Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: immigració
Informe de Metges del Món sobre les carsenes de st andreu
21 oct 2003
Metges del Món ha pogut constatar –i així ho exposem en l’informe fet - que és generalitzada la manca de garanties per al compliment dels Drets Humans en la població de referència.
A lâatenció de lâAlcalde President de lâAjuntament de Barcelona,
Excel·lentíssim Senyor En Joan Clos i Matheu

-- INFORME DE METGES DEL MÃN SOBRE LES CASERNES DE SANT ANDREU --
Senyor:
Com ja deveu haver conegut a través de les informacions difoses per diferents mitjans de comunicació, alguns dâells de la mateixa ciutat de Barcelona, lâAssociació Metges del Món â Catalunya ha iniciat, ara fa prop de 3 mesos, una intervenció amb criteris dâemergència sobre els ciutadans i ciutadanes que habiten les antigues casernes de lâexèrcit espanyol a lâAvinguda de Torres i Bages, del districte de Sant Andreu de la ciutat. En el mateix moment en què Metges del Món va constatar lâexistència de riscos per a la salut, i la manca dâatenció sociosanitària que patia la major part de la població estable de les casernes, va considerar que lâactuació a emprendre responia a les característiques dâaltres situacions dâemergència en allò que anomenem âquart mónâ?, i que, des de fa més dâuna dècada, està esdevenint un denominador comú en països situats al âprimer mónâ?: lâexclusió social.

Deixant a banda les característiques de lâoperatiu que Metges del Món ve desplegant durant aquestes darreres 12 setmanes âi restant a la vostra disposició per ampliar la informació i els extrems que poguéssiu voler conèixer sobre aquesta intervenció- ens adrecem a vós per a exposar el següent:

Metges del Món ha pogut constatar âi així ho exposem en lâinforme que us adjuntem- que és generalitzada la manca de garanties per al compliment dels Drets Humans en la població de referència. No hi ha accés fàcil ni comú a la xarxa pública de salut. La majoria de persones que hi viuen només fan un àpat al dia. No hi havia âfins a la instal·lació duta a terme per Metges del Món- més que un punt dâaigua per al manteniment dâuna mínima higiene corporal. No hi ha espais adequats per a la pernocta en condicions humanes. No es percep la presència de mediadors interculturals i hi ha, entre els ciutadans als quals ens referim, el convenciment que, fruit de lâabsència dâactuació directa de les institucions públiques catalanes i espanyoles en defensa de lâaplicació dels tractats internacionals en Dret Humanitari, seâls assetja, seâls considera indesitjables i sâés a punt de detenir-los i expulsar-los de Catalunya i de la Unió Europea. No cal dir que cap administració no ha actuat per vetllar pels drets dâescolarització dels infants i joves que habiten a lâespai de les casernes.

Havent tingut coneixement de la no acceptació, per part del jutjat núm. 37 de Barcelona, del procediment de desallotjament per la via dâurgència, tal i com demanaren els advocats de lâEstat -i encara que sâhagués produït una circumstància diferent, i en la mesura que preveiem que la situació de penúria sâallargui, a lâespera dâalguna proposta dâallotjament i garantista en la protecció dels drets dâaquestes persones, aspecte que no ha de col·lisionar âni ho fa- amb els drets de la resta de la ciutadania de Sant Andreu i de Barcelona, feta des de lâAjuntament que presidiu, atenent les mostres de solidaritat que hem pogut detectar durant les darreres setmanes envers les persones que pateixen dâexclusió social, entenent que enguany, 2003, a un any vista del Fòrum 2004, a punt dâiniciar la 7a legislatura a Catalunya, després dâun mes dâiniciat el 7è mandat en democràcia a Barcelona, una situació com aquesta âi com altres que, més desapercebudament, formen malauradament part de la quotidianitat de Barcelona i de Catalunya- Metges del Món us fa una crida per a què articuleu aquelles mesures necessàries per a evitar, des dâara mateix, els processos de degradació humana similars al descrit, us comprometeu a finalitzar amb èxit les gestions necessàries per a la plena regularització i inclusió dâaquestes persones a la ciutadania barcelonina i catalana, elevant, dâaquesta manera, al lloc que li pertoca, la bandera de la solidaritat, el compromís, la sensibilitat i la política.

Tot desitjant comptar amb vós, aprofito lâocasió per a saludar-vos i restar a la vostra disposició.

Ferran Fonseca Máñez
President de Metges del Món
Barcelona, 23 de juliol del 2003
(rebut al Fòrum STAP el 28/09/03)

Metges del Món - Catalunya
Carretera de Sant Feliu núm. 33. Girona, 17004 (Gironès)
Carrer de Tuset núm. 21. Barcelona, 08006 (Barcelonès)
Telèfon +34 932 411 780, +34 972 228 594
metgesdelmon ARROBA catalunya.org
Mira també:
http://www.sant-andreu.com/casernes/
Colera camping CNT