Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
El fiscal demana 14 mesos de presó per al periodista de L'AVANÇ agredit per la policia
17 nov 2003
Aquest matí s'ha celebrat la vista contra el redactor de L'AVANÇ que va ser apallissat per la policia en novembre de 2001, mentre cubria una acció de protesta contra l'embassament d'Itoiz.
El fiscal demana 14 mesos de presó per al periodista de L'AVANÇ agredit per la policia


Aquest matí s'ha celebrat la vista contra el redactor de L'AVANÇ que va ser apallissat per la policia en novembre de 2001, mentre cubria una acció de protesta contra l'embassament d'Itoiz. Malgrat que el judici s'ha desmuntat la versió policial dels fets, el fiscal manté l'acusació d'"atemptat a l'autoritat" contra el redactor, per al qual demana 14 mesos de presó i inhabilitació per al sufragi passiu, una multa superior als 400 euros i costos processals. Pel que fa a les persones que prengueren part en la protesta, una d'elles ha quedat lliure de càrrecs mentre que les altres dos no han pogut ser localitzades.


Els fets van passar l'u de novembre de 2001. Tres joves es van encadenar a l'edifici de la subdelegació del govern a Castelló, per protestar contra la construcció de l'embassament d'Itoiz (Euskal Herria). Un redactor de L'AVANÇ va acudir al lloc dels fets per cubrir la notícia i, quan intentava prendre fotografies de l'acció, va ser agredit per una agent de policia de paisà, que, sense identificar-se com a tal, li prengué la càmera de fotos. El periodista intentà retindre la càmera i els dos caigueren a sobre d'un cotxe patrulla. Sis policies van tirar del pèl i van apallissar al membre de L'AVANÇ amb patades i cops de porra, fins i tot quan ja estava fortament enmanillat. (veure L'AVANÇ 16-11-01).
Aquests fets han estat ratificats pels nombrosos testimonis que han declarat avui. Però la fiscalía continua mantenint que va ser el periodista qui va agredir a la policia, malgrat les nombroses proves que mostren el contrari.
La única lesió detectada en la agent és una "xicoteta ferida en el dit menut". Curar aquesta "lesió", segons l'escrit d'acusació va costar 87'15 euros.
El redactor de L'AVANÇ ha destacat que la policia no es va identificar, mentre que aquesta assegura que li va mostrar la seua placa, tot i reconèixer que vestia de paisà i que intentava "passar per una ciutadana normal". D'altra banda, el reconeixement mèdic al nostre company mentre romania detingut va detectar múltiples ferides i hematomes a la cara i el coll, a la mucosa bucal i als canells, a més de constatar que li havien deixat una clapa de tamany considerable (veure foto). A més de dos informes mèdics, diverses fotografies aportades per la defensa ratifiquen l'estat lamentable en que va quedar com a consequència de l'agressió patida.
A més, la agent de policia ha negat reiteradament que li prenguera la càmera de fotos al nostre company, però la defensa ha mostrat una fotografia que mostra clarament com aquesta agent reté la càmera a les seues mans. D'altra banda l'advocat s'ha preguntat, com és possible que, si la policia no li va llevar la càmera, aquesta quedés en mans de la policia, fins al punt que la seua devolució va haver de ser solicitada reiteradament pel jutge instructor. La defensa ha aportat també una sèrie de fotos que va prendre un periodista del diari "Mediterráneo", les quals mostren clarament la successió dels fets, i com va ser el periodista el qui va ser agredit per diversos policies.
Un altre punt en que han insistit els policies en la seua versió és que el radactor de L'AVANÇ s'estava dedicant "de manera descarada" a fer fotos dels agents de policia presents, amb la presumible intenció de "penjar-les en internet". Davant d'això la defensa ha demanat la visualització de les fotos que contenia la càmera incautada i la sala ha pogut comprovar que cap d'elles tenia com a objectiu a agents de la policia.
Cal assenyalar que aquestes fotos van haver de ser reiteradament solicitades pel jutge instructor a la policia , que se les havia quedat. El comissari de policia ha reconegut davant del jutge que va extraure el carret fotogràfic i va revelar les fotos, tot això per pròpia iniciativa i sense cap control judicial.
La defensa ha denunciat la vulneració dels drets a la llibertat d'expressió, integritat física, propietat i intimitat que ha patit el nostre col·laborador. Ha remarcat que els policies han mentit, i que haurien de ser ells els acusats per abús d'autoritat. El redactor ha donat les gràcies "per les nombroses mostres de solidaritat que hem rebut per part de molta gent".
Respecte a les tres persones que es van encadenar a la subdlegació del govern i que estaven acusades d'una falta de desordres públics, dues han estat declarades en rebel·lia en no haver pogut ser localitzades, i seran jutjades més endavant. La tercera ha quedat absolta en demanar-ho el propi fiscal, un cop han quedat desacreditades les acusacions d'insults i resistència a la policia.

[*més info a: www.lavanc.com]
Sindicato Sindicat