Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494

Warning: error_log(/srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/private/log/dadaphp.log): failed to open stream: S’ha denegat el permís in /srv/www/indymedia.org/barcelona/site.tree/public/imc_classes/imc_FunctionLibrary.inc on line 494
Notícies :: fòrum 2004
Primer Festival Internacional de Cine i Drets Humans
27 oct 2003
BARCELONA, 23-31 D´OCTUBRE

VINARÒS, 6-12 DE NOVEMBRE

GIRONA, 28 DE NOVEMBRE-4 DE DESEMBRE
El cine ha obert les portes al món, a la vida quotidiana, a històries fantàstiques i fabuloses, a mons desconeguts i a paradisos llunyans... però també ens ha portat històries més compromeses que ens porten a les arrels del malestar de la humanitat: la falta d´amor, la soledat o la violència. Aquí les imatges s´erigeixen com a fonts d´informació, amb una actitud de control, d´energia, com a instruments de regressió i opresió, de domini i explotació.

Les mostres de cine i drets humans han sorgit a totelmón perportar-nos una història de naturalesa més compromesa amb el món desigual i violenton vivim,fins a convertir-se en part integral de l´escena fílmica. En aquest sentit, podemafirmar queel cine ha estat un abanderat en la lluita pels drets humans i la dignitat, contra la censura i la repressió a l´hora d´ensenyar situacions de compromís.

No obstant, no és fàcil que una pel.lícula que tracti sobre els drets humans sigui un èxit comercial. L´èxit sembla dependre, majoritàriament, de les estrelles que hi intervinguin, de pressupostos fabulosos i de temàtiques que cridin l´atenció de les audiències. Però hi ha una altra mesura d´èxit paral.lela: és l´èxit d´aquelles pel.lícules que han estat fetes amb pressuposto smodestos, que mostren a la gent del carrer en les seves circumstàncies, de documentals que descobreixen veritats al marge d´interessos econòmics, o de càmeres que s´introdueixen on les altres tenen por d´investigar.

El Festival de Cine i Drets Humans és un reflex important d´històries i situacions diverses que tenen lloc al nostre món i que dificilment es poden veure en sales de cine. En aquesta primera edició del festival es projectaran 54 pel.lícules i documentals en la secció oficial i 30 més fora de concurs, amb una representació de cine realitzat en 70 països diferents. En les seves projeccions als cines Verdi Park de Barcelona, es comptarà amb la presència d´una vintena de directors amb qui es podrà comentar la seva obra.

A més de les projeccions, el Festival ofereix un programa d´activitats complementàries al voltant dels drets humans, com programnes pedagògics i en diversos escenaris com els fòrums Fnac i la Universitat Pompeu Fabra. Així mateix, el Festival s´estendrà gràcies als Travelling Film Festival, uns festivals itinerants que faran possible que les pel.lícules arribin a un públic molt més ampli: a Vinaròs a l´Auditori municipal Venceslau Ayguals d´Izco (Tlf. 964407700) i a Girona als Cinemes Truffaut.

Aquesta primera edició del Festival vol tenir continuïtat al llarg de tot l´any amb una exhibició permanent de cine compromès amb els drets de les persones. D´aquesta manera, any rere any, el Festival vol ser una plataforma a través de la qual es puguin presentar totes les novetats d´interès humà que el món cinematogràfic produeixi.

La principal missió del Festival, compartida amb els tretze festivals de característiques sembants que s´organitzen al llarg de l´any a tot el món, no és cap altre que la de posar plataformes perquè el públic conegui altres realitats, moltes vegades ocultes, de situacions de compromís amb el món actual en que vivim.

I per a anar obrint boca i exemplificar una mica tenim,

DUEÑOS DE NADA
Dirigit per: Sebastián Talabera
Produït a: Espanya, 2003
Durada: 48 minuts
Gènere: documental

Fa vint o trenta anys, la pobresa era el resultat de la injustícia, però ja no és causa d´indignació. Ser pobre depèn del destí i de les oportunitats. "Dueños de nada" són històries sobre un lloc que no apareix als mapes. Un lloc on és dolorós mirar cap endavant i on ningú té res: el Buidi, un dels barris de barraques més vells d´Europa. Vuit-centes persones i un nombre infinit d´històries. La vida allà gira com les rodes d´una bicicleta abandonada...sense anar enlloc. Pots pedalejar durant anys, però acabaràs on vas començar.


LUMUMBA
Dirigit per: Raoul Peck
Produït a: Zimbabwe/Moçambic/Bèlgica/França/Haití/
Alemanya, 2000
Durada: 115 minuts
Gènere: ficció

En la Conferència de Berlin de 1885, Europa va dividir el continent africà. El Congo va passar a ser propietat del rei Leopold II de Bèlgica. El 30 de juny de 1960, un jove líder nacionalista, Patrice Lumumba, amb 36 anys, es va convertir en el primer cap de govern del nou estat independent. Va estar només dos mesos en el poder. Va morir brutalment assassinat el 1961. Aquesta és l´autèntica història.

LOVE & DIANE
Dirigit per: Jennifer Dworkin
Produït a: EUA, 2002
Distribuïda per: Women Make Movies
Durada: 155 minuts
Gènere: documental

Jennifer Dworkin presenta a examen un increible i honest dibuix del que significa ser pobre, dona sola sense recursos i patir el procés de rehabilitació de les drogues als Estats Units d´avui. Filmat a Nova York durant cinc anys, Dworkin documenta bàrbarament el destí de tres generacions que són víctimes de conmocions emocionals, econòmiques i personals.


LES FOSSES DEL SILENCI
Dirigit per: Joan Salvat
Realitzat per: Montse Armengou i Ricard Belis
Produït a: Catalunya, 2003
Durada: 60 min
Gènere: documental

Durant la guerra civil, i també durant la dictadura, el règim franquista va justificar la repressió com a resposta als abusos que havien comés "los rojos". Però el cert és que, des de les mateixes eleccions de 1936, els militars colpistes van començar a dissenyar un pla per fer canviar per la força el resultat de les urnes. La violència no es limita al cop d´estat, sinó que es dissenya una autèntica estratègia del terror i la repressió.

ANòNIMAMENT TEVA
Dirigit per: Gayle Ferraro
Produït a: Birmània/EUA, 2002
Durada: 87 min
Gènere: documental d´investigació

Rodat clandestinament a Birmània, "Anonymously yours" retrata amb brutal honestedat les històries de quatre dones amb experiències terribles en les màfies del tràfic sexual al sud-est asiàtic.


...i molt més al I Festival internacional de cine i drets humans.
Mira també:
http://www.elcinetedrets.org
http://www.elcinetienederechos.org
Sindicato Sindicat