Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran cursos de valencià com a idioma diferenciat del català
04 des 2003
Les Escoles Oficials d'Idiomes faran cursos de «llengua valenciana»
Un reial decret del Ministeri d'Educació n'equipara el títol al de català, gallec i euskera


B.P./AGÈNGIES.Palma.
Les Escoles Oficials d'Idiomes de tot l'Estat hauran d'oferir cursos de valencià com a idioma diferenciat del català. El Ministeri d'Educació prepara una reial decret que reconeix el títol de valencià i que l'homologa als de català, euskera i gallec. L'acord fou aprovat per unanimitat en la Comissió d'Ordenació Acadèmica, on estan representades les conselleries d'Educació de totes les comunitats autònomes. Així, a partir del curs que ve l'assignatura de valencià s'haurà d'impartir a les Escoles Oficials d'Idiomes.

Diari de Balears intentà ahir obtenir la posició que s'havia adoptat per part de la Conselleria d'Educació, però fonts d'aquesta explicaren que la posició del departament s'explicaria avui. El Partit Popular de les Illes Balears afirma que no posa en qüestió la unitat de la llengua catalana. L'Institut d'Estudis Catalans (IEC) denuncià ahir el que considera un «atac contra la unitat de la llengua catalana» per part del Ministeri d'Educació i Cultura.

Davant la notícia de la incorporació del valencià a les Escoles Oficials d'Idiomes, el secretari general de l'IEC, Salvador Alegret, assegurà que, amb aquesta determinació, el Govern «desacredita l'educació, la cultura i a si mateix, ja que posa els arguments polítics per davant dels científics, històrics i culturals».

L'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i el Sindicat de Treballadors de l'Ensenyament del País Valencià també s'han manifestat en contra de la mesura, ja que consideren que valencià i català són una mateixa llengua. L'Institut de Filologia demanà un acord del màxim rang institucional que resolgui la qüestió del nom de la llengua.


publicat a Diari de Balears digital, 4 des 200

Comentaris

Re: Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran cursos de valencià com a idioma diferenciat del català
04 des 2003
> En els darrers dies hem assistit a unes quantes polèmiques sobre la unitat de la llengua catalana i sobre el seu marc legal. En són exemples, la intenció del Ministeri de Cultura espanyol de separar l'ensenyament del català i del valencià a les escoles oficials d'idiomes de l'estat, que ha estat durament criticada per nombroses entitats com ACPV, l'IIFV o l'IEC. Enfront d'aquest clima de continus atacs contra el català, la Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL) fa aquest migdia, a l'Ateneu Barcelonès, la presentació de l'acte 'Pel futur del català: única llengua oficial', que es farà a les Cotxeres de Sants de Barcelona el 20 de desembre vinent. En el marc d'aquesta roda de premsa, també es farà públic el manifest.
L'acte començarà amb els parlaments de cinc persones destacades del món de la cultura i la sociolingüística del país: Aureli Argemí, Bernat Joan i Marí, Salvador Cardús, Tibert Dídac Stegmann i Víctor Alexandre. A continuació es projectarà un audiovisual produït per la CAL que s'estructura en cinc apartats: el desemparament i la persecució política del català per part dels estats francès i espanyol, les normalitzacions reeixides a l'Europa del segle XX, la llengua com a eina de cohesió social i nacional, la sobirania sociolingüística com a marc legal propi del català i l'estratègia del bilingüísme com a via de postergació i anorreament del català. L'acte es clourà amb un recital poètic en homenatge a Miquel Martí i Pol amb Meritxell Nus, Núria Agulló i Carme Sansa; la paròdia reial de l'actor Toni Albà i el concert del grup Al Tall.
Re: Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran cursos de valencià com a idioma diferenciat del català
04 des 2003
La rabia em crema...

CAP AGRESSIO SENSE RESPOSTA.
NO CREIEU Q ELS JOVES(inclus els compromesos) ENS ESTEM ABURGESANT MASSA??
FEM-LOS FORA!!
Re: Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran cursos de valencià com a idioma diferenciat del català
04 des 2003
Si fan això, hauriem de fer una campanya per demanar que l'andalús, el peruà, l'argentí, el xilé, el cubà... i totes aquests dialectes del castellà, també estiguin representats com a llengües diferents a l'escola oficial d'idiomes.
Re: Les Escoles Oficials d'Idiomes oferiran cursos de valencià com a idioma diferenciat del català
04 des 2003
La Mesa per l''Ensenyament en Valencià va denunciar hui que el reial decret que prepara el Ministeri d''Educació i Ciència perquè a les escoles oficials d''idiomes s''impartisca una titulació de valencià diferent de la de català "no té justificació científica" i va assenyalar que és una "lamentable manipulació" utilitzar la "doble denominació de valencià i català que rep nostra llengua". Sobre això, va demandar que l''"equivalència" entre els dos noms s''assumisca com "un fet normal".

En esta línia, l''organisme va proposar, a través d''un comunicat, que la unitat de la llengua "quede explícitament regulada en la normativa legal del més alt rang i deixe, per tant, de ser motiu d''utilització partidista amb menyscapte de la mateixa llengua i dels ciutadans que la tenen com a pròpia".

Així mateix, va demanar que, en lloc d''"encoratjar periòdicament el debat lingüístic només pel costat de la divisió i del nom, es dediquen tots els esforços a aconseguir el ple ús de la llengua, començant pels àmbits en els quals, tant l''Estat com la Generalitat, tenen plena responsabilitat".

La Mesa per l''Ensenyament és un moviment social integrat pels sindicats CCOO, STEPV i UGT, Escola Valenciana-Federació d''Associacions per la Llengua, l''Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana, la Confederació de Pares i Mares Gonçal Anaya, la Plataforma d''Estudiants per la Llengua, professorat d''educació primària i secundària i professorat i personal d''administració i servicis de les universitats valencianes.

En el seu comunicat, l''organisme considera que és una "lamentable manipulació" utilitzar la "doble denominació" de valencià i català que rep "la nostra llengua en els estatuts d''autonomia dels diferents territoris per a trencar la unitat idiomàtica" i afegix que una mesura com la que es proposa "entra en oberta contradicció amb les titulacions acadèmiques reconegudes pel propi Estat".

Així, la Mesa per l''Ensenyament recorda que només "hi ha una llicenciatura de Filologia Catalana, de la qual és equivalent o homologada l''antiga Filologia Hispànica (secció valencià)".

A més, el títol de valencià impartit en les escoles oficials d''idiomes valencianes i el de català que s''impartix a la resta de l''Estat "s''han homologat fins ara en les dos direccions, és dir, el títol de valencià pel de català i al revés", assenyala el comunicat.

L''organisme recalca que, al costat de la denominació de valencià, el nom de català "ha estat aplicat a la llengua per valencians i no valencians des del segle XIV --quan les llengües romàniques comencen a tindre nom-- fins a l''actualitat". D''esta manera, la Mesa per l''Ensenyament reclama que s''assumisca amb "absoluta normalitat este fet i no s''oculte, tergiverse ni s''utilitze per a l''enfrontament social o la divisió de la llengua".

CASTELLA I ESPANYOL

Les mateixes fonts van assenyalar que el reial decret per diferenciar les titulacions de valencià i català en les escoles oficials de idiomes, "presentat amb el pretext dels noms oficials, no té cap justificació científica" i van apuntar que és "com si algú pretenguera que castellà (única denominació recollida en la Constitució) i espanyol (com es denomina en les escoles oficials d''idiomes) són dos idiomes diferents, ja que els noms són també oficialment diferents".

L''entitat cívica també considera que si esta iniciativa es portara a terme "resultaria encara més deplorable en la mesura en què es tracta d''institucions públiques, com l''Estat espanyol i la Generalitat Valenciana, encarregades de vetlar per un ben públic tan valuós com la llengua pròpia i oficial, que les administracions estatal i valenciana tenen l''obligació constitucional i estatutària de defensar, promoure i usar", mandats que, segons la Mesa per l''Ensenyament, "només complixen ocasionalment".

L''organisme va manifestar que les dos denominacions són "absolutament compatibles des del punt de vista de la filologia i de la història, i també des del punt de vista de la legalitat més estricta". Així, una sentència del Tribunal Constitucional espanyol, de 21 d''abril del 1997, "confirma que són plenament constitucionals tant la denominació acadèmica, llengua catalana, com la recollida en l''Estatut d''Autonomia, valencià", van assenyalar les mateixes fonts.

Per tot això, la Mesa per l''Ensenyament en Valencià va proposar que, "per coherència amb els criteris històrics, filològics i legals" i, sobretot, per a complir el mandat constitucional i estatutari de "promoció de les llengües de l''Estat", l''Estat espanyol i la Generalitat Valenciana "assumisquen com un fet normal i propi la unitat de la llengua catalana i l''equivalència dels dos denominacions de català i valencià", assenyala el comunicat.

Per la seua part, l''Associació d''Escriptors en Llengua Catalana va manifestar el seu "rebuig absolut i total" a la mesura prevista pel Ministeri de Cultura i Educació i va condemnar "este nou pas del Partit Popular en l''intent secessionista contra la llengua catalana".
Quan els polítics juguen a ser filòlegs
11 nov 2004
Quan el polítics juguen a ser filòlegs
Des de sempre, els valencians hem tingut fama de ser uns "meninfots" i, potser per això, l'actual Govern de la Generalitat Valenciana obre tant la boca quan parla en nom de tots els valencians per a immiscir-se en disquisicions pròpies de disciplines molt allunyades de la política, en una disbauxa de declaracions incoherents que no solament insulten la nostra idiosincràsia i la nostra formació cultural, sinó que també ofenen els grans tribunals de l'Estat Espanyol i tot un sector de professionals de l'ensenyament que, més d'una vegada, han estat marginats de les oposicions.

En realitat amb una sentència del Tribunal Constitucional i dues sentènciesde la secció segona del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià en contra, el ministre Moratinos i el president Camps ho haurien de tenir molt difícil per a tirar endavant la proposta de segregació lingüísta, però som a València i, malauradament, ací, l'aristocràcia valenciana sempre ha fet mostra d'una gran perícia a fer possibles moltes coses que en altres indrets d'Europa haurien pertangut al surrealisme més pur. La qüestió és ben senzilla: per no esdevenir un "meninfot" només hi ha un camí: la reacció assossegada i reiterativa davant qualsevol ingerència o agressió envers la nostra llengua. I aquest és el vertader motiu de la nostra missiva. Un grup d'estudiants i professors hem redactat unes quantes cartes per a enviar, mitjançant internet, a diverses instàncies de la Unió Europea,al president del Tribunal Constitucional, al president del Govern i al ministre Moratinos, entre altres. Hem fet la prova i hi arriben. Si voleu col·laborar amb nosaltres, només n'heu d'omplir els buits i adaptar les cartes a la vostra informació personal.

Ajudeu-nos a dir-hi la nostra! Ajudeu-nos a fer pressió perquè el "nuevo talante" del nou govern socialista incloga el respecte a les decisions del poder judicial i perquè el coneixement i els estudis filològics eclipsen de totes totes l'enterqueria costumista que ignora les raons cientificohistòriques i s'aferra a una lamentable ambigüitat del nostre Estatut d'Autonomia. Només mitjançant el constant esforç per la cultura esdevindrem una societat veritablement lliure, sense prejudicis socials ni recels geograficopolítics.

Toni Rovira
http://es.geocities.com/reialdecret
Estudiants per la llengua - EOI València
Sindicat Terrassa