Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
Contra la guerra, el racisme i les privatitzacions
02 nov 2003
La primera edició del Fòrum Social Europeu a Florència, realitzat al novembre de l´any passat, va reunir a 60.000 participants. Un milió de persones van participar en la primera manifestació internacional contra la guerra d´Iraq.

Després d´un any tan intens, intercanviar experiències i aprendre de les iniciatives en altres països és central per seguir enfortint el moviment a nivell local i internacional.

El FSE d´aquest any a París s´iniciarà amb una Assemblea de Dones. L´últim dia tindrà lloc una gran manifestació.

Totes aquelles que pensem que és possible resistir a la globalització capitalista i a l´imperialisme tenim una cita ineludible en el pròxim FSE.
CONTRA LES GUERRES I L´IMPERIALISME

La guerra contra l´Iraq, sota l´excusa de la lluita global contra el terrorisme i les armes de destrucció massiva, és una mostra més de la dinàmica imperialista reforçada des dels atemptats de l´11 de setembre. Els EUA, amb la col.laboració del govern de Blair i Aznar, està portant a terme una estratègia que significa noves guerres i més morts. La resistència iraquiana és la mostra evident del rebuig a les forces d´ocupació i als plans econòmics i geopolítics de Bush a Orient mitjà. A Palestina, el Full de Ruta ja és paper mullat. La intransigència del govern Sharon, aliat dels falcons de la Casa Blanca, ha destapat els objectius reals dels dèbils acords de pau: prosseguir i reestructurar la política d´ocupació i genocidi contra els palestins.

Les mobilitzacions contra la guerra aquest any han estat històriques. La jornada del 15 de febrer, impulsada inicialment pel Fòrum Social Europeu a Florència, mobilitzà a milions de persones arreu del món. L´oposició a la guerra va ser i és global, superant barreres i divisions. A l´Estat espanyol, la manifestació del 15-F va iniciar una espiral d´accions que va provocar un rebuig social massiu al Partit Popular.

A París, la segona edició del FSE ha de servir per reforçar la lluita antiimperialista. L´intercanviar experiències, el debatre sobre futures estratègies a seguir i enfortir el compromís de totes i tots en la resistència contra l´imperialisme seran importants en aquest pròxim Fòrum.


CONTRA UNA CONSTITUCIÓ NEOLIBERAL A LA UE

Aquells que animen i participen en guerres fora de casa són els que aquí apliquen polítiques econòmiques criminals. La globalització militar sempre va acompanyada de la globalització econòmica i els seus efectes. A nivell mundial, però en concret a Europa, estem vivint una retallada progressiva de drets socials i les conquestes aconseguides fa anys. Independentment del color dels governs, la reestructuració europea, reiniciada amb l´euro, suposa nous atacs al nivell de vida dels treballadors i treballadores, que afecten sobretot als joves i les dones.

La Constitució Europea s´emmarca dintre d´una filosofia neoliberal on els drets fonamentals no queden reconeguts, com per exemple, el dret a l´autodeterminació dels pobles. És important que comencem a plantejar-nos la necessitat de tirar endavant campanyes de sensibilització i de rebuig a la constitució neoliberal que volen imposar-nos i que suposarà un retrocés en molts sentits.

A l´Estat espanyol, aquestes polítiques regressives prenen molta força amb el govern conservador del PP. Les privatitzacions i el treball precari són les dues conseqüències més visibles de l´enquadrament econòmic.Mutinacionals com Telefónica, retallen a cop de sable les seves plantilles, deixant a milers de trebaladors/es al carrer. Aquells i aquelles que inetenten incorporar-se de nou al món laboral pateixen les conseqüències de la precarització: treball mal pagat, temporal, a través de subcontractacions, mobbing, sense condicions de prevenció de riscs, etc. Cada any aumenten els morts per accidents laborals.

Però també aquest últim any hem vist la reaparició de lluites obreres a diversos països d´Europa. Encara que moltes d´aquestes lluites no hagin acabat en victòria, mostren la reaparició del moviment obrer, l´inici d´un nou periode de lluita, i la resistència al capitalisme més salvatge. La lluita contra els plans econòmics del govern de Chirac ha fet enfurismar a amplis sectors de la classe treballadora. La lluita dels professors francesos, així com la d´altres àmbits, pot tenir el seu efecte en el Fòrum. El FSE serà un espai idoni per debatre i plantejar respostes a la situació actual i futura. A l´estat espanyol hi ha hagut lluites que poden ser molt inspiradores: Sintel, Valeo, Fontaneda, Puertollano-Repsol, 20-J...


CONTRA EL RACISME I PER LA IGUALTAT DE DRETS

L´Europa dels rics és un projecte racista. La Constitució Europea, que està en fase d´aprovament, és la mostra d´una Europa que es vol construir tenint en compte primer els beneficis i no les persones. Es tracta d´una Europa fortalesa, policial, basada en controls i lleis racistes com el Tractat de Schengen, que vincula la inmigració amb la delinqüència i el terrorisme.

A l´Estat espanyol les diverses reformes de la llei d´estrangeria han augmentat el nivell de racisme institucional. La política del PP, amb l´aprovament de tota Europa i la seva complicitat, es basa en la necessitat de desprotegir i negar qualsevol dret als treballadors/es inmigrants. La majoria dels inmigrants pateixen la repressió policial i institucional, i són obligats a viure en una situació de semi-clandestinitat. Els i les inmigrants s´han convertit en la mà d´obra barata, fàcilment explotable per la patronal i difíciment reconeguts per les institucions. La il.legalitat imposada forma part d´un discurs racista que a Europa està potenciant i animant la reaparició de grups i organitzacions feixistes. El racisme institucional (lleis d´estrangeria, controls d´immigració) anima el racisme quotidià que tan fàcilment és exportable per Le Pen a França, Haider a Àustria, o la Liga norte a Itàlia, etc.

Tot i les dures condicions, els i les immigrants han oposat resistència al racime i les lleis d´estrangeria. Però la lluita contra el racisme no pot ser només tasca dels inmigrants. Hem de seguir treballant per defensar la unitat de la classe treballadora. El moviment anticapitalista ha d´ampliar el seu esforç per construir una alternativa plural i antiracista a aquesta Europa emmurallada que volen construir. És per això, que el FSE serà un espai per coordinar, aprendre i seguir construint l´oposició al racisme.


>> TOTES I TOTS AL FSE!

FÃ’RUM SOCIAL EUROPEU
12-16 NOVEMBRE, A PARÃ?S
web: http://www.fse-esf.org

>> ASSEMBLEA DE MOVIMENTS SOCIALS

El diumenge 16 es realitzarà l´assemblea de moviments socials. L´any passat hi van participar milers de persones i es va acordar impulsar el
15-F com a jornada internacional contra la guerra a l´Iraq.

L´assemblea servirà per decidir entre totes i tots les prioritats i les pròximes campanyes que marcaran l´agenda del moviment antiglobalització.

>> CONTRA LA GUERRA, EL RACISME I LES PRIVATITZACIONS.

http://www.xarxaglobal.net

tlfs. d´informació:
666 01 16 83
645 60 83 48

número de compte:
2100 3200 91 2201212479
Sindicat Terrassa