Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Dos ter莽os dels catalans estan descontents de 鈥渢ots鈥? els pol铆tics
23 oct 2003
Un 65,7% dels catalans majors dâ檈dat manifesten que estan â渄escontents dels políticsâ? en general, mentre que un 39,8% reclama que els ciutadans que no voten o voten en blanc tinguin alguna mena de representació als organismes polítics. A aquest percentatge se suma un 25,5% que precisen que aquesta representació hauria de ser amb escons buits. Són les dades principals d'una enquesta de la plataforma cívica â淓scons insubmisosâ? que sâ檃caba de fer pública.
Dos terços dels catalans estan descontents de â渢otsâ? els polítics

Una enquesta conclou que un 65% dels ciutadans reclamen alguna representació per als que no voten o voten en blanc

Barcelona, 23. Un 65,7% dels catalans majors dâ檈dat manifesten que estan â渄escontents dels políticsâ? en general, mentre que un 23,4% matisen que â渄epènâ? de quins polítics, segons una enquesta de la plataforma cívica â淓scons insubmisosâ? que sâ檃caba de fer pública. Segons la mateixa enquesta, un 39,8% reclama que els ciutadans que no voten o voten en blanc tinguin alguna mena de representació als organismes polítics, i a aquest percentatge se suma un 25,5% (en total, 65,3%, una xifra molt similar a la dels ciutadans â渄escontentsâ?) que precisen que aquesta representació hauria de ser amb escons buits, proporcionals al nombre de ciutadans que es queixen del sistema.

Altres dades significatives de lâ檈nquesta són que els joves de 18 fins a 30 anys estan més descontents dels polítics (73,6%, gairebé 3 de cada 4) que els més grans (poc més del 60% a partir dels 30 anys i un percentatge similar en la franja de més de 60 anys). També són els joves els més partidaris de deixar escons buits al Parlament, com a mesura de pressió (40%, enfront del 15-16% dels més grans), però tant joves com grans coincideixen a reclamar algun tipus de representació per a lâ檃mpli colâ¢lectiu de gent que no vota o vota en blanc. Dâ檃ltra banda, un percentatge significatiu dels més grans (entre lâ11 i el 15%, enfront del 2-5% de la resta) rebutgen contestar qualsevol pregunta sobre temes polítics. A grans trets, no hi ha diferències significatives entre homes i dones, pel que fa a les dues qüestions plantejades.
   
Aquests són els resultats més significatius de lâ檈nquesta sobre lâ檈stat dâànim polític de la ciutadania que ha fet el moviment â淓scons insubmisosâ?, que es presentarà a les pròximes eleccions del 16 de novembre. Segons els seus responsables, aquesta organització ciutadana, que es declara â渁políticaâ?, sâ檋a vist â渙bligada, davant el tancament institucionalâ?, a constituir-se en partit per possibilitar una representació adequada dels ciutadans que se senten menystinguts pels polítics tradicionals, mentre no sâ檃rbitri una solució estable i institucional per a la representació efectiva dâ檃quests ciutadans descontents, que ells han reclamat de manera formal i per totes les vies possibles en els darrers tres anys i mig. La seva reivindicació bàsica es troba en un Manifest que es pot llegir a www.esconsinsubmisos.org.

#file_1#

Fitxa tècnica de lâ檈nquesta
Tècnica dâ檌nvestigació: enquestes a peu de carrer
Ãmbit geogràfic: Catalunya
Univers: individus majors de 18 anys i residents a Catalunya
Nombre dâ檈nquestes vàlides: 329
Tipus de mostreig: selecció aleatòria dels individus segons quotes dâ檈dat i sexe.
Treball de camp: enquestes realitzades entre els mesos de juny a setembre de 2003 a lâàmbit de Catalunya.
Tipus dâ檈nquesta: tancada. Les respostes no ajustades a lâ檈squema sâ檋an inclòs en la resposta â淎ltresâ?.
Enquestadors: voluntaris majors dâ檈dat de lâàmbit de Catalunya.
Les enquestes han estat fetes de forma anònima, amb preguntes de control per assegurar la representativitat de la mostra. Per a la tabulació de les dades obtingudes sâ檋an tingut en compte dos aspectes demogràfics: el sexe i lâ檈dat, de manera que sâ檋an distribuït els resultats en sis grups tenint en compte el sexe i les franges dâ檈dat compreses entre 18 i 30 anys, entre 31 i 59 anys i majors de 60 anys.

A més de lâ檈nquesta de carrer, â淓scons insubmisosâ? té també oberta una enquesta permanent al seu lloc web (www.esconsinsubmisos.org/webactiva), per recollir opinions de la ciutadania sobre els polítics i sobre les reclamacions democràtiques de representació política per als ciutadans descontents. A la mateixa pàgina web hi ha un quadre resum amb les dades oficials de lâ檃bstenció, el vot en blanc i el vot nul a Catalunya des de lâ檌nici de la democràcia fins a les últimes eleccions municipals del mes de maig.

Més informació:
ei ARROBA esconsinsubmisos.org
www.esconsinsubmisos.org
Mira també:
http://www.esconsinsubmisos.org
Sindicat Terrassa