Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Judici a tres independentistes santsencs
21 nov 2003
Sants.- Al setembre de 2002, van detenir tres independentistes del barri (i un altre de Sant Andreu) sota l'acusació de danyar un caixer a la Rambla de Badal i una suposada conexió amb banda armada que després es va convertir en fum mediàtic.
Un any i mig després els ha arribat un citació de judici, concretament el proper 5 de desembre, però la situació ha canviat força.
Per començar no hi ha ni rastre de cap acusació de "terrorisme" (legalment mai ni va haver), i per aquest fet ja han guanyat dos judicis pel dret de rectificacions a El País i a La Vanguardia, i en queda un tercer pendent amb El Mundo. L'acusació inicial d'incendi s'ha reduit a danys (no n'hi va haver cap aquella nit segons els informes dels bombers) i la policia va a judici sense cap més prova que unes restes de sang trobades a 200 metres de l'entitat sabotejada, que sense demostrar-ho atribueix a un dels acusats, i les acusacions autoinculpatòries davant la policia de dos dels tres acusats (el quart es va presentar ell mateix a jutjats).
Precisament aquestes declaracions són el punt més delicat de tot el cas, ja que els independentistes denuncien haver estat extretes sota maltractaments i tortures, van ser desmentides a la posterior declaració judicial i pel tercer detingut fins i tot davant la propia policia. La denúncia per tortures es troba en fase d'instrucció, després d'un primer arxiu recorregut, i més de 500 persones s'han autoinculpat d'haver danyat el caixer dins la campanya "Si m'haguessin maltractat, jo també m'hagués autoinculpat". Entre els firmants de la campanya es troba Hebe de Bonafini, Martxelo Otamendi i tots els diputats autonòmics d'ERC.
Tot i això s'enfronten a una demanda fiscal de dos anys de presó per a cadascú a més de vuit milions de pessetes entre multes i responsabilitat civil. En protesta per aquestes absurdes peticions han convocat una cercavila a la plaça de Sants el proper dimecres 3 de desembre a les 8 del vespre, una concentració davant dels jutjats del Passeig Lluís Companys el mateix dia dels judici, 5 de desembre, i pel mateix dia a les 7 de la tarda un acte al Casal Independentista de Sants amb parlaments de represaliats de diferents casos i actuacions de cantautors.
Sindicato Sindicat