Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Entrevista :: xarxa i llibertat
A.B.S. : Assemblea de Barri de Sants
09 nov 2003
ENTREVISTA PUBLICADA A ´LA BURXA´(novembre 2003) SOBRE L´ASSEMBLEA DE BARRI DE SANTS.
* Què és l´assemblea de barri de Sants?

L´assemblea de Barri de Sants és un espai de confluència dels moviments socials del barri.

* Qui la forma?

Aplega persones vinculades a grups, col.lectius, associacions i també a les que no estan organitzades en cap altre àmbit, però que aposten cap a la transformació social. Acull un ventall molt ampli de sensibilitats, amb voluntat de ser un referent de lluita al barri i un element dinamitzador d´iniciatives de lluita, al marge d´adscripcions ideològiques o formes d´actuació concretes.

* Què pretén?

Desde l´assemblea de barri es pretén transformar la realitat inmediata incidint en la gent i dotant de contingut ideològic els plantejaments reivindicatius latents.
Intentem proposar un espai unitari que aplegui diverses formes de resistència, un instrument de treball de lluita i de suport mutu que ofereixi noves formes de participació popular.

* On trobar-nos?

El plenari de l´Assemblea de Barri de Sants, es reuneix el segon dijous de cada més a les 20 h, a Can Vies i al Centre social de Sants.
Hi ha cinc espais a on hi ha instal.lada una cartellera mural actualitzada permanentment amb les informacions de l´Assemblea de Barri: CSA Can Vies, Associació cultural Arran, Centre social de Sants, Casal independentista de Sants, CSOA Hamsa.
Funciona també una llista de correu electrònic a través de la qual es difonen actes, comunicats i informacions entre les persones que formen L´ABS.

* L´assemblea com a eina

En primer terme cal considerar l´ABS com una eina, la seva existència i eficàcia no hauria de ser un fi. És important recordar que el valor de l´ABS està en la seva capacitat de constituir-se en un marc plural en el que les persones de diferents procedències, ideologies, pràctiques i conviccions puguin afrontar d´una manera diferent les seves pròpies necessitats individuals i col.lectives i mitjantçant les reivindicacions i lluites del barri, les activitats de participació i difusió, aconseguir la màxima presència en el seu entorn així com la seva modificació.
Considerem el model assembleari com el idoni, però alhora és el que requereix una més gran rigurositat, responsabilitat individual i participació. Experiències conegudes per quasi tots/es i algunes viscudes molt recentment, poden fer pensar que aquest model potser conflictiu o poc eficaç, aquest és el primer repte al que estem fent front, mitjantçant debats i valoracions per tal de demostrar-nos que som capaços d´utilitzar els mecanismes de la democràcia de base i aprendre d´experiències similars a la nostre que funcionen amb aquest model.

* Buscant l´afinitat bàsica

La composició actual de l´AB és plural i és possible que en el futur ho sigui encara més, aconseguir un grup de persones cohesionades requereix establir quina és l´afinitat bàsica entre tots/es.
Partint de la situació en eixos moments, l´afinitat bàsica inicial estaria establerta en:
- la mateixa assemblea com a forma d´oganització. - postura general anticapitalista.
- opció col.lectiva de lluita antiepressiva.
- necessitat objectiva de connectar amb l´entorn.
Aquests àmbits de la nostra afinitat inicial han comportat un procés de reflexió i discussió que ha permés posar sobre paper i després divulgar el que són part dels nostres trets definitoris.
D´altra banda i acceptant les diverses procedències i les prioritats polítiques a llarg termini de les persones que composen l´ABS poden ser diferents, existeixen àmbits a curt i mig termini i altres trets definitoris que tots podríem compartir (ecologia, feminisme, solidaritat, alternatives econòmiques, especulació urbanística, etc.). També en aquesta direcció treballem per definir el marc de l´afinitat bàsica.

*La recerca i reflexió sobre models alternatius de societat i com arribar-hi.

El moment actual caracteritzat per la Globalització Capitalista i pel positiu aprofundiment en les anàlisis i crítiques al actual sistema, necessitem també, i en el nostre cas per coherència, d´una recerca i definició de models de societat per al futur i d´accions en el present que visualitzin cap on volem anar i creïn el que podríem anomenar "zones alliberades" que frenin i qüestionin el creixement del Capitalisme.
És per això que entenem l´ABS com escola d´aprenentage de noves formes de qüestionar la societat del futur i la recuperació de la responsabilitat individual en contraposició a la delegació a la que ens porta la democràcia parlamentària.

*Moment actual de l´ABS

Fruit del debat i valoracions que es van donar en les darreres ABS´s, hem vist la necessitat d´obir l´ABS cap al barri. Per això hem decidit dinamitzar-la a través de xerrades que convidin a la reflexió i a la identificació d´objectius que portin a un treball en comú amb els veïns i veïnes que fins ara no havien participat d´aquest espai.
Activitats realitzades en els últims dos anys: Cimera UE(març´02), vaga general (juny´02), protestes al Districte (juny´02), Festes majors alternatives (agost´02i´03), comunicats contra la repressió als moviments socials (desallotjaments, presos, antifeixisme, ...), xerrada sobre Sàhara Occidental (novembre´02), 12-O(02), campanya contra la violència de gènere (novembre´02), dia de la dona (març´02), sants contra la guerra (març´03),Plataforma contra l´especulació
Mira també:
http://www.laburxa.org
Sindicat Terrassa