Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: fòrum 2004 : pobles i cultures vs poder i estats : especulació i okupació
Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
09 des 2003
traduccion al castellano de http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/62535/index.php
Esta manana sobre las 9 una decena de furgonetas de la policia y màs de cincuenta agentes antidisturbios enviados por la delegaciòn de gobierno han puesto fin a màs de 10 anhos de vida cultural, teatral y musical en el centro social Les Naus. Desde hace màs de 2 mesos se planeaba el desalojo por el centro social y cultural Les Naus situado en la calle Alegre de Dalt 52 de Gracia. Una immobiliaria que se escondìa detràs del nombre de Gambit S.A. pero que pertenece a la màs conocida empresa La Llave de Oro, habìa comprado el edificio para construir pisos sin ningun tipo de protecciòn oficial, en la linea habitual de especular con el derecho a la vivienda, situando precios desorbitados e inaccesibles para la mayorìa de los ciutadanos.

En este contexto, la asamblea de Les Naus planteò al distrito de Gracia de Barcelona, gobernado por el dirigente de Esquerra Republicana Ricard Martìnez, que los interesos privados de esta inmobiliaria y sus objetivos empresariales que contradicen las supuestas polìticas de izquierda para evitar que el precio de la vivienda sea inalcanzable para los habitantes de Gracia, se habrìan podido evitar a través de una expropriaciòn social, que permitiera la continuaciòn del proyecto cultural de Les Naus. El senhor Martinez dijo publicamente que estaba en contra del desalojo de Les Naus y que harìan lo que pudieran, pero en privado reconociò que no podìa enfrontarse a las inmobiliarias. En la pràctica su actuaciòn acabò siendo la misma que hubiera tenido un gobierno de derechas, pero sin gritarlo a los cuatro vientos: una polìtica de derechas con silenciador.

Ayer el distrito de Gracia ya conocìa el orden de desalojo de Les Naus, y esta manana a primera hora los agentes de la guardia urbana ya estaban preparados para cortar el transito en colaboraciòn con la policia nacional. Ningùn responsable polìtico del distrito diò la cara.

Se trata del primer caso de desalojo de un centro social okupado en un distrito o ciutat donde la administraciòn local està en manos de ERC, y es muy clarificador de lo que se entiende desde este partido por "escuchar a los movimientos sociales y el tejido associativo", parece que los potenciales abstencionistas no contan. En definitiva, hoy muriò en Gracia uno de los espacios culturales màs dinàmicos, imaginativos y participativos que tuvo Barcelona en la ùltima década, y ningun responsable polìtico se ruborizò ni se posicionò.

Hoy en la plaza Rius y Taulet todxs lxs que quieran expresar su indignaciòn està convidadx a participar a la cacerolada-manifestaciòn que tendrà lugar.

MARTES 9 DE DICIEMBRE
20H PLAZA RIUS Y TAULET

<http://www.sindominio.net/okupesbcn>;
http://barcelona.indymedia.org/newswire/display/62535/index.php

Comentaris

Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
09 des 2003
"Esta manana sobre las 9 una decena de furgonetas de la policia y màs de cincuenta agentes antidisturbios enviados por la delegaciòn de gobierno han puesto fin a màs de 10 anhos de vida cultural"

Que jo sàpigue ERC encara no controla la delegació del govern, ah per cert queda molt bé això de Plaza Rius y taulet.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
09 des 2003
Erc controla el districte de Gràcia. podria haver iniciat un procés d'expropiació per tal de dedicar les Naus a un ús públic. Però ja hem vist que no s'hi vol enfrontar amb la màfia inmobiliària. Evidentment erc no controla la delegació del govern, tampoc controla ni controlarà aquesta ciutat, això ja ho fa el capital inmobiliari i els especuladors.
Ens veiem a la plaza Rius y Taulet.
molt irresponsable
09 des 2003
Buff!
Pero quina manera de liar les coses, sembleu els de la Razon parlan de ETA, batasuna y l'Arzalluz!
I que consti que hi confio bastant poc amb ERC
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
09 des 2003
Si es que en el fondo, y en la forma como puede comprobarse, tienen mucho más en común de lo que parece.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
09 des 2003
(Los de La Razon y los de antes)
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
Ni plaza Rius i Taulet ni punyetes, els i les gracienques en diem plaça RIU-TE DEL MAULET
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
Si hem de depurar responsabilitats anem a pams :

- qui era el propietari legal de l'immoble ? Potser l'Ajuntament ? (jo no ho sé, només pregunto). Quan el va vendre ?. En Martínez ?.

- es de suposar que el nou propietari, al trobar-se l'immoble que havia adquirit ple d'okupes, va iniciar un procés judicial per al desallotjament.

- la sentència la fallaria un jutge, suposo jo. Qui ? de quin Jutjat ?. Dit sigui de pas, davant una ocupació, amb la llei a la mà, el jutge es veu obligat a fallar el desnonament, i aixó independentment que la seva ideologia sigui reaccionària, lo més habitual, o moderadament progressista, en altre cas incorre en prevariació i pot rebre sèries conseqüències, com ser separat de la professió, o fins i tot pitjors. El mateix li passa a la policia, per reaccionària que sigui aquesta institució, quan el jutge ordena el desallotjament i li passa l'ofici a la bòfia o a la delegació del govern, aquests han de "procedir", independentment de que ho facin amb molt a gust ...

- Fins aquí, sospito que les responsabilitats del tal Martínez són més aviat escasses. A no ser que ell hagi venut l'immoble o hagi donat l'ordre a la Urbana d'atacar. Cosa que no sembla deduirse de l'escrit.

- Els okupes li plantegen, segons l'escrit de l'inici, l'expropiació de l'immoble. Però un procés d'expropiació pot durar ...la tira, i el desallotjament pel que he entés ja estava sentenciat.

- Aquí, els companys okupes haurien de reflexionar sobre si el pressupost municipal o dels districtes s'ha d'invertir en els projectes aprovats al si de les institucions, que seran justos o injustos, suficients socialment o no, aixó és un altre tema, o en alló que reclamen uns grups radicals.

Perqué l'inversió sigui democràtica cal pensar en si : existien a Gràcia suficients equipaments per a joves, com centres cívics, casals, instal.lacions esportives, casinos públics, locals culturals, etc. ???. Si és així, cosa que desconec, doncs jo soc del Raval i quasi mai vaig a Gràcia, l'inversió municipal adquirint Les Naus per a satisfer a un col.lectiu relativament petit, no estaria justificada. Repeteixo, democràticament no estaria justificada.

Però suposem que sí, que al barri hi ha dèficit d'equipaments per a joves, d'equipaments culturals, etc. (no parlo de vivenda perqué és un tema molt més complicat). LLavors l'inversió es justifica, però ...qui administra el patrimoni municipal ?, quins seran els usuaris? ...obviament, amb la compra municipal l'okupació també s'acaba, seria totalment injust que l'Ajuntament invertís centenars de kilos per a que els usufructuessin només els de la penya radical.

El que hauria passat seria que l'Ajuntament hauria creat un centre cívic o quelcom similar a Les Naus, administrat per ell, amb les seves regles, i obert a tot el barri. No hauria estat, ni de lluny, un centre autogestionat pels okupes per a disfrutar-lo ells i la seva penya. Jo m'hi oposaria al 100%, sino al dia seguent okupo la Catedral i que l'Ajuntament me l'expropii per a mi solet.

Podem argumentar també que aixó passa amb la democràcia burgesa, amb la democràcia representativa. Però, amb democràcia participativa, o fins i tot directe, on s'organitzés la participació de tota la població de Gràcia en quines han de ser les prioritats del barri, i es preguntés als veïns, o es posés a referèndum el tema de l'expropiació de Les Naus : quina hauria estat la resposta del barri ? (no ho sé, depén del grau de suport que tinguessiu; en tot cas, no crec que Les Naus sigui un dels temes capaços de movilitzar a la plana major del veïnat).

En qualsevol cas, el final de la història hauria estat una altra okupació, ja sigui perqué l'immoble s'el queda l'immobiliària o s'el queda l'ajuntament.

Jo no estic en contra de les okupacions quan hi ha una necessitat real de vivenda ni quan forma part d'una campanya àmplia, massiva, ben treballada, de reivindicacions socials per la vivenda o contra l'especulació.

Però l'okupació per l'okupació és un "modus vivendi" i de "fer política" en el que s'han instal.lat uns joves radicals que consumeix moltes energies, atrau molta repressió, porta a molta gent al jutjat ...i obté el suport de molt poca gent. Politicament, desde el punt de vista de la transformació social, és altament improductiu.

Jo, que ja soc un pelet iaio, prefereixo les organitzacions revolucionàries tradicionals, amb
implantació als sindicats, als barris i als moviments com l'ecologista. Aquestes organitzacions avui estan en quadro : només amb la meitat dels joves que participen al moviment okupa, ben organitzats i amb formació política, s'obtindrien resultats 100 vegades superiors als de l'actual moviment okupa.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
angel, no tens raó!
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
Si no tinc raó explica'm en qué m'equivoco. Estic obert a aprendre. Si em convences amb arguments, no amb insults com s'acostuma a indymedia, ho reconeixeré públicament.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
la veritat es que com tu dius no coneixies Les nauS, i per tant mextranya que ens anomenis grups radicals, o penya radical. Desde Les nauS i durant mes de nou anys hem acullit a moltissima gent que ha fet moltes coses diferents, que no se si inclous dintre de penya radical com poden ser;
-la comisio d festes del barri va estar tres anys fent els decorats de la plaça diamant...
- trobadas nacionals de diabolos, organitzadas amb lateneu de noubarris cap el 95...
- la trobada intercontinental per la humanitat i contra el noeliberalisme, on vam acullir la taula de dones del 25 de juliol al 3 dagost de 1997.
- a la cuantitat de gent que dintre daquets espai a apres a funcionar duna manera horitzontal a partir dun creixement fora duna logica consumista.
- o ptser la gent radical era la que participava a trobades com:
entre anarquistas el 18 y 19 de març del 2000
- o la revista pimiento verde, que va presentar el seu primer numero a Les naus...
- o el Hackmeeting del 2000, primera trobada de hackers a lestat.
- o potser es a la gent que a apres les diferents tecniques artistiques a tallers que es feian a qui...
- o potser els radicals eran els participants de les trobada per la pau a palestina i els conflictes del mediterrani, on van participar mes de 150 persones de tota la franja mediterrania, Palestina, israel, egipte, frança, marroc, algeria... que es van realitzar a LesnauS a lagost de 2003...
- o els radicals son totes les entitats, mes de 80, desde la sala Becket a parades del mercat de la estrella...totes del barri, i moltes del mateix carrer que han donant soport de manera escrita a la proposta dexpropiacio.
Ens faltaria molt despai per explicar tot lo que hem acollit desde fa nou anys i per tant em sembla com a minim agosserat parlar duna manera tant generica.
Per altra banda, lo que tu dius dokupar la catedral per a tu solet em sembla una clara mostra de cinisme, el dia despres del dessallotjament, que no crec que sigui de bon gust,pero aixo va amb el tarana de cadascu i suposo de la seva radicalitat.
Nosaltres no vam demanar la expropiacio del nostre inmoble, vam demanar la expropiacio de tot el conjunt de loperacio urbanistica que fara La llave de oro que acull les finques alegre de dalt 56, csa baixa d tres vivendes, dues habitadas i alegre dd dalt 54 casa baixa tres plantes. amb una habitad, alegre de dalt 52 cso les naus, i providencia 117, solar desde fa cinc anys, despres dun desallotjament.
El motiu pel que solicitem aquesta expropiacio ve donat degut a que un dels problemes urbanisticas actuals es la falta de sol de propietat municipal, devant aquesta situacio, nosaltrees propsem lexpropiacio de tot per donar cobertura a dos problemes de la vila, la falta de vivenda social i la falta despais on poder apendre, llavors no se on veus aquest interes personal en quedarnos per nosaltres les naus, per altre banda no estem reclamant un centre civic ni cualsevol tipus despai oficial, sino un espai organitzat per la ciutadania de barri, vindra per aqui lo de la radicalitat?
El funcionament dels centres civics, quan existeixen, a la vila no tenim, es totalment piramidal, burocratic i partidista, amb lo que la asamblea de les naus no hagues acceptat cap tipus dintromisio en un proyecte que esta demostrat que funcionava, fins i tot laudiencia provincial reconeix la tasca social que es realitza, pero diu que es feina dels poders publics, i si aqutes no ho fan? lactitut democratica sera llavors seure a veure cronicas marcianas fins que el politic de torn volgui ferse el enrrotllat.
nosaltres, per altre banda laintencio de demanar lexpropiacio era tambe per generar un debat sobre qui mana a BCN, i sembla que una de les respostes es: els terratenents.
Per altre bande el fet de que el regidor Martinez shagues compromes a enviar una carta al jutge reconeixent, quelcom incuestionable com es la feina feta durant aquets temps, i despres que dones la callada pr resposta, despres de la participacio de la guardia urbana en el desallotjament tallant el transit per fer mes rapida loperacio policial,
I recordant que el regidor Ricart Martinez es el responsable politic de la vila, per aixo tambe el fem responsable de la politica urbanistica que estem patint els veins de la vila de gracia, amb mes de 20 operacions urbanistiques que acaabaran amb la vida de la vila per convertirnos en una nova entrada de BCN.
Per altra banda oblidas que mitjancant lokupacio, per part de associacions de veins de lateneu de nou barris es va aconseguir un espai per la ciutadania, i que la okupacio es un fet reivincatiu que denuncia els inmobles abandonats, ara si tu nomes veus interesos personals entre el colectiu okupa, disculpem pero crec que no entens res.
Perque Les nauS erem tots i totes
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
àngel, quina mania a criticar els okupes.

Jo no ho sóc d'okupa, també crec que és útil estar organitzat políticament i buscar una laternativa global, que superi el capitalisme (i totes les opressions de gènere, nacional...), però dono suport a aquesta iniciativa de l'okupació. També considero que és una solució parcial, que no pot arribar a tothom, però és molt interessant i amb un bon potencial, des de fa anys ha posat sobre la taula el problema de l'habitatge i de la propietat privada, però a més també perquè permet crear formes de vida i de participació dels joves al marge del consumisme i la papanateria del pastillerisme massiu que per desgràcia és la forma de vida de milers de treballadores i treballadors joves.

És evident que cal fer moltes altres coses i que amb l'okupació no n'hi ha prou, però no té cap sentit que els ataquis, seria molt més útil treballar amb aquest i altres moviments socials, a més de lluitar al lloc de treball (cosa difícil amb els sindicats que hi ha, d'altra banda), que també són "parcials", per crear sinèrgies i agrupar forces i anar construint un pol de contrapoder, respectant les formes organitzarives de cadascú, sempre ens podem aportar experiències els uns als altres.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
i sobre les reponsabilitats, els partits polítics de l'ajuntament sempre se les espolsen dient que és cosa de la policia i la delegació del govern. però el cert és que hi ha una comunicació periòdica i molt regular amb els comandaments policials, i que en casos de desallotjament, sempre es notifica al districte abans, entre altres coses perquè la guàrdia urbana reguli el trànsit etc.

I si no t'ho creus, noi, doncs ja no sé què hi vols fer.
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
Kaña a ERC
Re: Desalojo de Les Naus: primer golpe de ERC al movimiento okupa
10 des 2003
desenmascarem als falsos progres de erc a tot arreu!
Sindicat Terrassa