Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
FSE Paris, Vers una alternativa social europea
09 des 2003
Fòrum Social Europeu de Paris-St. Denis - Novembre 2003
Vers una alternativa social europea
Dos mil cinc-cents catalans van travessar els Pirineus per sumar-se als quaranta mil participants del segon Fòrum Social Europeu, celebrat a Paris i a les ciutats de la banlieue parisenca St. Denis, Bobigny i Ivry sur Seine. Una part, estudiants en la seva majoria, van marxar el dimarts 11 de Novembre per assistir el dimecres a l’inici dels treballs del Fòrum i l’altre meitat aproximadament, el dijous per arribar el divendres després de 16 hores de bus. Ufff. La majoria, uns 2.200 van anara en els busos organitzats per la Xarxa de Mobilització Global (XMG) dels que el Grup d’Animació d’EuiA, Animacció, va omplir-ne dos.
   
Però que és el FSE? Per resumir podríem dir que és el germà petit, el referent continental del Fòrum Social Mundial, realitzat durant tres anys a la ciutat de Porto Alegre, oposició i alternativa al Fòrum de Davos, el dels poderosos. Per tant, és una trobada organitzada pels moviments socials europeus per discutir sobre la globalització capitalista i els seus efectes destructius sobre els moviments socials, el domini del capital transnacional, les polítiques neoliberals dels governs i, la guerra imperial infinita.

Però també es tracta de debatre les experiències de resistència: les lluites per defensar-nos de la mercantilització i explotació dels recursos naturals, la defensa dels drets dels col·lectius oprimits, dels drets dels immigrants, el dret de les dones, la lluita pels drets socials i els serveis públics i com en el passat FSE de Florència, la reflexió i mobilització contra la guerra i l’ocupació a l’Iraq. Una lluita però que s’imposava en aquesta edició del Fòrum era la elaboració de la Constitució europea.

Com veiem es discuteix sobre tots els problemes de la nostra època i totes les lluites, estructurant-ho però amb uns eixos entorn dels quals s’organitzen plenàries, conferències i tallers. A nivell concret això es reflecteix que, a l’arribada ens van donar una mena de diari d’una trentena de pàgines que era el programa del FSE en el que hi havien centenars d’activitats. Per acabar-ho d’arreclar hi havia principalment quatre llocs on s’hi feien les xerrades així que s’imposava la tria.

Allotjats en poliesportius separats i el fet que els espais del Fòrum estiguessin repartits va fer que manqués una mica el “caliu� que hi va haver a la fortezza de Florència durant el primer FSE. No obstant, el Fòrum pot ser considerat un èxit organitzatiu i polític. 40 mil inscrits, centenars de conferències, més de mil traductors fent interpretació a deu llengües diferents. I la manifestació el dissabte 16 va reunir a més de 100 mil persones desfilant de Plaça República a Nació passant per Bastilla, en un ambient combatiu i festiu. El grup d’Animacció hi vam contribuir amb els tambors, les cançons i mil fulles que vam repartir, convertint les nostres cançons com el Oé, oé en petits clàssics ja de les manifs antiglobalització.

En els punts forts del Fòrum cal destacar que a l’Assemblea dels Moviments Socials celebrada el diumenge 16 de Novembre es va acordar dues convocatòries a nivell europeu: el 20 de Març juntament amb les xarxes antiguerra d’EEUU es convoca a una jornada de lluita contra la ocupació a Iraq, Palestina i Txetxènia. I el 9 de Març, data prevista per la ratificació de la Constitució Europea es planteja convertir-lo en l’ocasió d’una gran mobilització per una altra Europa, dels drets dels ciutadans/es i dels pobles. La nombrosa delegació catalana va contrubuir juntament amb els escocesos o els bascos que s’incorporés a la delcaració final el dret d’autodeterminació dels pobles i que es demanés també per Txetxènia la finalització de l’ocupació militar, en aquest cas russa.

Entre els aspectes a millorar estaria la poca participació real de l’Estat espanyol a les conferències, la actitud encara massa passiva dels joves, armats de llibretes però poc participatius. I el poc ressò que ha tingut entre la ciutadania en general i la joventut obrera en particular. És cert que la participació dels sindicats és cada cop més importants als FSE però des d’EuiA creiem que aquest és un dels reptes que s’hauria d’afrontar de cara al futur per tal de convertir al moviment antiglobalització en quelcom de realment arrelat i contantment presenta a la realitat social i la vida política. En tot cas tindrem l’oportunitat de seguir caminant endavant tant organitzativament com políticament en el proper FSE que es celebrarà a Londres o al FSM de Munbai (�ndia) que es celebrarà del 16 al 21 de Gener del 2004.
Sindicato Sindicat