Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Els alumnes no catalanoparlants superen per primera cop als catalanoparlants, als cursos de normalització
23 nov 2003
Més de la meitat dels alumnes que s’han inscrit als cursos de català per a adults del Consorci per la Normalització Lingüística que es fan a Vilafranca no són catalanoparlants; majoritàriament són persones que fa poc que viuen a Catalunya i, per tant, han de seguir cursos inicials de comprensió de la llengua.
cop_ull_gran.jpg
Entre els mesos d’octubre i novembre de 2003 s’han obert 15 cursos presencials, que duraran 4 mesos, i 6 es fan a distància, la qual cosa suposa un total de 364 persones inscrites als cursos de català que ofereix el Servei Local de Català de Vilafranca i el Servei Comarcal de l’Alt Penedès, adscrits al Centre de Normalització Lingüística Alt Penedès-Garraf (Consorci per a la Normalització Lingüística). Si comparem aquesta dada amb el nombre d’alumnes inscrits el mes de febrer passat (318), podem constatar un augment d’un 14,5% de persones interessades a aprendre català.

Respecte al curs anterior, i arran de l’elevada quantitat de persones nouvingudes que ha demanat d’aprendre català, el nombre d’alumnes inscrits als cursos per a no catalanoparlant ha anat creixent fins a superar la xifra d’alumnes que són catalanoparlants. Així, en el període d’octubre de 2003 a febrer de 2004, 205 persones (el 56,3% dels alumnes) cursen un nivell inicial, bàsic o elemental (per a no catalanoparlants), mentre que en els cursos de nivell intermedi i de suficiència (per a catalanoparlants), presencials i a distància, hi ha 159 inscrits (el 43,7% del total).

De fet, des del període d’inscripció d’octubre de 2002 es comença a observar una tendència a augmentar el nombre dels aprenents entre persones que encara no parlen català. En aquest sentit, a l’octubre del 2002 el nombre d’alumnes inscrits en cursos per a catalanoparlants era lleugerament superior (163 alumnes, el 52,75%) als inscrits en cursos per a no catalanoparlants (146 alumnes, el 47,25%).

Durant el curs 2002-2003, el Servei de Català va oferir diferents cursos intensius, de 20 hores de durada, per tal de donar resposta a la quantitat de persones arribades d’arreu que s’interessaven per aprendre la llengua catalana al llarg del curs. A partir de l’octubre de 2003, tot i que s’havien previst cursos inicials d’aquesta tipologia per al període 2003-2004, s’han hagut de transformar per donar cabuda a una llarga llista d’espera de més de 90 persones interessades a aprendre el català i que s’havien quedat sense curs un cop acabat el període d’inscripció del mes de setembre. S’han pogut obrir tres cursos nous no previstos: dos de nivell bàsic 1 i un de bàsic 2, als quals s’han apuntat 74 persones.

Dels 15 cursos presencials, un parell s’han destinat a un públic concret: les dones magribines. Tot i que el Centre de Normalització Lingüística ja tenia l’experiència dels darrers anys, en aquesta ocasió ha impulsat la signatura d’un conveni entre diferents entitats interessades a alfabetitzar, acollir i atendre aquest col·lectiu. Dins d’aquest projecte compartit, el Servei de Català ha programat dos cursos d’expressió oral, als quals s’han apuntat 30 dones: 20 dones estan inscrites a un nivell inicial i 10 al nivell avançat.

L’evolució dels cursos mostra que de la mateixa manera que cada vegada té més pes la immigració de fora de l’estat, alhora creix l’interès per aprendre la llengua catalana, necessària per poder integrar-se amb normalitat al país. Això ha provocat que cada vegada hi hagi un major nombre d’alumnes no catalanoparlants, que provoca el canvi de tipologia d’alumnes.
Mira també:
http://www.lafura.org
http://www.cupvila.org

Comentaris

Re: Els alumnes no catalanoparlants superen per primera cop als catalanoparlants, als cursos de normalització
25 nov 2003
Tot això em sembla molt bè...pero, em sembla que s'hauria de potenciar el Centre de Normalització Lingüistica de Barna...la meva experiencia personal ès de dos intents de matriculaciò, amb cap exit...i, us ho juro, vaig presentar-me al centre a les 9.00 en punt !!!....Potser que s'hagi d'ampliar l'oferta de corsos ????

a mi em sembla que sì !!!
Sindicat