Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal : ecologia : educació i societat : fòrum 2004 : especulació i okupació
Ecologia: El gran frau de "l'energia verda" d'Iberdrola
30 oct 2003
Iberdrola i Fecsa inicien campanyes de rentats d'imatge.
Barcelona- fa uns mesos que les empreses elèctriques Iberdrola i Fecsa han iniciat una campanya propagandística massiva anunciant l'arribada de "l'energia verda". Els anuncis es basen en relacionar el consum d'electricitat amb la conservació del medi ambient i les empreses es presenten com a primeres companyies, per separat, que produiran tota l'energia a partir de fonts renovables.

Ara bé, cal veure els antecedents de les empreses i del sector per tal de valorar la netedat d'aquesta energia. L'1 de gener del 2003 s'obria del tot el mercat de l'energia elèctrica a l'Estat Espanyol, amb una conseqüent reestructuració de mercat de les grans empreses elèctriques. A Catalunya, de 3 grans empreses anteriors a la liberalització (Fecsa, Enher i Hecsa) es va passar a una única empresa distribuïdora (Fecsa-Endesa), amb el manteniment d'algunes petites empreses d'àmbit comarcal. A l'Estat Espanyol, de 14 grans empreses n'han quedades 5 (Endesa, Iberdrola, Unión Fenosa, Hidtrocantábrico i Viesgo).

A l'actualitat a Catalunya el 50% de l'electricitat es genera amb centrals tèrmiques (generadores de l'efecte hivernacle) i un 25% prové d'energia nuclear. Si anem al cas d'Iberdrola, aquesta ha adoptat l'estratègia d'anar-se preparant davant aquesta dinàmica insostenible, però a base dels consumidors. La segona empresa elèctrica, tan sols superada per Endesa, concreta la seva propaganda d'energies renovables davant els consumidors amb la proposta que es pagui un 4% més de la factura elèctrica per tal que ells inverteixin aquest percentatge en la instal·lació d'aerogeneradors, plaques fotovoltaiques... per tal que en un futur puguin produir grans quantitats "d'energia verda". La seva voluntat però, fins ara, no ha anat per aquest camí. Durant el 2002, segons dades de la pròpia empresa, la generació d'energia amb fonts renovables no va arribar al 4% de la producció total. La major part d'energia que ven Iberdrola prové d'origen nuclear en un 45%, 36% gran hidràulica (pantans), el 9% de centrals tèrmiques de carbó, el 8% tèrmiques de fuel/gas, 2% eòlica i 1% minihidràulica. Tan Iberdrola com Fecsa han seguit determinades polítiques alhora de produir energia que no han respòs, per tant, massa els paràmetres que ara propugnen. Cal recordar la contribució d'Iberdrola en la deforestació que va provocar a Galícia durant els finals dels 90 i inicis d'aquesta dècada. En el cas d'Endesa, cal assenyalar la lluita dels maputxes a Xile contra la construcció de represes en rius i terres indígenes.

Avui a l'Estat Espanyol només hi ha una empresa que produeixi el 100% de l'energia a partir de fonts renovables. Es tracta de l'asturiana Electranorte que no subvenciona ni inverteix en cap tipus de fonts contaminants.



Contra-Infos 28/10/03

Comentaris

Re: Ecologia: El gran frau de "l'energia verda" d'Iberdrola
18 nov 2004
A Catalunya també hi ha una altra petita empresa elèctrica en funcionament: Agrienergia, la qual es basa en la energia hidroelèctrica.

En el Sistema de ElectraNorte hi ha plantes fotovoltaiques, centrals minihidràuliques i parcs eòlics
Re: Ecologia: El gran frau de "l'energia verda" d'Iberdrola
16 feb 2006
capullo
Sindicato Sindicat