Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : educació i societat : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Perpinyà clou el Correllengua 2003 en un ambient festiu i reivindicatiu
09 nov 2003
5.000 manifestants recorden la firma del Tractat dels Pirineus
La CAL destaca l'augment d'actes i pobles per on ha passat la marxa per la llengua

5.000 manifestants recorden la firma del Tractat dels Pirineus

Pere Codonyan
PERPINYÀ

Unes 5.000 persones van participar ahir a la tarda a Perpinyà a la manifestació de cloenda del Correllengua 2003, que també va commemorar la firma del Tractat dels Pirineus, el 7 de novembre de 1659, que va suposar l'annexió per a França del Rosselló, el Conflent, el Capcir i mitja Cerdanya.
Una pancarta amb el lema del Correllengua d'enguany Català, llengua i futur per a un poble encapçalava la marxa, que va sortir poc després de les 4 de la tarda de la plaça Aragó i que va recórrer els principals carrers de la ciutat, fins a l'emblemàtic Castellet, per conscienciar la població en favor de l'ús del català i reclamar a l'administració francesa més presència del català en tots els àmbits socials. A la cloenda va llegir el manifest el cantautor mallorquí Biel Majoral.
Pere Manzanares, president de la Federació d'Entitats de Defensa de la Llengua i Cultura Catalanes, que convocava aquesta manifestació junt amb la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), va voler deixar clar que "més que paraules són actes que necessitem per salvar el català a la Catalunya Nord". Manzanares creu que a l'Estat francès alguna cosa està canviant respecte a les llengües dites regionals. "Es parla de fer noves lleis per complementar o per restar l'article 2 de la Constitució, que només reconeix el francès com a llengua oficial, però estem molt impacients", va dir.
Els defensors de la llengua catalana al Rosselló també van aprofitar els actes del Correllengua per denunciar l'actuació de la policia espanyola que als controls fronterers van obligar ciutadans nord-catalans a retirar l'adhesiu amb el CAT que tenien enganxat a la matrícula del cotxe.
Per la seva banda, Pere Cardús, portaveu de la CAL, va fer una valoració molt positiva d'aquesta setena edició del Correllengua, perquè s'ha incrementat de forma notòria el nombre de pobles pels quals ha passat. "Han estat dos mesos molt intensos en què s'han arribat a fer més d'un centenar d'actes en un mateix cap de setmana amb la qual cosa la capacitat de mobilització de la societat civil en favor de la llengua i la cultura catalanes ha quedat àmpliament demostrada", va explicar Cardús. El portaveu de la CAL va voler treure importància a alguns incidents que ha trobat el Correllengua, com la càrrega policial de la Guàrdia Urbana a Sant Andreu, que va qualificar de "provocació". Per Cardús, aquests fets "no deixen de ser una explicació d'un conflicte que potser era latent fins ara i que amb l'onada espanyolista del PP es posa més de manifest" però va afegir que "en qualsevol cas això no ha dissolt l'alegria amb què s'ha pogut celebrar el Correllengua". Una alegria que es va viure als carrers de Perpinyà en un marc festiu i reivindicatiu. Va acabar al Palau de les exposicions amb el Rellamp! 2003, un concert en què van actuar Blues de Picolat, Atzukak i Marcel Casellas i la Principal de la Nit Sound System.

Avui, 9-11-03.
Sindicat Terrassa