Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: pobles i cultures vs poder i estats
1,7% de VOT EN BLANC segons el CIS
07 nov 2003
L'enquesta del CIS dóna un 1,7% de Vot en Blanc.
El Vot en Blanc és l'únic vot que qüestiona el sistema i la política dels partits i que no pot ser malinterpretat.
Perquè no una gran onada de Vot en Blanc??
Com a mínim pujar fins al 3% (un escó), no estem tant lluny.
Onada blanca...!
Una altra democràcia és possible!
Mira també:
http://www.cis.es/baros/mar2543.doc

Comentaris

Re: 1,7% de VOT EN BLANC segons el CIS
07 nov 2003
www.elsud.org

Estem a tres dies de les eleccions municipals i al contrari del que es podria pensar amb un acte que estem tots i totes cridats a participar, la desinformació és majúscula amb tot el referent al funcionament electoral. Aquesta confusió provoca que hi hagi un seguit d'idees(vot en blanc, vot nul...) que corren, que tot i tenir un fonament cert no són del tot exactes. Seguidament des d'aquestes línies s'intentarà que al menys gran part dels dubtes desapareguin.

El principal d'aquests dubtes és el vot en blanc. Perquè a diferència de l'abstenció(no votar) o bé els vots nuls(vots no vàlids, els que queden anul·lats per algun defecte) es comptabilitzen com a vot però NO es tenen en compte per fer el recompte, en canvi el vot en blanc si que incideix al resultat final.


I com incideix?

Doncs perjudicant a les candidatures menors. Les llistes amb menys vots seran les afectades i veuran més allunyades l'objectiu d'arribar a un percentatge mínim de vots per arribar a obtenir representació(en el cas de les eleccions municipals, tota llista que no arribi al 5% dels vots vàlids no es tindrà en compte).El vot en blanc afavoreix a qui té assegurada la representació, és a dir els partits majoritaris. En aquest punt m'agradaria aclarir que no són vots que vagin directament al guanyador, sinó que són vots que no van enlloc i per tant l'únic que aconsegueixen és el total de vots sigui major i redueixi el percentatge de vots d'una llista.
Per exemple: Si tenim la llistade la Lli i la CUP amb un total de 2.200 vots i 3.500 respectivament. Per saber el percentatge que els hi toca ho tindrem que dividir per el total de vots, 50.000. Els percentatge seran de la Lli 4,4% ( 2200 / 50000 X 100) i la CUP 7% ( 3500 /50000 x 100). D'acord? doncs bé si aquesta localitat hi haguessin 2000 persones que votessin amb blanc, serien vots que es contarien(i serien un total de 52000) i les xifres canviarien i els resultats serien els següents: Lli 4,2% ( 2200 /52000 x 100) i la CUP 6,7% (2200 / 52000 x 100).

És millor votar en blanc que no votar?

Personalment crec que votar en blanc és una mala passada per les llistes petites, que almenys a on visc m'agradaria que obtinguessin representació per el seu compromís de continuar al carrer amb els moviments socials. Per tant en aquest cas no votaria.

És millor votar nul que votar en blanc?

Seguint amb el mateix raonament anterior. Escolliria el votar nul (un dibuix dins el sobre, una poesia, una fulla seca...qualsevol cosa dins el sobre electoral que no sigui una llista legal (excepte un paper en blanc, que es considera un vot en blanc)). El vot nul es comptabilitza com a participació però NO es té amb compte al moment de calcular el resultats.



Bé doncs aquí hi ha aquest petit article per intentar deixar clares algunes qüestions, si de totes maneres no us quedes clar alguna cosa o bé us sorgeixen noves preguntes(com es fa el repartiment de regidors?...) ho poseu a un comentari. Tampoc he volgut entrar amb les implicacions polítiques del no votar(no legitimar el sistema) ja que simplement he tractat aspectes de funcionament.
Re: 1,7% de VOT EN BLANC segons el CIS
08 nov 2003
en la linea que comenta amic:

Segons la llei electoral es considera vot blanc aquell que conté un paper en blanc (qualsevol mena de paper) o el sobre buit.
En qualsevol cas, abans de votar en blanc crec que hauríem de considerar que els vots eb blanc no són tan "neutres" com pot semblar a primera vista. Cal tenir present que els vots en blanc són comptabilitzats com a vots vàlids i, per tant, computen a l'hora de superar el llistó del tres per cent. Podria ben ser que alguna candidatura minoritària no obtingués el seu escó a causa de que els vots en blanc han aixecat aquest llistó.

Personalement penso que, abans que votar en blanc al menys en aquestes eleccions tenim opcions més vàlides.

Escons Insubmisos (BCN i Tarragona)
http://www.esconsinsubmisos.org/

Ciudadanos en blanco (Girona)
http://www.ciudadanosenblanco.net/

Una Altra Democràcia ÉS Possible (BCN i Lleida) http://unaaltrademocraciaespossible.net

són tres candidatures que propugnen que els vots en blanc es computin de manera que si n'hi ha suficients com per obtenir escons, aquests no siguin ocupats per ningú.

Salut-accions
Re: 1,7% de VOT EN BLANC segons el CIS
08 nov 2003
Si es vol conseguir un cambi, jo crec que s'ha de votar a la força politica menys dolenta, ja que jo crec que votar en blanc es donar un vot a CIU, i en les generals es donar un vot al PP.
Sindicato Sindicat