Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: criminalització i repressió
Comunicat de premsa de l'Ateneu Popular l'Aixada sobre els fets de dissabte
10 nov 2003
Aquí s'exposen els fets del passat dissabte a Vilanova i la Geltrú on es va produir una càrrega injustificada contra un grup de manifestants i es va escorcollar violentament una estona més tard l'Ateneu Popular l'Aixada
COMUNICAT DE PREMSA DELS FETS OCORREGUTS DISSABTE 8 DE NOVEMBRE DE 2003 a Vilanova i la Geltrú (Garraf)

    Primer fet:

    A les 20:00h es van concentrar una vintena de persones davant de lâestand del Partit Popular a la Plaça del Mercat de Vilanova i la Geltrú en el marc de la Fira de Novembre per tal de protestar contra les polítiques que duu a terme aquesta formació política.
    La concentració, que va durar entre vint minuts i mitja hora, va transcórrer pacíficament. Allí es va mostrar una pancarta amb el lema âFora feixistesâ? i es va llegir un manifest que es repartia entre el públic assitent. Van acompanyar la concentració dos agents de la policia municipal. Poc abans dâacabar-se lâacte va arribar un tercer policia. Un cop desconvocada la concentració, quan la pancarta ja estava guardada i els concentrats ja estaven marxant, el tercer municipal âa instàncies del regidor del Partit Popular a Vilanova i número onze a les llistes per Barcelona de les properes eleccions al Parlament per aquest partit, Santi Rodríguez i Serra- va intentar retenir violentament dos o tres dels concentrats, amb la suposada intenció dâidentificar-los posteriorment. Acte seguit va iniciar una càrrega indiscriminada i injustificada enmig de la fira, mentre insultava i amenaçava a la gent que perseguia i colpejava repetidament. La càrrega va finalitzar amb diverses persones adultes i nenes per terra, així com també una de les concentrades, que ràpidament va ser retinguda a la força per un agent de paisà que en aquell moment li va comunicar que estava detinguda. Quatre dels concentrats presenten contusions lleus al cap i a lâespatlla i la noia retinguda una lesió al coll.
    La noia retinguda va ser conduïda amb les mans al darrera fins a lâestand del PP, situat a uns vint metres dâon sâhavia produït la càrrega. Allí va ser obligada violentament a acotar-se davant de les persones que es trobaven a lâestand del PP: Santi Rodríguez (regidor i cap de llista del PP a Vilanova i la Geltrú), Oscar Carretero (regidor i número dos a la llista municipal del PP a Vilanova) i Isidre Also (director de la Fira de Novembre), entre dâaltres. Aquests van humiliar, vexar i amenaçar, junt amb els agents municipals, la noia retinguda.
    Tot seguit van aparèixer dues persones que estaven presenciant els fets i que espontàniament van intervenir per tal de defensar la noia retinguda. Davant dâaixò, la noia va ser conduïda darrera dels estands, on se la va amenaçar que dâallí aniria detinguda a Barcelona i, posteriorment, a lâAudiència Nacional. També van ser amenaçades les persones que feien de testimonis instant-los a marxar de lâescena si no volien també ser detingudes, a la qual cosa sâhi van negar i van romandre al costat de la noia. La noia va ser alliberada uns minuts més tard, sense que sâhaguessin seguit els procediments que requereix la detenció dâuna persona, la qual cosa ens fa pensar que va ser retinguda ilâ¢legalment.

Denúncia del primer fet:

    Davant de lâactuació violenta, injustificada i indiscriminada de la Policia Municipal de Vilanova i la Geltrú, els assistents a la concentració i agredits per la policia municipal a la Plaça del Mercat hem presentat una denúncia avui dilluns 10 de novembre als Jutjats de Guàrdia de la vila, junt amb quatre atestats mèdics per les contusions provocades pels cops de porra i les empentes de la policia.


Segon fet
   
A les 20:45 un cotxe i dues motos de la policia municipal arriben a la porta de lâAteneu Popular lâAixada âcentre social i cultural situat al carrer Major núm. 44 de Vilanova i la Geltrú- aparcant el cotxe arran de la porta per evitar lâentrada o sortida de ningú. A instància dâun membre de lâAteneu, els agents van declarar que no tenien cap intenció dâentrar, sinó dâidentificar les catorze persones que es trobaven dins de lâAteneu celebrant una reunió, ja que, segons els mateixos agents municipals, estaven perseguint uns delinqüents que havien provocat aldarulls a la Plaça del Mercat. Uns minuts després, mentre altres unitats de la policia municipal anaven arribant, els agents municipals van apartar el membre de lâAteneu que parlava amb ells, li van demanar que sâidentifiqués i van entrar violentament a lâAteneu amb la intenció de detenir la gent que es trobava a dins, tot provocant diversos desperfectes i destrosses en el mobiliari de lâAteneu i agredint violentament, amenaçant i insultant a les persones que es trobaven a lâAteneu, que també van ser obligades a identificar-se.
    En tot moment seâls va demanar pacíficament que abandonessin el local, ja que és privat i està reservat als socis i sòcies, que donessin els seus números de placa âfet que els va fer molta gràcia i que després de mentir diverses vegades, es van negar a fer- i que mostressin lâordre judicial dâescorcoll.
    Una hora més tard arriba un agent de paisà que sâidentifica com a sargent Sebastià, que veient lâespectacle de violència gratuïta que estaven protagonitzant els agents i de la presència al carrer de mig centenar de veïns i veïnes alarmats pels fets âaproximadament quinze agents de la policia municipal, quatre de la nacional, sis cotxes policials acordonant lâilla, els carrers bloquejats, etc.- va ordenar als agents al seu càrrec que abandonessin el local. Tot i això, es va procedir a la identificació de cinc persones de lâAteneu, als que es va comunicar que serien denunciats, sense especificar per què.

Denúncia del segon fet:

    Davant de lâentrada violenta de la policia municipal de Vilanova i la Geltrú a lâAteneu, els i les sòcies allí presents hem decidit presentar una denúncia al Jutjat de Guàrdia. Davant de la negativa de la Policia Municipal de recollir la nostra denúncia al moment dels fets i de la negativa de la Policia Nacional a facilitar-nos el tràmit de la denúncia unes hores més tard, ens hem vist obligats a esperar als jutjats de guàrdia de diumenge on finalment hem presentat denúncia contra lâactuació dels agents de la policia municipal per entrar ilâ¢legalment a lâAteneu, causar destrosses en el seu mobiliari, bloquejar les portes de sortida del local, amenaçar, colpejar i increpar violentament a la gent i negar-se a identificar-se i a donar explicacions de lâactuació.

Conclusions

    Tant els assistents a la concentració com els socis de lâAteneu manifestem la nostra indignació davant de lâactuació violenta i desproporcionada dâuna policia que es pretén democràtica i propera al ciutadà. Exigim que es depurin responsabilitats personals dins de la mateixa policia municipal i responsabilitats polítiques dins de lâAjuntament per aquesta actuació que considerem de clara repressió política gratuïta contra els moviments socials de la vila i que viola les llibertats democràtiques bàsiques de llibertat dâexpressió, de manifestació i dâassociació.
    Per tot això i com que considerem que no és una situació aïllada per part dâaquest cos policial, els afectats anunciem que, a part de les actuacions judicials, iniciarem accions polítiques i mobilitzacions socials per tal que aquestes i altres agressions policials dâaquest cos no quedin impunes.

Vilanova i la Geltrú, 9 de novembre de 2003
Mira també:
http://www.assembleadejoves.org
Sindicat Terrassa