Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: globalització neoliberal
PER UN FERROCARRIL PÚBLIC I SOCIAL, SEGUR I SOSTENIBLE
21 oct 2003
Cridem a totes les organitzacions i als/les ciutadans/es a participar en la Manifestació en defensa d'un ferrocarril públic i social, segur i sostenible, que tindrà lloc el pròxim dia 25 d'octubre de 2003 a Saragossa.
Els darrers temps, estem assistint a una evolució de la política de transport totalment desfavorable al ferrocarril convencional, fonamentada en una aposta desmesurada envers el transport per carretera i amb una clara orientació cap a la privatització i el desgavellament dels serveis públics.

Des del Ministerio de Fomento es pretén disfressar com un impuls al ferrocarril allò que en realitat és la creació d’infrastructures paral·leles a les que ja estan en funcionament, però exclusives per a l’alta velocitat, alhora que, constantment, es van tancant línies, estacions i tallers, i s’eliminen serveis. La xarxa ferroviària està patint, com a conseqüència del caràcter secundari que deliberadament s’està atorgant al ferrocarril, una constant disminució; els ciutadans s’estan veient privats d’un servei públic i d’un element fonamental d’integració.

La construcció de línies d’alta velocitat està essent l’objectiu exclusiu i excloent de la política ferroviària del Govern del PP. Al mateix temps, s’inverteixen enormes quantitats dels fons públics en les línies AVE, malgrat la seva baixa rendibilitat social i el seu greu i negatiu impacte ambiental i territorial; s’està deixant morir, anèmic i mancat d’inversions, al ferrocarril convencional, oblidant els seus clars avantatges socials, ambientals i energètics.

El ferrocarril ha de seguir sent un servei públic i de propietat pública, fomentant la seva utilització com un mitjà prioritari de transport que integri en els seus comptes l’estalvi en costos externs, dels quals l’usuari deu beneficiar-se mitjançant serveis adequats i tarifes assequibles. El ferrocarril ha de garantir una total accessibilitat i promoure la utilització conjunta d’altres mitjans de transport ecològic com la bicicleta.

Una prova cabdal en el procés de degradació del ferrocarril és la constant pèrdua d’ocupació i la creixent precarietat laboral. En els darrers anys s’han perdut en RENFE més de 37.000 llocs de treball, la qual cosa ha generat la privatització i el tancament de nombrosos centres de treball i la desaparició de múltiples serveis.

Aquesta situació arriba al límit amb l’actual Expediente de Despido Colectivo, que suposa la destrucció d’altres 1.500 llocs de treball. L’objectiu d’aquesta nova regulació és aprofundir en les condiciones per a dur a terme la privatització, agreujant la situació de deteriorament del ferrocarril, fent perillar la seva viabilitat i afectant, de forma molt directa, a la seguretat del transport ferroviari.

Els nombrosos accidents haguts, els darrers mesos, són el resultat d’anys d’abandonament i conseqüència directa de la reducció de plantilla, en no comptar, les empreses ferroviàries, ni amb les partides pressupostàries per millorar les instal·lacions de seguretat, ni amb el personal suficient a fi de garantir la seguretat en la circulació, i mantenir la infrastructura i el material motor en les condiciones òptimes de seguretat.

El Govern del PP pretén imposar la privatització del ferrocarril, seguint el fracassat model britànic, mitjançant una Ley del Sector Ferroviario, la base de la qual és la segregació de les empreses ferroviàries, la posterior divisió en nombroses empreses operadores privades i el tancament de les línies en què el capital privat no tingui un interès específic. Les conseqüències són l’aprofundiment en l’abandonament del ferrocarril convencional, la
desaparició del caràcter públic i social del ferrocarril i una dràstica disminució de la seguretat.

El Govern ha furtat a la societat el debat sobre el futur del ferrocarril, imposant el rodet de la seva majoria absoluta per a fer prevaler un projecte rebutjat de manera unànime per organitzacions socials, ecologistes, sindicals i partits polítics. Aquesta situació es produeix, a més, en un moment en el que estan fracassant, de manera evident, totes les mesures liberalitzadores, àdhuc les més tímides, que s’estan duent a terme en els diversos ferrocarrils comunitaris.

El ferrocarril ha de garantir la seguretat per damunt de qualsevol altre criteri, la qual cosa fa imprescindible el fet de mantenir el concepte d’empresa integrada amb treball estable i dins un marc laboral comú amb els adequats nivells d’inversió.

Els/les ciutadans/es, al mateix temps usuaris i propietaris del ferrocarril, hem de participar activa i directament en les decisions que afectin a un ferrocarril, patrimoni col·lectiu, que ha d’ estar al servei de la comunitat. Les organitzacions socials i ciutadanes tenim el deure de manifestar, de forma contundent, el rebuig a una política de transports guiada per interessos econòmics particulars, insostenible i contrària als interessos de la societat.

Denunciem el lamentable estat en què es troba la major part de la nostra xarxa ferroviària i exigim la potenciació i millora del ferrocarril pels seus indubtables avantatges ambientals, econòmics i socials.
Reiterem la nostra total oposició a la construcció de noves línies exclusives per a l’alta velocitat (AVE) i la progressiva implantació d’una doble xarxa ferroviària.
Reclamem l’obertura d’un debat rigorós i transparent sobre el futur del ferrocarril que analitzi la seva situació actual i proposi solucions a les necessitats reals de la societat.
Exigim el manteniment del ferrocarril com a servei públic de titularitat pública.
Ens oposem al projecte de segregació i privatització del ferrocarril i al Projecte de Llei del Sector Ferroviari presentat pel Govern del PP

Més informació:www.cgt.es/cgtcatalunya

Comentaris

Re: PER UN FERROCARRIL PÚBLIC I SOCIAL, SEGUR I SOSTENIBLE
21 oct 2003
molt d'acord en tot però,

la "E" de AVE no fa referència a l'exclusivitat. No vol dir Alta Velocidaz Exclusivo. El "chollo en comisiones y mordidas varias" del AVE s'el va inventar el PsoE (línia Madriz-Cortijos Varios) tot pensant en aquells que no es podien permetre el privilegi de fer el trajecte amb un avió Mystere de les Fuerzas Armadas "E" com en Guerra. Als sociolistos del Pso"E", tan poc nacionalistes ells, els va semblar que anomenar-lo TGV (Tren de Gran Velocitat) no era prou adient i van optar per rebatejar-lo com a Alta Velocidad ESPAÑOL, AVE Imperio. AVE PPsoE!

salut, companys cgt.ES(PAÑA)/catalunya.
Re: PER UN FERROCARRIL PÚBLIC I SOCIAL, SEGUR I SOSTENIBLE
22 oct 2003
Omplim de forats les parts de la via de l'AVE que encara s'han de construir, és l'única forma d'aturar les obres. Pic i pala contra l'alta voracitat.
Sindicat Terrassa