Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: altres temes
La CUP de Valls valora els primers mesos a l'Ajuntament
20 nov 2003
Valorarem molt positivament l'equilibri que hem sabut trobar amb el treball diari, el treball temàtic de fons i la defensa de la realitat dels Països Catalans. Analitzem un a un els temes que proposa el govern municipal amb una visió crítica però constructiva, anem treballant a fons les qüestions que avui us hem presentat i finalment, treballem i presentem mocions que van més enllà del nostre municipi ja que creiem en els ajuntaments com el primer instrument de reconstrucció nacional dels Països Catalans.

VALORACIÓ DELS PRIMERS MESOS DE LA CANDIDATURA D'UNITAT POPULAR A L'AJUNTAMENT DE VALLS


Presentació de mocions al plenari de l'Ajuntament:

> Projecte museològic de la nostra ciutat: en el plenari del dia 29 de setembre la CUP va presentar una moció proposant el següent: es demanava a l’alcaldessa que iniciés el més aviat possible les gestions davant les diferents administracions que formen part del Consorci del Museu Casteller per fer possible que en el concurs per la redacció del projecte arquitectònic i museològic del Museu Casteller s'inclogui la totalitat de l’espai ocupat per l’antic institut Narcís Oller, per ubicar-hi tot el conjunt museològic de la nostra ciutat. Aquesta moció va ser motivada per les converses mantingudes amb l’equip de govern on es va veure la necessitat de sol·licitar-ho al plenari. Aquest va aprovar la nostra proposta per unanimitat. En el dia d’avui sabem que s’han iniciat els tràmits, tot i això desconeixem l’estat actual de la proposta.

> Política lingüística: aprofitant el pas del Correllengua per la nostra comarca en aquestes dates el Col·lectiu d’Unitat Popular va mostrar la seva preocupació per la situació institucional i social de la llengua catalana. En el mateix plenari es va aprovar per unanimitat la moció on es demanava el foment en l’ús i l'aprenentatge del català a través del compliment de la Llei de política lingüística i el Reglament per l’ús de la llengua catalana aprovat per l’Ajuntament de la nostra ciutat, fent especial incidència en l'aprenentatge de les persones nouvingudes.

> Valls, ciutat antifeixista: arrel de les agressions de signe racista i espanyolista que han tingut lloc últimament al territori dels Països Catalans, la CUP va presentar en el passat ple ordinari una moció demanant la declaració de Valls com a municipi antifeixista. El vot contrari del grup municipal del Partit Popular va impedir l’aprovació unànime d’aquestes propostes.

D’altra banda, informar del posicionament del nostre grup davant les mocions presentades per altres grups municipals en relació al Fòrum de les Cultures i del projecte ITER. Des del Col·lectiu d'Unitat Popular vam denunciar aquest festival d'hipocresia política ja que existeixen incoherències alarmants a l’entorn d’aquest Fòrum, tant des del punt de vista purament especulatiu com pel tracte que es dóna a les temàtiques tractades obviant intencionadament el debat necessari entorn a les nacions sense Estat. Aquesta moció no va ser aprovada encara que l’Ajuntament de la nostra ciutat ja va donar suport a aquesta iniciativa el març passat.
En relació al projecte ITER vam manifestar el nostre rebuig al recolzament de la candidatura de l’Estat Espanyol apostant, en el nostre cas, per la potenciació d'un sistema energètic descentralitzat basat amb les energies renovables.


Temàtiques que estem tractant: en les properes setmanes iniciarem una roda de contactes per presentar les següents propostes als polítics de la nostra ciutat. En aquest últim mes ens hem reunit amb diversos tècnics de l'administració local i, també, amb tècnics d'altres administracions per informar-nos i assessorar-nos per l'elaboració de les següents propostes:

> Pla Local de Joventut: redacció d’avantprojecte del PLJ que té per objectiu principal la fidelització de la població jove a Valls, garantint la seva autonomia com a jove i el seu oci. Aquest pla pretén facilitar l’accés a l’habitatge, la formació i el treball, així com integrar el jovent en els reptes de futur de la nostra ciutat: l’acomodament de la població immigrada i la rehabilitació del Barri Antic.

® Patrimoni natural i etnogràfic: Aquesta iniciativa té com a objectiu principal la preservació i conservació d'aquests elements rellevants no contemplats actualment dins el patrimoni arquitectònic del municipi. La proposta contemplarà, també, mesures actives de conservació d'aquests elements.

> Pla Integral pel Barri Antic: veiem aquest pla com un projecte transversal. Pensem que és molt útil la creació d'una regidoria i l'existència d'una Oficina específica pel Centre Històric per portar la dinamització dels diferents elements que han de formar part d'aquest pla. La majoria de propostes que presentem formen part d'aquest Pla Integral. Proposem aquesta visió transversal per poder abordar millor les diferents temàtiques. Després d'un primer anàlisi de les propostes que té l'equip de govern pel barri ens preocupen diversos aspectes. Ja hem manifestat en diverses comissions la nostra preocupació per les mesures de xoc enfront de la inseguretat del Barri, creiem que hi ha d'haver un treball més preventiu, amb aquestes mesures només desplacem o tapem la situació actual que necessita d'una intervenció decidida. Ens preocupa, també, la validesa jurídica de les modificacions que es proposen del PERI, creiem que s'ha de tenir molta cura en aquest aspecte. En aquests moments treballant els diversos projectes que formen part d'aquest pla integral i esperant la convocatòria de més sessions per la discussió de les mesures proposades per l'equip de govern entorn al Barri Antic.

> Mapa escolar:

Llars d'infants: Creiem important preveure la demanda d’escolars pels anys següents, i per això caldrà la construcció de com a mínim 120 places de llar d’infants. Pel que fa al parc d’infants de la Creu Roja no pensem que sigui una alternativa als projectes educatius duts a terme a les llars d’infants vallenques, sí però com a mesura de xoc per aquest curs escolar 2003/04. Per tant apostem que aquest pàrquing de nens i nenes es transformi a partir del curs següent 2004/05 amb la ludoteca pública. Com a acció prioritària, la CUP segueix apostant per la rehabilitació del Barri antic entenent que cal crear la llar d’infants pública en aquesta zona.

Centres d'educació infantil i primària: no creiem que la massificació a les aules hagi de ser un bon criteri d’actuació o d’aplicació per part de l’Ajuntament, per tant pensem que cal apostar per la construcció d’una nova escola més que doblar una línia ja existent, que segurament serà a l’Eugeni d’Ors, la construcció d'aquesta escola hauria de cenyir-se a la zona de Portal Nou - Mas Clarina, zona de futur creixement de la nostra ciutat. Pel que fa al CEIP Enxaneta estem a l'expectativa del cost que suposarà el projecte de rehabilitació i ampliació, ja vam manifestar la nostra preocupació per aquest tema en una conversa mantinguda amb la regidora d'ensenyament. Creiem que la decisió real ve determinada pel cost que marcarà el projecte que ha determinar la viabilitat de la rehabilitació de l'antic convent del Carme.

Reglament d’ús de les estructures dels Centres Educatius: la CUP va demanar al Consell Escolar Municipal la creació d'aquest reglament per poder regular el servei de consergeria, el manteniment del centres, l'assegurança civil, entre d'altres. Aquesta proposta ve motivada per les necessitats d'espais de les entitats vallenques que vulguin realitzar alguna activitat fora del seu local social o per aquelles entitats que no en posseeixin.

> Pla d’equipaments de la ciutat: La nostra proposta se centra en dos eixos bàsics. El Pla Museològic General de Valls: on ja s'ha començat a treballar gràcies a les propostes de la moció presentada pel nostre grup. El segon eix seria la dinamització del Barri Antic: apostar per la inversió en equipaments que contribueixin a la dinamització del barri, on cada equipament té la seva raó de ser i la seva funció social. Per tant apostem per la Biblioteca Comarcal i un Centre d'Art Jove a Ca Creus i el trasllat de l'Escola Municipal de Música a l'edifici de Can Segarra.


> Ordenances mediambientals: estem treballant diverses temàtiques per elaborar diferents propostes drets i deures municipals entorn de temes que afecten a l'entorn que ens envolta. En aquests moments estem treballant en la regulació de l'ús de l'energia solar en el nostre municipi.

Pel que fa a la protecció i recuperació del medi natural, trobem molt bé les actuacions previstes entorn els torrents, encara que veiem forçats a oposar-nos a tot el que faci referència a aquest tema fins que no hi hagi un canvi d’ubicació dels col·lectors. Actualment presenten una de les principals problemàtica de la nostra ciutat a causa de la ubicació a la llera del torrents.

Fiscalitat i Pressupostos

L'abstenció va ser el nostre posicionament davant la modificació del pressupost del present exercici i la modificació de les ordenances fiscals per l'exercici següent.

La CUP no va estar present en l'elaboració dels pressupostos del present exercici, per tant no podem recolzar allò que desconeixem, no sabem que va motivar la distribució actual. Tot i això i entenent com a prioritari el projecte del Museu Casteller no ens vam oposar a la modificació. Pel que fa a les ordenances fiscals creiem que hi ha d'haver una modificació més complerta i valenta que incorpori nous criteris no contemplats. Hem de manifestar, també, que no hem pogut fer el debat de fons que exigeix la temàtica, per tant, ens el marquem com a prioritari per l'any que ve.

Actuacions que portem i s'han portat a terme

> Retirada de l’ordenança d’animals: en la comissió informativa de l'àrea de Planejament Territorial del passat 5 de setembre es va presentar una proposta de modificació de l'ordenança de tinença d'animals. Aquesta modificació contemplava poc més que les taxes sancionadores. Des de la CUP es va creure convenient informar que havia estat aprovada diversa legislació que no estava incorporada a l'ordenança i que creia convenient elaborar un refós de la legislació actual per poder crear una ordenança moderna. Existeix també un dèficit pel que fa a la regulació de la tinença d'animals perillosos, doncs, seria un bon moment per la seva incorporació a la regulació municipal. La proposta va ser doncs retirada i tenim notícia que es vol treballar una ordenança més adequada per la ciutat i els temps actuals.

> Retirada de les bases de subvencions pel Barri Antic: el govern municipal va presentar una proposta de bases de subvencions pel Barri Antic, de resultes de l’estudi d’aquesta proposta i de la informació facilitada per diversos tècnics de l’ens municipal, el nostre col·lectiu es va adonar que aquesta representava una disminució de les ajudes existents actualment. Aquesta observació es va comunicar a l’equip de govern que va optar per retirar in extremis la proposta del plenari extraordinari del mateix divendres. Valorem aquesta errada fruit de la notable descoordinació entre els polítics governants i els tècnics municipals. L’existència d’aquest distanciament és un perjudici pel bon funcionament del consistori local.

> Assistència a la Comissió informativa del tema de l’Autovia: Encara que el Col·lectiu d’Unitat Popular ha apostat sempre pel desdoblament de la N-240 representants del nostre grup han assistit a les diverses reunions a la Direcció General de Carreteres on s’està perfilant el traçat alternatiu a l’opció que defensa el Ministeri de Foment. Des de la CUP trobem positiu el plantejament d’una alternativa est al traçat actual, encara que no hem d’oblidar que el Ministeri de Foment qui ha de donar el vist-i-plau.

Valoració final

El fet de mantenir una bona entesa amb tots els grups, tant amb el govern municipal com amb l'oposició, el valorem positivament per poder portar un treball comú en els temes coincidents. Creiem que aquest fet ve determinat pel seguiment d'una línia constructivista com ja vam definir amb el Prou i Respon de la campanya electoral. Aquests mesos ens han servit per veure com funcionen les coses dins l'Ajuntament de la nostra ciutat i per veure que les propostes que apuntàvem al programa electoral poden ser vàlides. La proposta d'actuació a les illes que formen l'anomenada espina de peix al Barri Antic o les ajudes al jovent que estaven incloses a les retirades bases de subvencions pel mateix barri ens demostren que les nostres idees són vàlides.

Valorarem molt positivament l'equilibri que hem sabut trobar amb el treball diari, el treball temàtic de fons i la defensa de la realitat dels Països Catalans. Analitzem un a un els temes que proposa el govern municipal amb una visió crítica però constructiva, anem treballant a fons les qüestions que avui us hem presentat i finalment, treballem i presentem mocions que van més enllà del nostre municipi ja que creiem en els ajuntaments com el primer instrument de reconstrucció nacional dels Països Catalans.
Mira també:
http://www.llibertat.com/cup
Sindicato Sindicat