Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: antifeixisme : criminalització i repressió : educació i societat : fòrum 2004 : mitjans i manipulació : pobles i cultures vs poder i estats
Comunicat d'Endavant: 20 anys d'Hipocresia, lluitem pel català!
20 oct 2003
Comunicat d'Endavant: 20 anys d'Hipocresia, lluitem pel català!
Comunicat d'Endavant: 20 anys d'Hipocresia, lluitem pel català!

20 ANYS D´HIPOCRESIA, LLUITEM PEL CATALÀ

Han passat vint anys des de l’aprovació a Alacant de la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià, i han passat per tant vint anys de continus incompliments d’aquesta llei.

Per a totes les administracions i la majoria de les institucions, locals, provincials, autonòmiques, dirigides pel PSOE o pel PP, les actuacions diàries han estat marcades per la hipocresia d’aquell que diu fer complir la llei però, al mateix temps, en posa tots els obstacles per al seu desenvolupament i no vol dotar-la dels recursos necessaris per a fer la llengua quotidiana, coneguda i reconeguda entre totes i tots. Això ha comportat que al País Valencià, i molt especialment a Alacant, la situació del català siga d’autèntica emergència.

La política lingüística ha estat orientada a organitzar de forma insuficient i precària alguns cursets per a funcionaris i tenir contents als pares i mares que exigeixen l’escolarització en valencià dels seus fills i filles. Fora d’això, el català es troba en la nostra ciutat en una situació de marginalitat i minorització, desprestigiat i arraconat, amb una finalitat política molt clara: impossibilitar a les classes populars de conèixer, valorar, estudiar, estimar i usar amb plena normalitat el català, i per tant fer desaparèixer dels carrers d’Alacant la llengua que li és pròpia i que durant segles ha patit una forta repressió que ha fet minvar molt el seu ús. Les institucions als Països Catalans estan subordinades als interessos, direcció i compromisos del capital espanyol i francés, i per tant només podran estar al servei de la ciutadania dels quan es reconega el dret d’autodeterminació i les classes populars puguem decidir el nostre futur.

Després de vint anys, s’ha demostrat que les actuals institucions i polítics no són la via de solució al greu problema que planteja la supervivència del català. Ans al contrari, amb les seues dinàmiques ralentitzadores o els seus interessos electoralistes, utilitzen la llengua com a moneda de canvi i instrument de confrontació. Davant la hipocresia dels partits i organitzacions "progressistes", i de l’operació d’imatge impulsada recentment per la Generalitat amb el seu "decàleg" per a promocionar el valencià, fem una crida a tots els individus i organitzacions conscients i compromeses a lluitar per la unitat del català i a fer un pas endavant en la seua extensió i ús social a Alacant. Qui no participe en la batalla, compartirà també la derrota; qui es desentenga d’aquesta lluita, serà espectador i còmplice de la desaparició d’una cultura. És necessari, ara i aquí, un canvi personal i col·lectiu per tal de contribuir a la pervivència i dignificació d’una llengua que, ni millor ni pitjor que les altres, demana el seu espai en el món.
DISSABTE 18 D'OCTUBRE
MANIFESTACIÓ A ALACANT PEL CATALÀ
18.00 h, Plaça de la Muntanyeta
(amb motiu del 20è aniversari de l'aprovació a Alacant de la "Llei d'Ús i
Ensenyament del Valencià")


Endavant, Organització Socialista d´Alliberament Nacional
Mira també:
http://www.endavant.org

Comentaris

EL "CATALA" EN ALACANT, SITUACIO REAL
13 oct 2004
ESTAIS FLIPADOS EN ALACANT CIUDAD NADIA HABLA VALENCIANO A LO SUMO UN 5% TODOS ELLOS PROCEDENTES DE PUEBLOS VALENCIANOPARLANTES COMO ALCOY O IBI ESO NO QUITA QUE UN 50% DE LA POBLACION TENGA ALGUN CONOCIMIENTO DEL IDIOMA AUNQUE -QUITANDO ALGUNA PALABRA O FRASE SUELTA-
NUNCA LO HABLE PERO LO PUEDA ENTENDER.OTROS MUCHOS NI LO ENTIENDEN LO CUAL NO DEJA DE SER TRISTE PERO QUE REFLEJA LA REALIDAD.MUCHOS DE HECHO NI SIQUIERA ENTIENDEN EL CASTELLA YA QUE LA POBLACION FORANEA RONDA EL 20%

PERVIVEN ALGUNA QUE OTRA PALABRA (FOGUERES) Y TOPONIMO( MONTAÑETA,ALBUFERETA,PLA, POSTIGUET,SERRA GROSSSA)EN EL USO DIARIO PERO NADA MAS.

SI QUE SE HABLA BASTANTE EN ALGUNOS PUEBLOS DEL AREA METROPOLITANA DE ALICANTE COMO EL CAMPELLO, MUTXAMEL Y EN SANT JOAN D'ALACANT Y SANT VICENT AUNQUE EN ESTAS DOS ULTIMAS POBLACIONES MUY MINORITARIAMENTE.

EN GRAN ALACANT SE PARLA ANGLES-ENGLISH- Y EN ELCHE EL CASTELLANO DOMINA PERO EL VALENCIANO TIENE UNA PRESENCIA QUE AUNQUE MINORITARIA ES REAL Y SIGNIFICATIVA.

Y ADEMAS EN ALACANT RESPETAMOS A LOS QUE PARLEN VALENCIA ALS POBLES DE ALACANT PERO QUE NO VENGA NADIE A IMPONERNOS UNA LENGUA QUE NI MIS ABUELOS NACIDOS A ALACANT EN 1912 Y 1914 NUNCA HABLARON SIENDO DESDE SU CUNA EL CASTELLANO SU LENGUA MATERNA, MENOS DENOMINADOLA CATALAN Y NEGANDOLE A NUESTRA PROVINCIA UNA IDENTIDAD QUE TODOS SENTIMOS Y NADA NOS REPUGNA MAS QUE FALSAS Y FANTASIOSAS DENOMINACIONES COMO " AL SUD DELS PAISSOS CATALANS"
OS RECUERDO ADEMAS QUE FUE UN REY CASTELLANO EL QUE RECONQUISTO ALACANT -ALFONSO X- Y QUE MUCHOS ALICANTINOS DE ESTIRPE Y ANTEPASADOS EN LA PROVINCIA COMO ES EL CASO DE MIS CUATRO ABUELOS ( ORIGINARIOS DE ALACANT, VILLENA Y LA VILA JOIOSA)TENEMOS JUNTO A APELLIDOS VALENCIANOS OTROS CASTELLANOS.

SALUDOS Y RESPETEMOS MAS LAS IDENTIDADES DEL PROJIMO PARE QUE LOS DEMAS RESPETEN LA VUESTRA.

ALACANT NI ES CASTILLA NI CATALUNYA ES ALACANT

VISCA ALCANT!!!! LA MILLOR TERRA DEL MON

RISING START OF THE MEDITERRENEAN

CITY OF THE LIGHT WHERE EVERYONE IS WELCOME

WILL SOON OUTSHINE VALENCIA

POR CIERTO AGUA PARA TODOS !!YA!!
PARA QUE NADIE NOS PARE ALACANT ENDAVANT
Colera camping CNT