Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : amèrica llatina
Chomsky a l'Havana
30 oct 2003
Chomsky afirma que des del 11-S "la repressió és major al País Basc, on es tanquen periòdics"
El politòleg i lingüista nord-americà Noam Chomsky va afirmar ahir a L'Havana, al ser preguntat pel paper ocupat pel govern espanyol en la invasió de L'Iraq, que "Aznar va decidir lustrar les botes de Bush i de Blair". AL temps, va assegurar que "la repressió és major al País Basc" des dels atemptats del 11-S.

L'HAVANA-. Chomsky, que participa a Cuba en la XXV Assemblea General del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials (CLACSO), va presentar el llibre "Chomsky en La Jornada" -una selecció de col·laboracions per a aquest diari mexicà-, acompanyat pel ministre de Cultura, Abel Prieto, i el president del Parlament, Ricardo Alarcón.

Després de la presentació, a preguntes del públic, l'escriptor es va referir a la guerra de L'Iraq i va manifestar el seu "sorpresa" per "el fracàs de l'ocupació" nord-americà.

"Fa falta molt talent per a fracassar en aquest esforç", va comentar amb ironia, convençut que "estan convertint el que deuria haver estat una ocupació militar relativament fàcil en un desastre".

Chomsky va criticar l'actitud de José María Aznar en el conflicte perquè, va dir, "va preferir lustrar les botes de Bush i Blair per a donar suport la guerra de L'Iraq, encara quan gairebé el 80 per cent de la població espanyola s'oposava a la guerra".

"El món s'adóna que Aznar segueix les ordres de Texas i que no atén l'opinió del seu poble" va assenyalar Chomsky.

AL seu judici, els atemptats del 11 de setembre de 2001 contra les Torres Bessones de Nova York van dur a molts governs, inclòs el d'Estats Units, a augmentar el "control" i la "repressió interna" amb "el pretext de la protecció contra el terrorisme".

En aquest sentit, es va referir de nou a l'Estat espanyol per a assenyalar que "la repressió és major al País Basc, on es parla de tancar periòdics i donar-li un caràcter criminal a moltes activitats".

L'escriptor nord-americà va tornar a referir-se a les conseqüències dels atacs del 11-S en la societat americana que, en la seva opinió, ha iniciat un procés de canvi cap a una major obertura, encara que "desafortunadament, aquests canvis no han tingut l'abast que deurien".

va Reiterar la idea que el govern de George Bush podria utilitzar el pretext de la lluita contra el terrorisme per a justificar les seves polítiques i guanyar la reelecció.

"Terroritzar a la població amb alguna amenaça inventada no és difícil d'aconseguir", va lamentar, especialment "en un país que s'atemoreix fàcilment".

"No vol dir que això hagi de funcionar, però té moltes oportunitats", va comentar l'intel·lectual, considerat una de les veus més crítiques del capitalisme, el neoliberalisme i la política nord-americana.

L'Assemblea General del Consell Llatinoamericà de Ciències Socials, que conclourà el divendres a L'Havana amb l'assistència de 300 intel·lectuals de 36 països, contarà també amb la participació del líder indígena bolivià Evo Morales.

A la presentació del llibre van assistir el president del Parlament cubà, Ricardo Alarcón, i el ministre de Cultura, Abel Prieto.

Alarcón, un dels prologuistes del llibre al costat del mort Manuel Vázquez Montalbán i l' uruguaià Eduardo Galeano, va assenyalar en la presentació que en aquests temps "ningú ha fet tant com Chomsky per a informar a uns altres". va Afegir, així mateix, que "és la primera vegada que ell aquesta a Cuba, però Cuba sempre va en ell".

Per la seva banda, Chomsky va assenyalar que "no hi ha cap país en el món que pugui comparar-se amb el que ha fet Cuba pel que es coneix per la història, i les seves contribucions són realment soprenents, des de l'ajuda a Angola contra l'agressió Sud-africana fins l'enviament de metges a zones remotes on molt poques persones treballarien".

Comentaris

Re: Chomsky a l'Havana
30 oct 2003
Por casualidad me encontraba en La Habana y fui a la conferencia de Chomski, al que sigo desde hace bastante tiempo con interes, por supuesto estoy de acuerdo con casi todo lo que dijo; sin embargo me indigno bastante su complacencia hacia el regimen cubano: la falta de las mas minimas libertades y el control policial que aqui se palpa en el ambiente, o la mentalidad capitalista del cubano, no fueron objetos de critica por parte de Chomski.
Re: Chomsky a l'Havana
30 oct 2003
Por casualidad me encontraba en La Habana y fui a la conferencia de Chomski, al que sigo desde hace bastante tiempo con interes, por supuesto estoy de acuerdo con casi todo lo que dijo; sin embargo me indigno bastante su complacencia hacia el regimen cubano: la falta de las mas minimas libertades y el control policial que aqui se palpa en el ambiente, o la mentalidad capitalista del cubano, no fueron objetos de critica por parte de Chomski.
Re: Chomsky a l'Havana
30 oct 2003
Que, pasabas por ahi.. chino chano y...ostia mira el noam vamos a ver que dice no?
Re: Chomsky a l'Havana
31 oct 2003
Buahhhhh!!! a Cuba hi ha un control policial que te cagues nen!! juas, juas!!! Us explico una anecdota:

Jo i la meva companya anant de les afores de l'havana al centre d'aquesta en un "camello" (bus), al darrere del bus un policia d'uniforme mig sobant, dues dones s'acosten cap a nosaltres veient que erem guiris i comencen a cagar-se en Fidel i en el socialisme a piñón i en veu alta que el policia les sentia, van estar així fins que van veure que nosaltres passavem d'elles, després van baixar i aquí s'acaba el conte.
Re: Chomsky a l'Havana
31 oct 2003
Menudo caos mental tiene el tío !...pasaba por la Habana y me dije :"Voy a oir a ese tal Chomsky".
No te lo crees ni tú.¿y qué hacías en Cuba si tan "dictatorial" es?Deberías ir a Miami donde rebosan las "libertades",la policía no te controla,y todo es paz,amor y democracia.
Chomsky es uno de los grandes pensadores políticos de nuestro tiempo,y el hecho de que esté en Cuba desmiente las mentiras y propaganda de tanto gusanito anticastrista.
He ido a Cuba muchas veces (y no de turista) y sigo con la Revolución cubana..
Sindicat Terrassa