Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: un altre món és aquí : mitjans i manipulació
En marxa el projecte Pluràlia TV
24 oct 2003
Volem una televisió lliure, plural i democràtica per a València.
Professionals de la comunicació, estudiants, sindicats, organitzacions socials i ciutadans a títol individual impulsen un projecte alternatiu a les televisions comercials per a València ciutat. Unes jornades del 14 al 16 d’octubre serviren per presentar el nou mitjà.La necessitat de construïr mitjans de comunicació aliens als grans grups económics i mediàtics que monopolitzen la pràctica totalitat d’informació que rep la ciutadania ha portat a professionals de la comunicació, estudiants i organitzacions a desenvolupar una proposta audiovisual que dote la societat valenciana de l’espai i la importància que es mereix. Aquesta és la conclusió a la que s’arriba després de conéixer de primera mà el projecte PluràliaTV, on la interacció de totes les propostes silenciades per l’actual govern i la televisió pública valenciana (Canal 9) faran possible donar veu als qui ara no la tenen.

El projecte fou engegat ara fa quasi un any per estudiants de periodisme que, contactant amb altres mitjans alternatius i moviments socials de la ciutat , van proposar la unió d’esforços per impulsar un projecte televisiu propi.

Altres experiències similars a l’Estat espanyol, com TeleK(Vallecas) o Okupem les Ones (Barcelona), o la televisió de Marinaleda (de cooperatives agràries) han servit per inspirar el projecte comunicatiu i la forma de participar-hi.

L’aposta per la independència económica pretén desvincular la televisió de qualsevol organització que intente monopolitzar-la, per això la construcció del mitjà passa per un órgan de decissió horitzontal que garanteix la pluralitat. Interessats en aquesta proposta, diverses organitzacions polítiques i socials han avalat el projecte i estan actualment treballant conjuntament per portar-lo endavant. Però és bàsicament la voluntat a títol personal que hi posen estudiants, professionals i ciutadans la que està dinamitzant el projecte, fent confluïr sensibilitats i ideologies distintes que es troben ara unides per construïr un mitjà alié als partits majoritaris i més aprop de la societat civil. Tal i com s’explica a la web www.pluralia.tv , pretén ser una televisió per a tots els exclosos dels grans mitjans de comunicació de masses. Així, superant sectarismes, maniqueismes i etiquetes, a Pluràlia tindrà cabuda tot aquell que aspire a canviar el món per mitjà de la força de les idees. L’aposta per la independència i la participació plural fa d’aquest projecte una eina al servei de la ciutadania, aliena als grans interessos empresarials i els xatatges publicitaris als que estan sotmesos els grans mitjans.

PluràliaTV es constitueix com una cooperativa on cada soci té un vot, independentment de l’aportació económica que realitze, i on hi participaran igualment organitzacions, mitjans alternatius i persones físiques. La manera de participar-hi va des de la simple subscripció i adquisició del títol de soci/a (20euros), que dóna la possibilitat de formar part d’alguna de les comissions en les que està dividida actualment la feina a Pluràlia, a la simple aportació d’informacions o col·laboracions esporàdiques que es puguen prestar. A banda del grup promotor, encarregat de coordinar les comissions de treball i desenvolupar la tasca de constitució económica, entre altres funcions, existeixen altres comissions on es desenvolupen altres tasques necessàries per catapultar el projecte. Així, la comissió de Difussió s’encarrega de donar a conèixer el projecte, contactant amb tots els sectors socials succeptibles de participar en PluràliaTV, i que cada vegada són més. Per altra banda, la comissió de Línia Editorial treballa actualment per establir uns mínims en quant a la posició del mitjà davant determinades problemàtiques socials. La confluència de distintes idees al voltant de determinats temes originen un interessant debat que actualment s’està realitzant entre les persones que hi figuren, on tracten de buscar posicions conjuntes per satisfer totes les propostes de canvi que PluràliaTV pretén aglutinar. Igualment, aquesta comissió, conjuntament amb la de Continguts, realitzen una primera proposta de programació viable que plasme la idea de ser diferent, participativa i al servei de la ciutadania.
La comissió d’Imatge treballa per donar al projecte una imatge global coherent i de qualitat, així com d’interactuar amb col·lectius artístics que aporten idees en aquesta línia. I finalment la comissió de periodistes facilitadors, que tracta de un grup de periodistes i estudiants que realitzen treballs periodístics i els aporten gratuïtament a la nova televisió.


JORNADES DE PRESENTACIÓ
Amb la intenció de fer una presentació pública del projecte, els membres de PluràliaTV prepararen unes jornades pels dies 14, 15 i 16 d’octubre a la facultat de Geografia i Història de València. De la mateixa manera, aquestes jornades també donaren a conèixer realitats de periodisme i televisió distintes a les actuals. Els actes estigueren també encaminats a tractar de sumar adhesions al projecte. L’organització emplaçarà taules informatives per a tal efecte. Tot seguit oferim la programació de les jonades:

DIMARTS 14 (19:00)
Taula Rodona: Construïnt altres mitjans
Participen: Rebelión.org, L’AVANÇ, Ràdio Klara, El Temps, E-València, El Punt
i Barriodelcarmen.net
DIMECRES 15 (19:00)
Debat: És possible una altra televisió?
Basat en les experiències de TeleK, Okupem les Ones i la TV de Marinaleda.
DIJOUS 16 (19:00)
Presentació de PLURALIA.TV
Participen: Rafa Xambó (professor de sociologia i escriptor), Rafa Alborch (productor de televisió i exdirector de Colp d’Ull), Pedro Rosado (cineasta i productor), Antonio Méndez (escriptor i professor de Comunicació Audiovisual), la Unió de Periodistes Valencians i la Unió d’Actors i Actrius del País Valencià.

Tot un repte per a la societat valenciana, que està convidada a participar activament per un canvi social i per la recuperació de la democràcia, actualment relegada a una vegada cada quatre anys.

web: http://www.pluralia.tv

Comentaris

Re: En marxa el projecte Pluràlia TV
24 oct 2003
Molt bona iniciativa!
Hem d'anar per aquí.
A Barcelona s'esta intentant una cosa semblant amb www.okupemlesones.org
Ànim.
Sindicat Terrassa