Imprès des de Indymedia Barcelona : http://barcelona.indymedia.org/
Independent Media Center
Notícies :: corrupció i poder
Neix la Lliga per la Laïcitat
17 oct 2003
La Lliga neix el dilluns 13 d'octubre de 2003, coincidint amb el XCIV aniversari de l'afusellament de Ferrer i Guàrdia
Reivindiquen que cap religió predomini en l'àmbit públic per garantir la igualtat d'oportunitats

Una desena d'entitats van fundar dilluns dia 13 la nova Lliga per la Laïcitat, una plataforma que es proposa "contruir una societat lliure, solidària i pacífica" amb l'objectiu de crear "camins d'entesa i ponts de diàleg". El manifest de la Lliga exposa que el laïcisme és un principi bàsic, amb la democràcia política i la justícia social, per garantir la tolerància, el diàleg i l'intercanvi d'idees.

L'acte va coincidir amb el 94º aniversari de l'afusellament de Francesc Ferrer i Guàrdia, el lliurepensador català que va fundar l'Escola Moderna i que va ser executat després de la Setmana Tràgica, en 1909.

Vicenç Molina, membre de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia -on es va presentar públicament la Lliga -, va destacar que "és urgent" garantir el laïcisme per poder "gestionar la diversitat" de la societat actual, que viu "una regressió en el temps" i l'amenaça del pensament únic "dels senyors de la guerra" del món occidental.


Portada del butlletí de
l'Escola Moderna

El manifest fundacional va ser subscrit per onze entitats de diferents àmbit socials com sindicats -entre ells la Confederació General del Treball de Catalunya (CGT)-, ONGs, l'associació Ateus de Catalunya, federacions educatives -Federació d'Associacions de Pares i Mares d'Alumnes (FaPaC), Federació de Moviments de Renovació pedagògica (FMRP), Moviment Laic i Progressista-, Gran Lògia de Catalunya i Balears i el Gran Orient de Catalunya, entre d'altres. L'acte de presentació va ser també una crida a donar suport al manifest com una "eina pedagògica civil" per fomentar els valors de pluralitat, tolerància i respecte democràtic. Va estar present, participant i intervenint en el mateix, el Secretari General de la CGT de Catalunya. La plataforma estarà oberta a l'adhesió de noves entitats i de ciutadans a títol individual.

Per als signants, l'assignatura de religió ha de quedar exclosa de l'escola, i per tant no ha de tenir efecte curricular ni evaluatiu, ja que el coneixement del fet religiós s'ha de desenvolupar en l'àmbit de les ciències socials i la història de la cultura. Per això, es vol evitar que una confessió predomini per sobre de les altres com a matèria educativa, i garantir així la igualtat d'oportunitats, entenent que la formació religiosa "pertany a l'estricta esfera privada". Així, es denuncia la vigència del Concordat entre l'Estat i la Santa Seu -de 1953- i els acords dels anys 70, que són "difícilment assumibles des d'una mínima coherència democràtica" i s'insta els càrrecs públics a no fer ostentació de cap simbologia confessional.

Comentaris

Re: Neix la Lliga per la Laïcitat
27 nov 2003
sóc periodista del diari El PUNT. Ens interessaria
que ens enviessiu les convocatòries
que realitzeu
Sindicat Terrassa