Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: especulació i okupació
Veïns-es del Raval denuncien l'enderrocament de les piscines Folch i Torres
05 nov 2003
Veïns del Raval denuncien l'enderrocament de les piscines públiques Folch i Torres sense data de construcció de Can Ricart.


La comissió d''usuaris de les piscines Folch i Torres, al barri barceloní del Raval, ha denunciat avui l''enderrocament d''aquestes instal·lacions sense que hi hagi encara un pressupost ni una data de inici de les obres de construcció del nou poliesportiu de Can Ricart, al mateix barri, que van prometre les autoritats del districte.

La portaveu de la comissió, Montserrat Ribas, ha explicat que l''Ajuntament "va enderrocar la piscina a finals de setembre sense avís previ" i ha denunciat que el nou regidor del districte de Ciutat Vella, Carles Martí (PSC), en una reunió mantinguda amb els antics usuaris, "no ens va saber argumentar per què".

En l''anterior mandat, l'empresa de capítal públic i privat "Foment de Ciutat Vella" (acusada per diferents col.lectius veinals d´afavorir l´especulació immobiliària), sostenia el projecte de derruir les piscines per poder obrir un vial de connexió entre la rambla del Raval i la ronda de Sant Pau, a més d´aprofitar part del solar per construir pisos. Tot i això, ha assenyalat Ribas, "Martí ens va dir que no ho sabia".

El nou poliesportiu de Can Ricart, situat al mateix barri del Raval, s'havia d'inaugurar el 2004, segons mantenia l'anterior equip de govern del districte, encapçalat per Katy Carreres. No obstant això, "no hi ha data ni pressupost" per a la construcció, ha denunciat Ribas.

En definitiva, que el barri del Raval perd qualitat de vida a costa de la hipocràsia i la inutilitat política i a costa d´interessos especulatius.

Comentaris

Re: Veïns-es del Raval denuncien l'enderrocament de les piscines Folch i Torres
06 nov 2003
Ahir, en audiència pública, el nou regidor del districte va afirmar que havia donat l'ordre d'enderrocar l'immoble donat que, com que no tenia cap ús, no hi feia res dempeus ...quina barra !!!. Se li va oblidar dir que, si no tenia cap ús, és per que l'havien fet tancar enganyant als socis de la instal.lació, entre els quals jo em contava, i a tot el barri, fingint uns inexistents defectes estructurals que amenaçaven ruïna ...

Va ser l'únic moment de tota la llarga sessió de més de tres hores en que el públic el va esbroncar i es van sentir crits de "mentider".

Un veí va exhibir un cartell que deia : "Piscines Folch i Torres. Miserable Engany. Exigim Dimissions".

El motiu de fons, que ja està decidit i beneït, però que el Sr. Regidor fingeix ignorar amb el recurs d'excuses legalistes, és la de procedir a la remodelació del barri del Raval, creant una avinguda que enllaçaria la Ronda Sant Pau amb la Rambla del Raval i desembocaria prop del nou hotel de luxe que volen construir en terrenys que havien d'estar destinats a ser el pulmó verd del Raval, 2700 m2 ...

Desde el punt de vista urbanístic i paissatgistic, tot quedarà molt bonic. Només una pega : al barri hi haurà centenars, potser milers de víctimes colaterals de la desenfrenada especulació immobiliària que ens està caient al damunt. Les persones sense recursos o amb contractes de lloguer precaris (també aquí arriba la precarietat !) seran expulsades del barri per la pressió del capital, que s'apoderarà de la gran riquesa del barri, del pou de petroli del Raval : el sól urbà situat en un dels punts més cèntrics de la ciutat, amb sortida al mar i a les Rambles ...Nou paradís de l'oci nocturn pels burgesets bohemis de barris alts i dels turistes europeus i americans.

Per posar només un exemple de la pressió de les immobiliàries, un immoble del carrer Robador, que és un dels més cutres i de pitjor fama de tot Barcelona, ha estat venut (amb llogaters) quatre cops en dos mesos, passant el seu valor desde uns 70 fins a uns 230 mil.lions de les antigües pessetes. Obviament, per un motiu o per l'altre, la major part del veïns de l'immoble aniran al carrer sense indemnització o amb una xifra mínima ...I aixó només és el començament, si no ho aturem.

Els veïns del immobles propers i no tan propers a les obres d'enderrocament de les Piscines Folch i Torres han denunciat que la potència de la maquinària utilitzada els fa vibrar les cases a totes hores, els plats ballen a l'hora de dinar i fins i tot s'han obert esquerdes ...

Quan han anat a parlar amb els tècnics de les obres, aquests cinicament els hi han comentat que si les cases s'els hi ensorren ...millor per l'Ajuntament.

Altres veïns han informat que han pujat tècnics al terrat de casa seva i els han sentit comentà que "anirà per aquí". Es devien referir, segons que sembla, al traçat del vial, que provocarà la demolició de molts habitatges.

El Regidor, un xicot del PSC amb pinta de yuppie i molt bones maneres, de tot aixó "no en sabia res". Els seus tècnics van pel barri donant pistes de que cauran cases, però ell no té encara res decidit ...

Com a veí del Raval i membre de la Coordinadora contra l'Especulació faig una crida a tot el barri i a tota la ciutat a movilitzar-se i coordinar-se al màxim pel dret al barri, pel dret a decidir com volem el barri, pel dret a la vivenda digna i a equipaments socials dignes per a tothom, amb recursos o sense, i contra l'especulació immobiliària pública i privada.

Seguirem informant.
Sindicat Terrassa