Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : dones
MANIFEST DE LES DONES DEL FSE 2003
27 nov 2003
MANIFEST DE LES DONES DEL FSE 2003
<b>Adoptat com a conclusió de l’Assemblea Europea
del 12 de Novembre de 2003<7>
MANIFEST DE LES DONES
adoptat com a conclusió de l’Assemblea Europea
del 12 de Novembre de 2003
Amb les dones, per una altra Europa:
- una Europa de les llibertats, de la igualtat entre homes i dones,
- una Europa dels drets socials i econòmics per a totes i tots,
- una Europa solidària, pacifista i desmilitaritzada.

Vingudes de tot Europa i també d’altres continents, més de 3.000 dones reunides el 12 de Novembre a Bobigny (París) han debatut de llurs condicions de vida, han intercanviat llurs experiències de lluites i de resistències. Ens rebel·lem contra l’Europa masclista, sexista, patriarcal i discriminatòria.

Denunciem el tractat constitucional:

· Ignora la igualtat entre homes i dones; el tractat constitucional ha de reconèixer aquesta igualtat com un valor identitari.
· Facilita una ofensiva que pretén introduir l’heretatge cristià, quan aquest s’ha vist justament afeblit en el decurs del darrer segle. El que hi ha en joc és el conjunt de les conquestes assolides per les dones pel que fa a les llibertats, i concretament pel que fa al dret de triar, de divorciar-se, de treballar…Cedir davant d’aquestes pressions enfortiria la influència del patriarcat.
· Institueix solemnement les posicions lliberals fonamentades en “el respecte d’una economia de mercat on la competència és lliure�. Això vol dir la desaparició de l’Estat del benestar i el qüestionament dels serveis públics.
· Pretén desenvolupar una política de defensa comuna en estreta col·laboració amb l’OTAN, la qual cosa arrossegarà encara més els Estats de la Unió Europea cap una política militarista.

Ens pronunciem contra:

· L’Europa fortificada dels acords de Schengen que, mitjançant opcions de seguretat, prohibeix la circulació de les persones i duu a terme una política que penalitza, exclou i condemna a la clandestinitat els immigrants i, particularment, les dones.
· Una Europa que, mitjançant les polítiques neoliberals, empobreix cada cop més les dones, accentua les desigualtats professionals, el temps parcial imposat i els acomiadaments, i on les pensions de les dones són d’allò més baix…quan no són senzillament inexistents.
· Una Europa que calla sobre les violències que pateixen les dones, la mercantilització de llur cos i l’esclavatge modern.
· Una Europa que intervé o dóna suport a les guerres que es fan arreu del món.
Nosaltres, dones reunides aquest 12 de Novembre a l’inici del Fòrum Social, afirmem que una altra Europa és possible.
- Una Europa de la pau, desmilitaritzada i que rebutgi la guerra com a solució dels conflictes internacionals.
- Una Europa dels drets humans, econòmics i socials.
- Una Europa que desenvolupi el conjunt dels serveis públics, i particularment els serveis a les persones que assumeixen majoritàriament les dones.
- Una Europa on les dones facin sentir la seva veu i participin, sobre un peu d’igualtat, en la presa de totes les decisions.
- Una Europa de la lliure circulació de les persones que reconegui la plena ciutadania a qualsevol persona que visqui en el seu territori.
- Una Europa on les dones disposin lliurement de llur cos: avortament i contracepció lliures i gratuïts.
- Una Europa que respecti l’orientació sexual.
- Una Europa laica que s’oposi a l’ascens dels integrismes religiosos i que garanteixi l’aplicació i el progrés dels drets fonamentals i humans de les dones.
- Una Europa que garanteixi el dret a un treball i a un salari dignes, aturant les polítiques que acompanyen el temps parcial.
Per tal de realitzar aquesta Europa, proposem el desenvolupament de campanyes sobre els temes definits pels sis tallers.

DONES IMMIGRANTS. PROTAGONISTES D’UNA ALTRA EUROPA.

· Visibilitat i valoració de les accions de les dones immigrades en els països d’acollida.
· Informació i sensibilització sobre la diversitat cultural en termes de ciutadania des de la infantesa.
· Lliure circulació de totes i tots.
· Aplicació de la llei del país de residència en matèria de legislació del treball.
· Reconeixement de la qualificació de les dones immigrades.

TREBALL, PRECARIETAT, POBRESA.

· Igualtat real dels drets laborals, lluita contra totes les discriminacions professionals.
· Augment dels mínims socials, atribució de les prestacions socials als individus - i no pas en funció de la situació familiar.
· Desenvolupament de les formes col·lectives de guarderia d’infants.
DONES I GUERRES

· Modificació de l’article 1 de la Constitució Europea per una Europa contra la guerra, desmilitaritzada i desnuclearitzada.
· Madrinatge de les presoneres i detingudes palestines.
· Aquesta reivindicació ha de formar part del projecte altermundialista.
· Construir una xarxa permanent de lluita, informació, discussió, solidaritat i de vigilància comunes.


VIOLÈNCIES DE GÈNERE

· Com demanem que la igualtat home/dona sigui inscrita com a valor en el tractat constitucional d’Europa, això implica que la lluita contra les violències de gènere sigui inscrita també com una política pública de ple dret.
· Reivindiquem una harmonització de les legislacions nacionals de lluita contra les violències de gènere sobre la base de les més avançades per la posada en marxa de les directives europees.
· Els Estats són responsables de la no aplicació de les lleis i de les conseqüències molt greus per a les víctimes, el que significa que els Estats poden ser processats.
· Els Estats han de dotar-se de manera urgent de pressupostos nacionals per la concretització de les lleis adoptades.
· Per popularitzar la lluita contra les violències de gènere, proposem que el 25 de Novembre de 2004, Dia Internacional contra les violències de gènere, sigui recolzat pels moviments socials de tots els països europeus.
· Proposem organitzar una campanya europea per un món sense prostitució, ni esclavatge, a l’ocasió dels Jocs Olímpics d’Atenes - Juny de 2004 -, on la Municipalitat ha decidit organitzar i enfortir la prostitució en tots els hotels de la ciutat.


DONES I PODER
· Demanem que els textos sobre la igualtat entre homes i dones siguin uns imperatius que reclamin lleis coercitives a nivell europeu.
· Demanem que les associacions femenines i feministes que tenen actualment un estatut consultiu a les institucions europees i nacionals siguin reconegudes com a veritables partenaris per a la societat.
· Exigim la paritat efectiva en els països que tenen una llei en aquest sentit, i reivindiquem la paritat en totes les instàncies europees i nacionals que tenen membres anomenats o elegits, tant si aquestes estructures són de caire consultiu com si es tracta d’instàncies decisòries.
Aquestes campanyes s’inscriuen en les lluites dutes a terme pel conjunt dels moviments socials per una Europa dels drets socials i de la igualtat.

Les lluites i les reivindicacions de les dones no representen quelcom “d’específic�, tot el contrari, són al bell mig de les lluites contra la mundialització liberal.
- Perquè concerneixen al conjunt de les dones com dels homes.
- Perquè qüestionen les bases mateixes de l’organització patriarcal i capitalista.
Nosaltres, dones reunides avui, reafirmem la nostra solidaritat amb totes les lluites de les dones en el món.

París, 12 de Novembre de 2004

(Traduït per la Vocalia de Dones de l’AViV de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona).
Mira també:
http://www.kaosenlared.net
Sindicato Sindicat