Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
SUSPESA LA VISTA ORAL DEL JUDICI PEL DESALLOTJAMENT DEL KORK III
29 nov 2003
El dilluns 24 de novembre va començar als jutjats de Terrassa el judici contra les persones detingudes durant el desallotjament del Kasal Okupat Revolucionari i Kombatiu (KORK III). El desallotjament sâhavia produit el 17 de juny de lâany 1999, just després dâunes eleccions municipals. Tot i que lâordre de desajotmanet havia estat signada el 31 de maig del mateix any, sembla ser que les autoritats judicials, junt amb la Delegació del Govern (aleshores presidida per la J. García Valdecasas) i lâAjuntament van preferir endarrerirla per garantir la âpau socialâ? durant els darrers dies de la campanya electoral de les eleccions municipals que sâhavien de fer el 13 de juny. Aquest fet mostra un cop més la complicitat i coordinació de les institucions a lâhora dâaplicar mesures polèmiques i impopulars, com la que suposava el desallotjament dâun centre social a Terrassa i la detenció dâuna gran quantitat de persones militants dels moviments socials de la ciutat.

El judici es va fer en un context de forta expectació. El dissabte anterior més de 300 persones sâhavien manifestat pel centre de Terrassa. En els darrers mesos sâhavien recollit més de 2000 signatures de suport. Organitzacions polítiques (inclouent algunes amb representació institucional com ICV-EuiA i ERC) i els sindicals CCOO, CGT i CNT havien fet públic el seu suport a les encausades, a les tasques fetes pel moviment okupa i el rebuig al procés judicial.

A les 9:30 h. lâAssemblea de Detingudes/ts del KORK III i Solidaritat Anti-repressiva de Terrassa van començar, amb un esmorzar popular, els actes de solidaritat (xerrades, cursos, etc. ) que a fora del jutjat havien dâacompanyar el judici durant els dos dies que sâhavia programat que duraria. Mentrestant, un fort desplegament dâunitats de la UIP de la Policia Nacional amb una actitud prepotent van intimidar a fora i dins dels jutjats a la gent. De fet, la presència dâantiavalots, visible des del carrer, va alterar completament el funcionament de lâedifici principal dels jutjats i va crear un clima de tensió i represió que recordava el dâalguns judicis polítics del final de la dictadura franquista. Fins i tot, els i les encausades es van trobar amb la sorpresa que a la sala de la vista quan van entrar hi havia 4 policies de paisà de la brigada dâinformació de la Policia Nacional.

Durant les prèvies del judici els 26 advocats/des defensors van deixar palès el munt dâirregularitats que acompanyaven el procés. Algunes âproves clauâ? de lâacusació no havien estat en custodia judicial i, per tant, durant la fase dâinstrucció no havien pogut ser consultades per les advocades/ats de la defensa. A aquesta greu deficiència se li sumava la sospita de que algunes dâelles hagin pogut ser manipulades per la pròpia Policia, que durant els 4 anys i mig posteriors al desallotjament no les havien entregat en cap moment al jutjat dâinstrucció. Dâaltres, com un peritatge dels suposats âdanysâ? es basaven només amb un reconeixement dâunes factures que el pèrit judicial no va contrastar en cap moment reconeixent els objectes que la Policia deia que havian patit aquests âdanysâ? ni tampoc havien passat el tràmit de âcontradiccióâ?. A més a més, existia una greu irregularitat en la fase dâinstrucció, ja que lâauto dâobertura de judici oral no reflectia els càrrecs que finalment sâimputaven a les persones detingudes, deixant-les un altre cop en un greu estat dâindefensió. Davant de totes aquestes il·legalitats, i a fi dâevitar dâarxivar el cas per falta de proves, el jutge va optar per anular la vista oral i retornar el cas al jutjat dâinstrucció.

En definitiva, el judici sâha aplaçat un cop més. Ara, lâaplaçament és una victòria parcial de les i els encausats ja que així eviten una flagrant vulneració de drets. Sâha evitat així un judici que, viciat des del principi, hauria estat poca cosa més que una farsa amb el final anunciat de fortes condemnes penals. No obstant, el judici continua i es mantenen els 5 càrrecs penals que sumen, en total, sol·licituds de 5 anys de presó i multes per a totes les persones acusades. El jutge, que fa anys era el secretrari del jutge militar de Barcelona tristement famós per empresonar preventivament sota jurisdiccó militar a finals dels 1980s i principis dels 1990s a tots els insubmisos, hauria pogut decidir arxivar el procediment davant totes les irregularitats i vicis existents. De fet, seguint la seva fama de âlegalistaâ? així ho hauria dâhaver fet. No obstant, el que hagi optat per mantenir obert el procés fins i tot coneguent abans de la vista del dilluns les irregularitats és una clara mostra de la voluntat política dâaplicar un âcàstig exemplarâ? al moviment okupa de la nostra ciutat.
Sindicat Terrassa