactar amb el PSC, si respon a un disseny estratègic (per tant, de llarga durada), per què ha tardat tant a fer-se pública? Per què s'han mantingut reunions en paral·lel amb CiU i PSC, pactant fins i tot l'organigrama del govern de Catalunya, fins dijous passat al vespre? Aquesta és una mostra de la nova manera de fer política que tant ha estat predicant? Fins a quin punt els resultats electorals del 16 de novembre han modificat l'estratègia d'ERC? Quan, on i qui va decidir que ERC apostaria pel PSC amb independència dels resultats proporcionats per les urnes? Quan, on i qui va decidir mantenir en secret la decisió de pactar amb el PSC amagada? Si no s'havia pres aquesta decisió abans de les eleccions, quan, on i qui la pren i a partir de quins criteris? Per què es vol pactar amb el PSC quan ha rebutjat un model de finançament basat en el concert quan ERC l'ha estat defensant sempre? Com pensa tirar endavant un pacte de govern quan ERC diu que té l'objectiu polític de conquerir espai electoral als seus socis? Quin grau de confiança hi pot haver entre ells a partir d'aquest moment? Per què es defensa un pacte a tres només fins a 24 hores després de les eleccions? Per què l'abandona immediatament quan el PSC no l'accepta? Per què deixa que el PSC marqui l'agenda política tot i haver perdut les eleccions? Per què s'entesta a salvar el PSC d'anar a l'oposició si aquesta és la seva opció preferida abans d'entendre's amb CiU i ERC que li han ofert estar al govern? De veritat creu que ERC està en condicions de redimir el PSC dels seus pecats espanyolistes i que el PSC s'hi avindrà perquè han comprès finalment que si han perdut vots allí on els han perdut (la regió metropolitana) és perquè són poc catalanistes? Per què es refia més del PSC que de CiU? De veritat pot sostenir que té més credibilitat en defensa dels interessos dels catalans el PSC que CiU? Si és així, des de quan passa? Tan ràpidament ha oblidat qui va impulsar la redacció de l'Estatut actual? Qui va fer la LOAPA? Qui va fer totes les lleis de contingut harmonitzador que han limitat l'autogovern de Catalunya, la LOFCA inclosa? Qui va aigualir tant com va poder les dues lleis de política lingüística aprovades a Catalunya? Qui va fer l'Estatut d'Autonomia del País Valencià? Quin partit estava al govern espanyol quan hi va haver els GAL i, anys després, es va portar a terme l'Operació Garzón? I molts etcèteres. Per què es proposa la celebració d'un referèndum i es posa com a condició bàsica per al pacte i es deixa de banda de sobte quan el PSC s'hi nega?
PACTE ANTITERRORISTA
Per què s'exigeix a CiU que no pacti amb el PP (en un moment concret que CiU ja no té cap acord amb el PP) i, en canvi, no només no s'exigeix que el PSC trenqui amb el PSOE (s'al·lega que no es vol interferir en els afers interns dels socialistes), sinó que no es diu res dels pactes que té el PSOE (PSC inclòs) amb el PP arreu de l'estat? No recorda que el pacte antiterrorista, que ha permès fer el que s'està fent al País Basc, no només l'han signat el PP i el PSOE, sinó que surt a proposta d'aquest darrer? De veritat creu que la dignitat tornarà a la llengua catalana amb més força de la mà d'un govern presidit pel senyor Maragall, el mateix que fa els mítings en bilingüe?
Per què s'ha estat promovent durant anys un discurs que, calculadament ambigu, portava a conclusions errònies massa gent? Per què es proposa un govern de coalició diverses vegades durant la passada legislatura i es critica CiU de no acceptar-lo perquè està lligat amb el PP i quan s'està en condicions de fer més força contra CiU no s'accepta el pacte? Quins canvis radicals hi ha hagut en l'escenari polític català que justifiquin oferir i pidolar pactes amb CiU durant el 2000 i, en canvi, negar-se a fer una coalició amb CiU el 2003? Per què vostè es reclama hereu del primer Pujol i no hereu del primer socialisme català (el del pacte d'abril per entendre'ns)? Per què se subratllava que CiU havia perdut uns 200.000 electors perquè estaven disconformes amb els acords amb el PP, i ara es nega que el creixement d'ERC no prové de les pèrdues de CiU, quan entre 1995 i el 2003 ERC ha pujat 239.000 vots i CiU n'ha baixat 295.646? Per què, si no, conjuntament amb aquest missatge, s'ubica en Pere Esteve, exsecretari general de CDC, al tercer lloc de la llista d'ERC? Per què quan les enquestes deien que Maragall anava al davant s'insistia que enlloc no estava escrit que el candidat amb més escons havia de ser el president de la Generalitat? De veritat no es podia entendre com un missatge subliminar i tranquil·litzador cap als disconformes amb CiU que votar ERC no era posar els ous en una altra cistella? Fins a quin punt considera que és veritat que aquests posicionaments públics no estaven induint determinats electors a pensar que ERC estava proposant un transvasament de vots dintre del bloc nacionalista català però mai, en cap cas, ERC estava promovent un transvasament de vots cap al bloc de l'esquerra plural encapçalada per un partit amb fortes connexions espanyolistes com el PSC? I, si no és així, per què no va gosar dir públicament durant la campanya que l'opció estratègica d'ERC era la de fer un govern amb el PSC encara que CiU fos la primera força parlamentària? No deu ser perquè hauria tingut menys vots? O és capaç de sostenir que n'hauria tingut més o, almenys, els mateixos? Per què la nit electoral se subratlla que s'ha rebut la felicitació del lehendakari Ibarretxe, que està dirigint un govern on PNB i EA estan junts i, a més, estan rebent els atacs coordinats dels populars i socialistes? Per què no diu res de res a la militància d'ERC sobre la intenció de la direcció d'abonar un govern amb el PSC i, en canvi, se'n va a Madrid a tranquil·litzar l'empresariat espanyol?
Per concloure el llistat precedent, només resta presentar una darrera pregunta amb caràcter d'exigència, amb la voluntat de comprovar fins a quin nivell està persuadit d'allò que es disposa a fer. Per tant, si es creu que l'encertarà plenament: ¿té aquelles dues coses que s'han de tenir, és a dir, el coratge i la valentia polítics de comprometre's a abandonar la política si ERC no supera els 255.057 vots al Principat de Catalunya a les properes eleccions generals?
Per donar pistes al lector, cal un breu aclariment d'on surt la xifra màgica de 255.057 vots. A les eleccions al Parlament de Catalunya de 1995, ERC va obtenir 305.867 vots. Quatre mesos més tard, a les generals de 1996, ERC en va obtenir 162.545. Per tant, hi va haver un retrocés de 143.322 vots, és a dir, va perdre el 46,86% dels vots de 1995. Aplicant aquest percentatge als 544.324 vots de novembre del 2003, surt la xifra dels 255.057 vots a tot el Principat. Atès que el retrocés de 1996 va significar el tret de sortida que va conduir a foragitar la direcció d'ERC d'aleshores i a encimbellar-lo a vostè amb el propòsit de regenerar el discurs d'ERC, és raonable que se li exigeixi com a mínim el mateix.
MANTENIR ELS 400.000
Ja veu que li ho poso fàcil: que el 2004, ERC no ha de retrocedir més del que va retrocedir sota el tàndem de l'Àngel Colom i de la Pilar Rahola. Lògicament, accepto que, estant convençut de la bondat de la seva maniobra política, tindrà allò que s'ha de tenir per augmentar substancialment el llindar.Què li sembla mantenir els 400.000 vots i, per tant, donar per bona una caiguda del 25% dels vots, és a dir, perdre només un de quatre electors entre novembre i les eleccions generals properes? I, per si algú creu factible acceptar el repte, no acceptaria que el creixement d'ERC fos a costa dels vots de CiU. És a dir, CiU haurà de tenir a les properes generals, com a mínim, un percentatge raonablement similar al de les darreres eleccions.
Estaria bé que el secretari general d'ERC s'atrevís a respondre públicament a aquestes preguntes (o a altres de similars) que li formularan militants i votants d'ERC i altres ciutadans de Catalunya i, també, a la demanda que li faig sobre les expectatives immediates d'ERC. De ben segur, amb el pacte amb el PSC i ICV-EA, en Carod-Rovira passarà a la història. Però goso afirmar que no ho farà per allò que es pensa, sinó per haver estat l'artífex d'haver malmès una oportunitat històrica per al nostre país i d'haver malmès les expectatives de massa gent. |
Comentaris
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per tira't de la moto |
10 des 2003
|
no sé perquè veuen pitjor el psoe que ciu
no es diuen esquerra republicana? el psoe es diu socialista, ciu és de dretes... per flipar
a cagar a la via tots els polítics! |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per Una merda os menjeu convergents |
10 des 2003
|
Que cobras del CiU????
Que te vagis a caga convergent!!!
salut i els convergents se os acaba el xupe!!! |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per Espadachín |
10 des 2003
|
Dejando aparte ciertas verdades que, efectivamente, se infieren en el escrito en cuestión... ¡hay que ver qué neurón que llevan los de CiU con la pérdida del machito! Ya no saben qué elemento intelectual, político o social articular para presionar; y no ceden ni aún con la partida perdida.
¿Tanto miedo tienen a lo que pueda encontrárseles en los cajones? ¿Seguro que aunque estén -como seguro que están- llenos de mierda hasta los topes no habrán hecho con el PSC un pacto de "buen rollo" por el que ERC pasará si salva las apariencias?*
Miedo me da la que se puede armar el día que el PP pierda unas elecciones (y hasta dudo que eso pueda llegar a suceder). Hace unos cuantos años leí un comentario -lamento no recordar quién era el autor- que decía que la democracia estaría consolidada el día que la izquierda ganara unas elecciones y no pasara nada, el día que las perdiera y siguiera sin pasar nada, y el día que las perdiera la derecha y siguiera sin pasar nada.
Esto último aún no lo hemos visto. Pero viendo la histeria con la que reacciona la gente de CiU no puedo evitar recordar que la última vez que la derecha perdió unas elecciones en este país fue en febrero del 36 y mira lo que vino luego.
¿Se repetirá la HIstoria? ¿Habremos de rezar aquello tan bonito de "virgencita que me quede como estoy"? |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per Espadachín |
10 des 2003
|
Perdón. Faltaba aclarar una llamada:
* Salvar las apariencias - Arte mediante el cual los peces gordísimos se escapan al castigo por corruptos sobre la base de sacrificar (de forma muy controlada y pactada) a unos peces pequeñitos que sufren estóicamente un castigo ciertamente muy inferior al que merecen, con la boquita callada y sin molestar al gordo, consolándose con la idea de los beneficios que optendran a cambio de su sacrificio. |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per trotsko |
10 des 2003
|
molta de la gent q ha votat a Esquerra ho ha fet precisament perque passi algo, no "para que no pase nada"... Perque continués CIU al govern no calia votar a ERC, no?
El Jordi Argelaguet i Argemí pot fer com el Colom (passar-se a CIU) o com la Rahola (passar-se el dia rallant per la tv a programes de marujes freaks) |
ARGELAGUET, una darrera l'altre!
|
per JOrdi |
10 des 2003
|
Me n'alegro que l'Argelaguet, probablement el principal defensor de les tesis sionistes dintre d' ERC, es retracti d'aquesta manera.
Fot el camp filo-nazi dels collons! |
espadachín
|
per yo |
10 des 2003
|
lo que efectivamente se interfiere de tus escritos es que eres un GRAN MAMON...
¿me explico? |
tot esta fatal!!
|
per nanu |
10 des 2003
|
Tot i sent conscient que tota la classe política d'aquest país es una gran pallassada (PP-CIU i PSOE-ERC-IVC)... crec que l'escenari que pinta aquest tal Jordi Argelaguet, es un escenari real.
Per altra banda, si algú encara tenia alguna esperança política amb ERC i ICV... no els durarà massa! |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per Anti-sionista |
11 des 2003
|
L'Argelaguet aquest en qüestio és un maleït feixista i principal defensor de els tesis del Govern naziisraelí de Sharon. És del rollo del J.B. Vulla i altres catalanets de merda que han tingut i tenen estrtees relacions amb aquest estat feixista, i estan més o menys infiltrats en un grupde pressió molt relacionat amb ERC: La Opinió Catalana (Cardús, Sellarés, Porta, etc.)..,. pero ojo, no tots van del rollo sionista.
Així que, com que tot és ple de merda queda una cosa clara: l'Argelaguet és un nazi, TOTS els polítics uns maquiavèlics i l'Estat d'Israel és racista.
SOLUCIÓ: A cgar-la tots plegats: prou propaganda de política institucional a Indymedia, ostia!!!!! |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per . |
11 des 2003
|
no és el mateix propaganda que debat, que pot ser interessant, i una puntualització, en això de l'Opinió catalana hi ha gent que és propalestina també. Però si que hi ha tot un grup de prosionistes a l'entorn sobretot de CiU, però també d'ERc i PSC |
Re: Preguntes per respondre sobre el pacte d'esquerres
|
per ; |
11 des 2003
|
Aquest pallo col.laborava amb el govern d'en Manuel Bustos, del PSC, batlle de Sabadell. Que ara s'empipi tant del govern amb Maragall és difícil d'entendre. |
|
|