Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: educació i societat
Construïm l’Escola Pública Catalana
13 nov 2003
Alternativa Estel en tant que sindicat d’estudiants assumeix la tasca de defensar els drets i interessos dels i les estudiants enfront qualsevol vulneració i agressió d’aquests per part dels òrgans de govern i administració presents a l’ensenyament superior i mitjà. Així com també combat els privilegis existents dins de la comunitat universitària i de secundària, combat els continguts autoritaris, espanyolitzadors, sexistes, racistes o homòfobs, planta cara amb fermesa a les provacions de personatges indesitjables que visiten els centres d’ensenyament i a la repressió que els acompanya...
Però la tasca de Alternativa Estel no s’esgota en l’assoliment d’objectius de curt termini sinó que la nostra lluita va encaminada cap a la transformació de l’ensenyament actual, cap a la construcció de l’Escola Pública Catalana. Des de Alternativa Estel lluitem per un ensenyament públic català de qualitat, accessible per a tothom; per un ensenyament al servei de la majoria de la societat, de la classe treballadora i dels sectors populars, i no al servei del capital i d’interessos privats, que de mica en mica es van apropiant dels serveis i de la presa de decisions que afecten al futur de les nostres universitats i centres d’ensenyament. Lluitem per uns mecanismes de representació realment democràtics i transparents, on hi tinguin accés, veu i vot, els i les estudiants, professorat i treballadors/es. Lluitem per un ensenyament en el qual es pugui estudiar, pensar i escriure plenament en català enfront als continus atacs espanyolitzadors que reb i enfront l’actual situació de precarietat i marginalitat en el qual es troba immers l’ús de la llengua catalana en els nostres centres d’ensenyament. Lluitem per una educació que fomenti l’esperit crític i científic de l’estudiantat en contra d’una ensenyament dogmàtic, discriminatori i confessional.

El camí de construcció d’aquesta Escola pública catalana que volem passa indissolublement en la creació d’un moviment estudiantil fort i de base àmplia que aglutini tots aquells sectors contestataris amb l’actual model d’ensenyament que se’ns imposa. Alternativa Estel treballa per enfortir i dinamitzar els espais de participació real de l’estudiantat ja existents a cada centre (assemblees de facultat, plataformes en defensa de l’ensenyament públic...) ja que entenem que són el mitjà més adequat per construïr la democràcia dins de la universitat i dins de l’institut. Alternativa Estel com a part integrant del moviment estudiantil, actualment desestructurat, treballa en dinamitzar-lo i en dotar-lo de contingut revolucionari: participant en les mobilitzacions en defensa de l’ensenyament públic, participant en les assemblees de facultat i plataformes, solidaritzant-se amb les mobilitzacions dels treballadors/es del PAS...

Però Alternativa Estel va més enllà del canonitzat model de sindicat d’estudiants. Des de Alternativa Estel entenem que la lluita per la transformació de l’ensenyament va intrínsecament lligada a la lluita per la transformació de la societat en què vivim. L’Escola pública catalana no podrà esdevenir-se sense un canvi de fons de les actual estructures políticoeconòmiques. Els problemes i lluites dels i les estudiants no estan aïllats dels problemes i lluites de la societat. En aquest sentit quan enfortim la lluita estudiantil contra les privatitzacions i contra la descatalanització de l’ensenyament estem enfortint la lluita contra el sistema polític i econòmic neoliberal vigent que s’hi amaga darrere. Alternativa Estel va més enllà d’unes reivindicacions concretes en relació amb un determinat model d’ensenyament, la nostra lluita va encaminada cap a l’alliberament nacional, social i personal del nostre poble, amb la lluita per uns Països Catalans lliures i socialistes. Considerem l’etapa de l’ensenyament mitjà i universitari és l’espai on es duu a terme gran part de la formació intel·lectual dels i les joves i on anem configurant la nostra visió del món. Alternativa Estel és una organització d’estudiants i el seu paper dins el Moviment Català d’Alliberament Nacional passa per portar la lluita de l’esquerra revolucionària independentista a l’ensenyament, impulsant les lluites dels i les estudiants des d’aquesta perspectiva global, en un marc de lluita pel socialisme i l’alliberament nacional.

Des de Alternativa Estel et convidem des de l’institut o bé des de la universitat a que formis part d’aquest camí de lluita cap a l’escola pública catalana; et fem una crida a l’organització per tal de transformar l’actual model d’ensenyament i assolir el model d’ensenyament públic català i de qualitat que volem.
Sindicato Sindicat