Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: ecologia
Els efectes de l’eix Vic-Olot en la plana d’inundació del Fluvià
29 oct 2003
L’aiguat del passat cap de setmana a la conca alta del Fluvià posà de manifest els riscos que comporta per a la població les noves infraestructures a la Vall d´en Bas.
La crescuda del Fluvià als municipis de la Vall dâen Bas i Olot, que el passat cap de setmana va causar lâaïllament de quatre nuclis de població, deixa clar que la gestió del sistema hídric supera lâàmbit municipal. El desbordament de les aigües no és un fet accidental sinó que forma part de la pròpia dinàmica fluvial, si no hi haguéssin les planes dâinundació a la Vall dâen Bas per debilitar les riuades, les conseqüències aigües avall podrien ser catastròfiques.

Lâocupació de lâentorn fluvial pel teixit urbà dâOlot comporta un risc que el municipi està obligat a preveure.


Les recents declaracions als mitjans en relació a aquest tema per part de lâalcalde convergent de la Vall d'en Bas, M. Calm i del regidor dâurbanisme dâOlot, J. Albesa només reflecteixen part de la realitat.

Lâalcalde assegurava, davant les inundacions, que lâeix no podia passar pel mig de la Vall perquè ârequeririaâ? la canalització del riu. El regidor socialista olotí, en declaracions a Ràdio Olot i sense explicitar-lo, creu també que lâeix no ha dâanar a tocar el Fluvià.

Salvem les Valls ha denunciat des del fa 7 anys les afeccions hidrogeològiques que comportaria la construcció de lâeix Vic-Olot per Bracons. Les âvariantsâ? del tram fins a la N-260 que van pel costat del riu, duen associades un pla especial proposat per lâajuntament de la Vall que comportava la canalització i lâadreçament del Fluvià, convertint-lo en un gran canal per traslladar ràpidament i sense control molts metres cúbics dâaigua riu avall. Davant aquest panorama sâentén que Olot no vegi amb gaires bons ulls la proposta del pla especial.

Però el tram Vall dâen Bas-Olot no és lâúnica part de lâeix que presenta problemes. El tram Torelló-Vall dâen Bas, obra que ja sâha iniciada a Osona, està dissenyada amb unes característiques que també afecten el sistema hídric i augmenten els riscos per a la població, encara que el projecte constructiu consideri que âlâincrement de la superfície inundada no és excessiuâ?.

La variant de Can Trona, a tall dâexemple, no només representa una barrera per a lâaigua procedent de tota la conca de Joanetes sinó que, el fet dâanar per sota del nivell del terreny, fa molt possible la inundació dificultant lâaccés fins a Joanetes, Can Trona i Hostalets des del nord de la vall.

Els impactes a mig i llarg termini de lâautovia Vic-Olot-Figueres sobre la Vall dâen Bas però, no es limiten a la traça, sinó que sâestenen a la ocupació del sòl per la urbanització residencial i la implantació de nous polígons que, com la mateixa obra, impermeablitzen la plana dificultant la recàrrega dels aqüifers i modifiquen el cicle de lâaigua superficial i subterrània amb un munt de conseqüències imprevistes. Desviar el tram Vall dâen Bas-Olot cap a Les Preses no minimitza significativament els riscos del sistema hidrogeològic del Fluvià en tant en quant no es desenvolupin inicatives sòlides per respondre a la pressió urbanística.

La proposta del túnel de les Preses generaria un nou problema: què fer amb els 2 milions de metres cúbics de rocam esmicolat excedents de les obres?

Text extret de http://www.salvemlesvalls.org !!.
Sindicato Sindicat