Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: xarxa i llibertat
Carta oberta a les ràdios lliures i associatives d’abast metropolità de Barcelona
05 nov 2003
Carta oberta a les ràdios lliures i associatives d’abast metropolità de Barcelona
Carta oberta a les ràdios lliures i associatives dâabast metropolità de Barcelona

LâACS (Assemblea de Comunicació Social) pretén ser un espai de confluència dels moviments socials que en els darrers quatre anys han protagonitzat un munt de mobilitzacions a la nostra ciutat.

Un dels objectius de lâACS és la creació de una ràdio i una televisió de moviments enteses com a espais comunicatius i contrainformatius de confluència del conjunt de la societat civil crítica barcelonina.

La novetat del plantejament de la Campanya Okupem Les Ones, promoguda per lâACS rau en la voluntat de âcol·lectivitzacióâ? dâaquests espais, on tots els col·lectius i persones interessades podran tenir, a més del dret dâaccés, la titularitat i la capacitat de decidir sobre lâús i els objectius del mitjà.

Actualment 70 col·lectius, a més de desenes de persones a títol individual, estan apostant per la creació dâaquest espai, necessitat dâuna freqüència, i ja han comunicat a les institucions la seva voluntat dâobtenir-ne, demanda molt raonable en un espai radioelèctric on prima lâexistència dâemissores radiotelevisives de caire comercial o institucional.

Un cop formulada la demanda han començat les emissions de prova de la televisió, lâestiu passat, amb presència a Gràcia i Sants en ocasió de les festes dels barris. En efecte al dial, tot i la política dâocupació institucional i comercial de les freqüències televisives, encara queden uns espais que lâACS reivindica per a la creació dâuna tele dels moviments socials barcelonins.

En canvi en el cas de la ràdio hem topat amb la dificultat objectiva dâabsència de freqüències lliures dâabast metropolità.

Sovint es tracta de freqüències infrautilitzades, amb poques hores dâemissió en directe, i molta música enllaunada. Això, que tindria una importància relativa en un àmbit on abundessin els espais, esdevé una forma de marginar de lâaccés a les ones una sèrie de sectors socials que també hi tenen dret.

Hem pensat per tant proposar a la vostra entitat/col·lectiu compartir lâespai que esteu actualment utilitzant .

La proposta sâarticularia de la manera següent:


.- El vostre col·lectiu mantindria la seva programació actual en la franja dâelecció (ex. de 14 a 02 h.) de 12 hores, amb el nom de lâemissora, els estudis, l'organització, etc.

.- LâACS gestionaria, des dâestudis situats en els seus locals, lâaltra franja (ex. de 02 h. a 14 h.), segons els criteris que marqui lâassemblea de moviments socials que la integren, i sota el nom que la mateixa assemblea decideixi.

.- Ambdues ràdios tindrien total autonomia i compartirien, a més de la freqüència, lâemplaçament del repetidor i els aparells dâemissió. LâACS disposa de material i equips tècnics (emissor, antena) que compartiria en el cas que fossin millors o de més abast.

.- Aquesta proposta hauria de representar una solució temporal i servir per donar accés a les ones a lâACS fins que no sâaconsegueixi una freqüència pròpia dels moviments socials de la ciutat.

Aquesta solució aportaria una sèrie dâavantatges tant a lâACS com a la vostra ràdio:

.- Per a lâACS: poder obrir un espai radiofònic amb la participació de tots els col·lectius interessats. Tenir així més força per aconseguir la nova freqüència que volem i donar recolzament al projecte de televisió. Millorar lâaprofitament dâun bé escàs com el dial.

.- Per a la ràdio que accepti compartir la seva freqüència: reduir les despeses de llum i lloguer de lâemplaçament a la meitat, incrementar la potència de les seves emissions, reforçar la seva legitimitat de cara a futures assignacions de freqüències o contra possibles tancaments, millorar lâaprofitament del dial, ampliar el ventall de possible audiència.

Perquè dues ràdios en una mateixa freqüència?

LâACS respecta els tarannà i les filosofies comunicatives dels diversos col·lectius que impulsen les ràdios existents i no pretén intervenir en les seves dinàmiques.

Per altra banda la nostra idea dâespai comunicatiu radiofònic es diferencia en diversos aspectes del que sâestà fent actualment en el camp de la radiodifusió associativa, comunitària o lliure i sâinspira en les experiències de grans campanyes engegades a partir dâespais de confluència (Consulta deute Extern, Banc Mundial, Semestre Europeu, Desfilada militar) entre moviments molt diversos:

.- Volem que la titularitat i per tant la capacitat de decisió sobre el mitjà recaigui en el màxim nombre possible de col·lectius, entitats, persones i sectors polítics, culturals i socials (tot i que sempre de lâàmbit de la transformació social).

.- Creiem que a lâACS té tanta importància qui treballa en els mitjans com qui no sâhi acosta mai però que està compromès en un dels molts àmbits de lluita social i política. Ãs a dir el mitjà-ràdio no és només de qui seâl treballa sinó de qui treballa en el si dels moviments.

.- En el model radiofònic que impulsem no hi hauria espais cedits a cap col·lectius o persona, ni periodistes o comunicadores o conductors de programes, sinó grups de facilitació que amb criteris rigorosos de transparència garanteixin lâaccés a les ones dels col·lectius que ho desitgin. Aquests grups de facilitació actuarien com a comissions de lâassemblea i serien revocables en tot moment. Les decisions clau sobre programació sempre es prendrien en lâàmbit de lâassemblea de moviments.

.- La ràdio de lâACS constituiria un espai disponible en tot moment per a campanyes i mobilitzacions. La importància dâuna eina com la ràdio per tasques de coordinació, contrainformació i difusió de plantejaments alternatius als oficials sâha demostrat a bastament.

Un cop aconseguida la nova freqüència lâACS hi traslladaria la seva senyal. Tot i així manifestem el nostre desig que un cop assolit aquest resultat la col·laboració amb les ràdios lliures continués per tal de crear una xarxa de radiodifusió alternativa potent i articulada en el dial de Barcelona.

Per coherència amb els plantejaments de màxima transparència i de difusió del debat entre la societat sobre el tema comunicatiu fem pública aquesta proposta i us demanem que també siguin públiques les vostres respostes.


Assemblea per la Comunicació Social

Barcelona 5/11/2003Properes reunions:

Cada dimecres a les 20.00 a "Caixa Oberta" Pl. del Sol, 19-20 baixos, reunió de les comissions de difusió-premsa, finances, técnica. Quan s'acabi la reunió hi hauria una reunió de coordinacio de les comissions.

Cada dijous a les 20.00 a "Caixa Oberta", reunió per separat dels projectes de TV i de radio. Quan s'acabi la reunió hi hauria una reunió de coordinacio de les comissions.

Assemblea general dissabte 15 de novembre 18h. "Caixa Oberta".

Comentaris

links
05 nov 2003
...
Mira també:
http://www.televisio.ws
http://www.okupemlesones.org
Re: Carta oberta a les ràdios lliures i associatives d’abast metropolità de Barcelona
06 nov 2003
això mateix
Sindicat Terrassa