Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
La CAL anuncia un gran acte en defensa del català
04 des 2003
La CAL anuncia un gran acte en defensa del català
fossar.jpg
En els darrers dies hem assistit a unes quantes polèmiques sobre la unitat de la llengua catalana i sobre el seu marc legal. En són exemples, la intenció del Ministeri de Cultura espanyol de separar l'ensenyament del català i del valencià a les escoles oficials d'idiomes de l'estat, que ha estat durament criticada per nombroses entitats com ACPV, l'IIFV o l'IEC. Enfront d'aquest clima de continus atacs contra el català, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) fa aquest migdia, a l'Ateneu Barcelonès, la presentació de l'acte 'Pel futur del català: única llengua oficial', que es farà a les Cotxeres de Sants de Barcelona el 20 de desembre vinent. En el marc d'aquesta roda de premsa, també es farà públic el manifest.
L'acte començarà amb els parlaments de cinc persones destacades del món de la cultura i la sociolingüística del país: Aureli Argemí, Bernat Joan i Marí, Salvador Cardús, Tibert Dídac Stegmann i Víctor Alexandre. A continuació es projectarà un audiovisual produït per la CAL que s'estructura en cinc apartats: el desemparament i la persecució política del català per part dels estats francès i espanyol, les normalitzacions reeixides a l'Europa del segle XX, la llengua com a eina de cohesió social i nacional, la sobirania sociolingüística com a marc legal propi del català i l'estratègia del bilingüísme com a via de postergació i anorreament del català. L'acte es clourà amb un recital poètic en homenatge a Miquel Martí i Pol amb Meritxell Nus, Núria Agulló i Carme Sansa; la paròdia reial de l'actor Toni Albà i el concert del grup Al Tall.

Comentaris

Re: La CAL anuncia un gran acte en defensa del català
05 des 2003
Obra Cultural Balear acusa el Govern central de "trencar la unitat de la llengua catalana" amb les classes de valencià
05/12/2003 19:38



L''Obra Cultural Balear (OCB) ha exigit avui al Govern central que abandoni el seu "projecte per trencar la unitat de la llengua catalana" per la incorporació del valencià a les Escoles Oficials d''Idiomes, que l''organització considera una "deformació de la realitat".

Segons l''OCB, la decisió del Govern contribueix a dificultar l''ús social del català, i demana a l''Executiu que abandoni la seva "actitud d''enfrontament constant" i respecti la pluralitat de llengües i cultures de l''Estat espanyol.

Representants de l''Obra Cultural Balear han manifestat que la distinció entre català i valencià no té cap rigor científic, i han opinat que la creació de cursos de valencià a les escoles oficials serà un acte basat en criteris polítics i no en raonaments filològics i pedagògics.

En aquest sentit, han acusat la ministra Pilar del Castillo d''haver posat en dubte la "persecució i la repressió històrica" de la llengua catalana, i han comparat l''actitud del Govern amb la pretensió de considerar que el castellà i l''espanyol són dos idiomes diferents.
Sindicat Terrassa