Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Aquesta vegada el vent ha bufat a favor dels veïns de Vila-seca, i la propera?..Ecologistes de Catalunya
08 des 2003
Aquesta vegada el vent ha bufat a favor dels veïns de Vila-seca, i la propera?
GEPEC
Ecologistes de Catalunya

Nota de Premsa

Aquesta vegada el vent ha bufat a favor dels veïns de Vila-seca, i la propera?

En totes les nostres al·legacions a les Propostes d' Autorització de les diverses empreses químiques de Tarragona plantegem una proposta constantment: La minimització, subtitució i eliminació progressiva de les substàncies més tòxiques que es manipulen en les plantes químiques.

Existeix en diverses propostes europees la convenció de procedir a l’eliminació gradual de tots aquells compostos i substàncies amb frases de risc associades a supòsits cancerígens, mutàgens o a malalties irreversibles. En aquest sentit, i probablement sota la nostra pressió i després de múltiples demandes i al·legacions, l'OGAU està començant a escriure en les seves resolucions que “els compostos catalogats amb les frases de risc R45, 46, 49, 60 i 61 hauran de ser substituïts el més aviat possible�. Aquestes frases de risc incideixen sobretot en les qualitats cancerígenes, mutàgenens i altament tòxiques d'algunes substàncies.

La nova normativa química sobre el futur sistema de registre, avaluació i autorització de substàncies químiques posa precisament l'accent en la necessitat que tenen les empreses de demostrar la manca de riscos per a la salut dels seus productes, i ja sabem l'enrenou i l'allau de protestes que ha generat entre el poderós empresariat químic espanyol i tarragoní.

Malgrat les nostres demandes, l'0GAU de Tarragona es nega a posar terminis i programes concrets de reducció a les substàncies d'alta toxicitat, per la qual cosa haurem de conviure durant anys i anys amb substàncies del tipus que la BAYER ha expulsat a l'atmosfera a causa d'un dels nombrosos accidents que ja formen part de la vida quotidiana dels tarragonins.

L'acrilonitril és un dels compostos més tòxics tant per inhalació com a trávés de la pell, es considerat cancerigen i pot produir lesions genètiques i malformacions congènites, tal com s'ha comprovat en experiments animals. L'estirè tot i no ser tan tòxic, també es considera probablement cancerígen per als éssers humans.

Tot plegat, una mostra més dels riscos de conviure amistosament amb les químiques i d'assumir sense protestar la seva presència. Volem un Pla director més valent que impedeixi cap nova ampliació cap a les zones habitades i que estableixi un programa de minimització progressiva i amb terminis de les substàncies més tòxiques que s'hi manipulen.

Aquesta vegada el vent ha bufat a favor dels veïns de Vila-seca, i la propera?

Reus, 09 de desembre de 2003
Mira també:
http://novaweb.gepec.org
Sindicato Sindicat