Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
El "Pla delta" arriba a la Fiscalia
01 des 2003
AENA FA DESAPARÈIXER L’ÚLTIMA ZONA ON ES REPRODUEIX
L’ARPELLA AL DELTA DEL LLOBREGAT.
DEPANA DENUNCIA A LâAEROPORT DE BARCELONA PER LA DESTRUCCIÃ DâUNA ZONA HUMIDA.

AENA ha començat una obra vital pel futur de lâaeroport, la construcció dâun parquing gegantí pels vehicles que tindran accés a la nova terminal situada entre mig de es pistes, just sobre el lloc que des de fa anys ocupa lâúnic niu dâarpella que existeix al litoral català al sud del Aiguamolls de lâEmpordà.

Lâarpella, àliga de mida mitjana típica de les zones humides, es situa al punt més alt de la piràmide ecològica de les maresmes mediterrànies. La seva presència constitueix un indicador de la qualitat del medi ambient. Es tracta dâuna espècie molt sensible a les alteracions ambientals, raó per la qual lâespècie ha desaparegut de la major part de les zones humides del nostre país, ha desaparegut fins i tot com a nidificant al Delta del Ebre. Es tracta dâuna espècie amenaçada dâextinció protegida per la Directiva dâAus i per la legislació estatal.

El Govern central, amb el vist i plau del Govern de la Generalitat consenteix

que lâAeroport de Barcelona destrueixi una valuosa zona humida, que veritablement es vital per aquesta espècie. Amb aquest fet es permet una agressió que ni a Catalunya ni a Espanya, no es produïen des de la reinstauració de la democràcia, només són comparables a les dessecacions de zones humides que durant el franquisme es van realitzar al llarg de les dècades dels cinquanta i seixanta, amb la diferència que aleshores aquestes zones no disposaven de cap mena de protecció.

Les últimes zones humides de Catalunya esperen amb ansietat que el nou govern que surti dels resultats de les eleccions, incloguí dintre de les seves prioritats fer complir les lleis aprovades pel Parlament de Catalunya, com es el cas de la Llei dâEspais Naturals, i la faci complir sempre amb idèntic rigor, no adequant-la en funció dâinteressos polítics o especulatius circumstancials.

Donades les característiques naturals, els hàbitats afectats i les espècies dâanimals que viuen en la zona anomenada âEl Pas de les Vaquesâ?, la nostra entitat considera que la destrucció dâaquesta àrea es constitutiva dâun delicte contra el medi ambient, tipificat en el Art. 325 del Codi Penal, motiu pel qual, ens veien en la obligació de posar en coneixement dels fets a la Fiscalia de Medi Ambient i a la Policia Judicial, amb el objectiu que puguin dur a terme, si ho creuen convenient, les investigacions oportunes, La mateixa informació serà tramesa a la Comissió Europea, donat que es tracta dâuna espècie protegida per la Directiva dâAus i situada dintre dâun espai a protegir en aplicació de la mateixa Directiva.

Comentaris

Piqué i la apología del terrorisme contra el medi ambient.
01 des 2003
En el Código Penal actualmente vigente, llamado "de la democracia", encontramos los Artículo 325 y 330, donde se definen claramente los actos que se consideran como delitos ecológicos y contra el medio ambiente. Dentro de las actuaciones así definidas, queda claramente expuesto que la destrucción física de zonas húmedas, espacios naturales específicamente protegidos -especialmente si estos disponen de niveles de protección en la UE como es el caso de las Zonas ZEPA (Zonas de Espacial Protección de Aves)- serán considerados como delitos ecológicos contra el medio ambiente y contra la sociedad que ha desarrollado y aprobado estos articulados.
La nueva propuesta planteada por el Sr. Piqué para una futura ampliación del aeropuerto de Barcelona, con dos nuevas pistas en terrenos ganados al mar y con una nueva terminal sobre la reserva natural de la Ricarda, supone la desaparición de centenares de hectáreas de zonas húmedas, la destrucción de las Reservas Naturales de la Ricarda-Cal Arana y las playas del Delta del Llobregat, la descatalogación de las Zonas ZEPAs, y por último el final de la construcción del âGUETOâ? del casco urbano del Prat del Llobregat.
Los planteamientos del Sr. Piqué actualmente no están definidos como delito, pero recuerdan mucho aquella frase de âunos apuntan y otros disparanâ?. Creo que debiera introducirse en el Código Penal la figura de la apología del terrorismo contra el medio ambiente, para que no puedan quedar impunes declaraciones o propuestas como la planteada por este señor y sus representados.
el Pla delta seca els aiguamolls del delta del Llobregat
01 des 2003
-L'estiu d'aquest any s'està convertint en un dels estius menys plujosos dels últims 30 anys, la absència de precipitacions ha estat total en els darrers dos mesos.

Durant aquest estiu s'han assolit nivells històrics mínims d'aigua a les llacunes del Delta, s'han eixugat les maresmes i l'aqüífer superficial es troba per sota dels seus nivells més baixos. Tot això està provocant un greu impacte mediambiental sobre les espècies animals i vegetals de les zones humides protegides, amb greus conseqüències i impacte imprevisible. Les administracions, que en teoria haurien de vetllar per la conservació d'aquestes zones humides, justifiquen aquesta sobtada davallada dels nivells hídrics en l'absència de pluja a la zona.

Els períodes de sequera a la mediterrània són cíclics. Potser aquest estiu s'està manifestant com molt sec, però l'hivern ha estat molt plujós. Altres vegades, com al principi dels anys noranta, les sequeres havien arribat a durar més de dos anys seguits sense que això provoqués cap variació significativa dels nivells piezomètrics del aigua de les llacunes o del aqüífer. És a dir, malgrat les fortes sequeres estivals que s'han produït al llarg de la història, durant l'estiu el volum i les característiques del aigua s'han mantingut d'una forma molt constant.
Des dels anys 60 hi ha estudis de la dinàmica de funcionament del aqüífer superficial del Delta del Llobregat, i els hidròlecs saben perfectament que el nivell de l'aigua a l'aqüífer durant l'estiu es manté gràcies al regadiu de les terres de conreu. A l'estiu es produeix un model de distribució del aigua a l'aqüífer mitjançant el qual els volums més importants d'aigua es troben just al mig del Delta produint el que es denomina "Domo" central del Delta, que correspon a la zona més conreada. Per dintre del aqüífers l'aigua circula cap a les àrees hídricament més deprimides, regulant d'una forma acurada el volum total d'aigua. En els últims deu anys, la reducció de les terres de conreu al Delta ha estat espectacular, entre la A-16 i la C-30 han desaparegut o estan a punt de fer-ho més de 500 he. El Pla Delta ha eliminat fins ara unes 850 he,justament les més properes a les Reserves Naturals i que feien de coixí deles mateixes.

En conclusió, per nosaltres, la dessecació de les llacunes i les maresmes del Delta, així con la alteració i salinització dels hàbitats naturals, són conseqüència directa de la bogeria "desarrollista" i la especulació galopant que s'ha apoderat del Delta els últims anys. Poc interès desperta actualment el estat dels últims espais naturals del Delta, però la seva desaparició i la dels camps de conreu adjacents aviat tindrà altres conseqüències de les que malauradament es parlarà molt. El efecte coixí d'aquests espais serveix tant per les sequeres com per les pluges torrencials, laminant l'aigua, infiltrant-la a l'aqüífer i actuant de gegantines basses de retenció. Desprès de la sequera les pluges tornaran, i en lloc de sols argilosos trobaran ciment, en lloc d'àrees deprimides trobaran zones elevades. Potser a partir d'ara les àrees més deprimides passin a ser els antics barris urbans que es troben per sota de la cota mitjana a la que actualment s'està edificant a tot el Delta.
Alguns enllaços entorn al Delta del Llobregat
01 des 2003
http://www.depana.org/
-Web de l'organització DEPANA amb algunes noticies relacionades amb la problematica derivada de les actuacions del anomenat "Pla delta"

http://www.amics21.com/lacaralletja/
-Recull del Butlletí electrònic "La cara lletja del delta de Llobregat" que van finals del 2001 fins al 12 de Juny del 2002

http://usuarios.lycos.es/alaguait/
-noticies aparegudes al núm 3 del Butlletí de contrainformació pratenc "a l'aguait" corresponens al 2n trimestre del 2002
Re: El
02 des 2003
Afegeixo diferents mails dels que s'anomenen "d'esquerres i ecologistes" i estan permeten l'ecocidi del Delta del Llobregat des de l'ajuntament del poble:

Hipocresia del Prat: elprat ARROBA ic-v.org
Hipocresia a BCN: bacn ARROBA ic-v.org
revista de l'ajuntament Prat: revista ARROBA aj-elprat.es

No contents amb haver talat 20.000 pins de la pineda litoral, una deforestació irreversible, ara els d'AENA ataquen la pineda de la zona de La Ricarda per que els avions "no es poden enlairar amb seguretat". Sota l'eufemisme "control d'alçada de la pineda" l'ajuntament d'iniciativa afirma: "Lamentablement, part de la pineda litoral de El Prat es troba per sobre d'aquest pla (de seguretat en alçada), pel que SERà NECESSARI TALAR ELS PINS QUE REBASSIN ELS L�MITS".

Portem 20.000 pins talats, actualment parlen de talar una nova zona natural de moltes hectàrees i nombrosos pins més. En una entrevista a Manuel Pascual, director de l'area de camp de vol d'AENA afirma: "La ampliación del campo de vuelo, que comprende entre otras actuaciones la construcción de la tercera pista, obliga a realizar actuaciones de TALA CONTROLADA recogidas en la DECLARACIÃN DE IMPACTO AMBIENTAL, y cuyo objetivo es garantizar la seguridad de las operaciones aeronaúticas y al mismo tiempo EL RESPETO POR EL MEDIO AMBIENTE."

Així es destrossa un Delta, parlant de respecte al medi ambient mentres es talen hectarees de pinedes, tot estipulat i permès per la SEGURETAT, bonic argument que serveix per envair països, deforestar deltes o enviar a qualsevol a la presó. Tot per la seguretat i la declaració d'impacte ambiental ( o dels impactats del nostre ambient).

No són ni d'esquerres ni ecologistes, quan entrin al govern (si entren) veure-ho com d'aquest tema no volen parlar, nosaltres insistirem.
Fora hipòcrites.
Tejedor talat el cap.
Sindicat Terrassa